Ingatlan, mint passzív jövedelem?

Legutóbb írtunk arról, hogy az ingatlanárak emelkedése nem mozgatja a „hivatalos” inflációs adatokat. Márpedig az elmúlt években igen komoly emelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon.

Ezek alapján akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy az infláció ellenszere a kvázi passzív jövedelemként aposztrofált ingatlan befektetés. Nézzük meg azt, hogy mennyire kell ezt feltételes módban írnunk, azaz valóban így van-e, és próbáljuk befektetési szempontból a helyén kezelni az ingatlan kérdést (is).

Először érdemes azt a fogalmat tisztáznunk, hogy…

Mi a passzív jövedelem?

Olyan jövedelem, amely részedről semmilyen döntéshozatalt, tevékenységet, ráhatást nem igényel. Ettől függetlenül mégis jövedelmet termel számodra. Menjünk vissza a kályhához, általánosságban a jövedelem érkezhet…

  • Munkavállalásból
  • Vállalkozásból
  • Ingatlanvagyonból
  • Pénzügyi portfólióból
  • Jogdíjakból

Munkavállalás, vállalkozás. A munkavállalásból származó jövedelem külön kategória, és valójában ide tartozik nagyon sok vállalkozás is, hiszen a legtöbb önfoglalkoztató vállalkozó valójában csak a saját munkahelyét teremti meg a vállalkozással. Magyarul ők csak jogi formáját tekintve vállalkozók, hiszen idejüket, szakértelmüket „adják bérbe”. Magyarul nem nevezhető passzívnak, ahogyan a vállalkozások döntő többsége sem, hiszen csak az igazán komoly vállalkozások tulajdonosai engedhetik meg maguknak azt, hogy kivonulnak a cég életéből, és tőlük, közreműködésüktől függetlenül képes működni, és jövedelmet termelni.

Ingatlan. A közhiedelemmel ellentétben az ingatlan nem igazán nevezhető passzív jövedelemnek. Akkor pláne nem, ha befektetési céllal vásároltad. Eleve döntést kell hoznod arról, hogy épp azt az ingatlant veszed meg, amely ha felelősen akarsz eljárni, komoly utánajárást igényel. Jó eséllyel az ingatlan valamilyen átalakítást, felújítást is igényel, amely a költségek mellett teendőkkel is jár. Ugyanez igaz a hasznosításra, bérbeadásra, de az értékesítésre is. Magyarul semmiképp nem független az ebből származó jövedelem a döntéseidtől és a tevékenységedtől.

Pénzügyi portfólió. Az értékpapíroknak lehet passzív jövedelme. Részint az árfolyamok növekedéséből, részint kamat-osztalék címén. Az elmúlt évtizedek alatt azonban a piac komolyan átalakult, és igazából akkor tudsz látványos jövedelmet elkönyvelni a pénzügyi befektetéseken, ha a portfólió kialakítása szakértő módon történt, és folyamatosan alkalmazkodik a környezethez.

Magyarul ha a piaci monitorozást, döntés előkészítést és a tranzakciók végrehajtását megad végzed, ez sem nevezhető passzívnak, sőt kifejezetten sok időt, tapasztalatot igényel. Folyamatos Passzív jövedelmed csak akkor lehet a pénzügyi portfólióból, ha a portfóliókezelést választod, tehát megbízol egy professzionális vagyonkezelőt azzal, hogy a nála meglévő tapasztalat, felkészültség alapján – lehetőleg közös érdekeltség alapján – a számodra fontos preferenciákat szem előtt tartva kezelje a portfóliódat. Ebben az esetben valóban passzív, akár jelentős jövedelemre tudsz szert tenni.

Jogdíjak. Amennyiben abban a helyzetben vagy, hogy létrehoztál valamilyen szellemi terméket, amelyet mások jövedelemtermelésre használnak, és ezért jogdíjat fizetnek, akkor azt egyértelműen passzív jövedelemnek lehet tekinteni. Természetesen ehhez az kell, hogy megfelelő módon levédd azt a szellemi terméket, és lehetőleg a kínai ipar se tudja – Téged megkerülve – használni a létrehozott szellemi értéket.

Visszatérve a kérdésfeltevésre, az ingatlan befektetés eredménye tehát semmiképp nem nevezhető passzív jövedelemnek, mert – hasonlóan a vállalkozáshoz – nem igazán létezik olyan opció, hogy beleteszed a pénzt, és tőled függetlenül fogj termelni.

A valódi passzív jövedelemhez…

  • ki kell találnod valamilyen világrengető technikai, esetleg gazdasági újdonságot – netán megalkotni valamilyen művészi alkotást – amelyet tömegek tartanak értékesnek, hajlandóak vállalkozások megvenni, és abból jogdíjat szedhetsz. Ez akár tőke nélkül is megvalósulhat, vagy…
  • tőkéddel létrehozhatsz egy olyan portfóliót, amelynek kezelését rábízod egy professzionális vagyonkezelőre, hogy – közös érdekek mentén – az általad meghatározott irányelvek alapján, napi szinten foglalkozzon a jövedelemtermeléssel.

A jogdíj jövedelem felépítésében nem tudunk segíteni, de a vagyonkezelésben igen. Sőt abban is, hogy az ehhez szükséges tőkéd ésszerű időn belül összeálljon. Erről szólt a Megtakarításból Milliomos konferencia, nézd meg a részleteket ide kattintva >>>

Következő bejegyzésünkben a passzív jövedelmi forrásnak – ahogy fentebb látszik tévesen – kikiáltott ingatlan befektetések piacával foglalkozunk…

Összegzés
Bejegyzés címe
Ingatlan, mint passzív jövedelem?
Rövid leírás
Ezek alapján akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy az infláció ellenszere a kvázi passzív jövedelemként aposztrofált ingatlan befektetés. Nézzük meg azt, hogy mennyire kell ezt feltételes módban írnunk, azaz valóban így van-e, és próbáljuk befektetési szempontból a helyén kezelni az ingatlan kérdést (is).
Közzétette
HozamInfo
2017-06-08T10:23:26+02:002017 június 8.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment