Infláció és vagyon

A tisztánlátás végett nem árt néha, ha az ember elgondolkodik egy-egy fogalom értelmén, játszik a szavak pontos jelentésével és megpróbálja megfogni a lényegét az egésznek. Ezt követtem el most én is az inflációval, amely következő klubestünk vezérfonala is egyben. Csak egy egyszerű kérdés. Mi is az infláció?

Meghatározás (ha nem is tudományos definíció): Az inflációnak a pénz értékvesztését nevezzük. Pénzünk inflálódik, ha ugyanazért a pénzért egyre kevesebb árut tudunk vásárolni, illetve ugyanazt az árut több pénzért tudjuk megvásárolni.

Ez az infláció. Ha belegondolunk tehát, vagyonunknak leginkább azt a részét érinti ez a dolog, amely nem dologi értékekben, hanem valamilyen formában pénzértékben van. Amennyiben tehát tulajdonlunk valamilyen dologi értéket, az jelenthet egyfajta „védettséget” is az infláció ellen, hiszen ahogyan a meghatározásban is szerepel, a dologi érték az, amelyet a pénzzel meg lehet vásárolni, és ha infláció van, akkor ugyanazon dologi értékért többet fognak adni.

Ennyire egyszerű a dolog?

Sajnos nem ennyire egyszerű. Két dolog miatt is bonyolultabb a kérdés.

Egyrészt sokan nincsenek tisztában a fogalmakkal, és a pénzértéket összetévesztik a dologi értékkel. Ezen különbségek is terítékre kerülnek következő klubestünkön.

Másrészt ott a kérdés, hogy ha már célszerű dologi értékekben tartani vagyonunk egy jó részét – és az infláció csak az egyik ilyen ok – akkor melyek legyenek azok?

A kollégáim által tartott személyes konzultációkon az ügyfelektől érkező egyik tipikus kérdés, hogy mibe tegyük a vagyonunkat? Erre a kérdésre nem lehet mindenkinél működő megoldásokat javasolni, mert senki sem egyforma. Természetesen vannak időről időre változó, de általános érvényű javaslatok. Ilyen például manapság a nyersanyag. De ezeknek is sok fajtája, emellett sok megnyilvánulási formája is van, mert a befektetés megtestesülhet fizikailag (fizikai aranyban, ezüstben, olajban stb.), megbízható bank által jegyzett, garantált bónuszt fizető certifikátban, vagy egyéb származtatott értékpapírban is. Természetesen a nyersanyag csak egy típusú instrumentum a ma már itthonról is elérhető ezernyi dologi értéket képviselő infláció-gyilkos eszköz közül.

Az, hogy kinek milyen befektetési forma való, az sok mindentől függ. Erről írtunk már itt a blogon többször is (például itt).

Aktuális hír, hogy a FED (az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi bank) elnöke bejelentette a mennyiségi könnyítés 3. szakaszát (QE3), amelynek keretében havonta 40 milliárd dollárt öntenek a gazdaságra. Tekintettel arra, hogy ennek a pénztömegnek semmilyen áru, nyersanyag vagy bármilyen más fedezete nincs, egyértelműen a dollár gyengülését, azaz a nyersanyagok drágulását is magával hozhatja. Az Európai Unio kötvénykibocsátási programja a tengeren innen ugyanezt eredményezi.

Ehhez kapcsolódóan utalnék év elején született blogbejegyzésünkre, amely a bankok aranyár prognózisát mutatja be. Az ebben szereplő, szinte konszenzusos 2012 év végi 2000 USD-s arany ár egyre inkább testet ölteni látszik.

Az infláció ellen tehát fel kell és fel is lehet venni a harcot. Akinek komolyabb vagyona van, annak különösen fontos, hogy a nehéz munkával felépített vagyonnak mennyi lesz az értéke akkor, amikor élvezni szeretné annak gyümölcsét.

Az inflációt és annak lehetséges kezelési módjait vesszük górcső alá szeptember 19-i klubestünkön. Jöjjön el, nézzen szembe az „ellenséggel”, segítünk a megoldások megtalálásában. Részletek, és az ingyenes klubestre jelentkezés ide kattintva >>>

2012-09-13T20:01:29+02:002012 szeptember 13.|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment