Inflációs adat = csúsztatás?

Az infláció körül valami nincs rendben. Mindannyian érezzük ezt, amikor látjuk a meghirdetett adatokat, és próbáljuk mindezt a pénztárcánkon is észlelni. Sehogy sem stimmel a dolog.

A probléma gyökere abban (is) keresendő, hogy valójában egy nagy átlagot vesznek alapul az inflációs kosár összeállításánál, és ugyebár átlagember nem igazán létezik, mindannyian különbözőek vagyunk. Magyarul Neked is van egy inflációs kosarad – amire és amennyit egy év alatt költesz mindenre -, ami szinte biztosan nem fog egyezni azzal a kosárral, ami alapján az inflációs adatot meghatározzák.

A hivatalos infláció az elmúlt 20 évben:

Valójában azonban más is van ennek a hátterében, mert van egy dolog, ami – mondván, hogy nehezen mérhető – kimarad a hivatalos inflációs kosárból, pedig…

A pénz romlását jelző egyik fontos szám, az ingatlan ára

Legtöbb hazánkfia szeret a saját lakásában/házában élni. Ennek következtében egy átlagember életében, saját inflációs kosarát tekintve igen komoly befolyásoló tényezőként jelentkezik. A kereseted 20-40%-át is lakásra költheted egyben kiadva, vagy a hiteled törlesztőrészleteire.

Ennek fényében hiába a rezsicsökkentés, hiába az élelmiszerek áfájának egyre szélesebb körű csökkentése és az alacsony inflációs adatok, az áremelkedés – jelen esetben a hivatalos inflációs adatokban meg nem jelenő ingatlan árak emelkedése – erodálja a megtakarításodat.

Pontosan mérni ugyan nem lehet, de becsülni igen. Hiszen ha az elmúlt 3 évben átlagosan (nagyságrendileg) 8-15% ingatlanár emelkedést rögzítünk évente, és ez – ahogy fentebb jeleztük – 20-40%-ban szerepel a fogyasztói kosaradban, akkor az elmúlt évek inflációjához hozzá kell adnod évente 3-6%-ot, ha közelebb szeretnél kerülni a valósághoz.

Amikor tehát azt számolgatod, hogy az állampapíron – az inflációt is beleszámolva – milyen hozamod keletkezett, nem a valóságot látod, hanem egy „kozmetikázott” adatot. De nem csak az állampapír vagy a bankbetét kamatainál, hanem minden befektetésnél figyelembe kell ezt venni. Ezért létfontosságú a biztonság mellett, hogy értékelhető hozamot érj el a befektetéseddel. Neked ugyanis a valós inflációt, pénzromlást kell alapul venned, ha az a célod, hogy gyarapodjon a vagyonod! A hatékony vagyonépítésről szólt május 25-i konferenciánk, amelyen részletesen megmutattuk a módszereket >>>

 

Összegzés
Inflációs adat = csúsztatás?
Bejegyzés címe
Inflációs adat = csúsztatás?
Rövid leírás
Valójában több ok is van annak a hátterében, hogy a hivatalos inflációs adatot nem érzed valósnak. A legfőbb oka azonban az, hogy van egy dolog, ami - mondván, hogy nehezen mérhető - kimarad a hivatalos inflációs kosárból, pedig...
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:39:46+02:002017 június 6.|0 Comments

Leave A Comment