Információs béklyó

Ma már bárki, aki elég elszánt – és kellőképpen elvetemült – össze tud rakni egy atombombát, amennyiben a hozzávalókat be tudja szerezni. Másik végletes példaként, akár egy agyműtétet is el tud végezni bárki anélkül, hogy a megfelelő végzettsége lenne.

Információs társadalomban élünk

information-overloadSzinte minden, amit feltaláltak, kitaláltak, megalkottak, fellelhető az interneten, vagy könyvtárakban böngészve. Bárki számára ingyenesen – esetleg elhanyagolható költséggel – elérhetőek az információk. Felmérhetetlen szabadság ez, amelynek sajnos vadhajtásai is vannak, amely miatt például az internet nem is teljesen veszélytelen „hely”.

A lehetőség tehát mindenki számára adott, és a nyelvi korlátok is egyre kevésbé jelentenek akadályt. A Google fordító nem tökéletes, de egyre jobb lesz…

De nevezhetjük ezt információs béklyónak is

info_beklyoIrtózatos mennyiségű adatról, információról van szó. Képzeljük el azt, hogy magunkénak szeretnénk tudni valamilyen tudást – nem csak egy információt, hanem komplex tudást. Mennyit kell keresnünk a terrabyte-ok között? Hogy világosan láthassuk a problémát, a példa kedvéért jelképezze a megszerzendő tudást mondjuk 100 ember Budapesten, akiktől össze kell gyűjtenünk üveggyöngyöket. Van elképzelésünk arról, hogy az óhajtott gyöngyöket birtokló embereket merre kell keresnünk, de a pontos címüket, és hogy melyikük mikor van otthon nem tudjuk, adott esetben még a nevüket sem ismerjük.

Elképzelhető, hogy milyen erőfeszítésbe fog telni megtalálni mind a 100 embert, és megszerezni a gyöngyöket. Valami hasonló a helyzet az információs társadalomban is. Szükségünk van térképre, táblákra, de akkor érjük el legbiztosabban a célunkat, ha igénybe vesszük valakinek a segítségét, aki ismeri a keresett 100 ember közül a lehető legtöbbnek az elérhetőségét, esetleg időbeosztását is.

Nincs ez másként a pénzügyeknél sem.

Minden szükséges információ rendelkezésünkre áll. Ezernyi szakkönyv, historikus adatok, grafikonok, elméletek, elemzések, bizonyítékok. Megtalálható a könyvtárakban vagy az interneten.

Lehetőségünk van ezzel saját kezünkbe venni az irányítást. Sőt, ma már nélkülözhetetlen is, ha valóban szeretnénk elérni pénzügyi céljainkat. Amennyiben viszont nem akarunk/tudunk naponta órákat ezzel a területtel foglalkozni, fokozottan igaz az, hogy segítséget kell igénybe vennünk, a temérdek – néha egymásnak ellentmondani látszó – információt látva.

Redukálhatjuk tehát az egyén feladatát arra, hogy megtalálja azt a segítséget, amely hatékonyan kalauzolja. Ez sem feltétlenül egyszerű feladat, de kellő körültekintéssel mindenképpen meg kell lépnie.

Foglalkozunk majd még a tanácsadó választás kérdésével, de addig is olvassa el „Forradalmi kiáltvány” bejegyzésünket, amely érinti a témát >>

2014-02-03T13:57:44+01:002014 február 3.|Címkék: |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet