Idő tényező – Lényegtelen a napi árfolyam?

Könnyű elveszni manapság a felgyorsult információ áradatban. Egyszerűen nincs annyi ideje, kapacitása arra az embernek, hogy feldolgozza azt az ezernyi inputot, ami ostromozza nap mint nap. Természetesen ezen tényt is a befektetések szempontjából vizsgáljuk.

A sok információ persze jó lehet, hiszen ahogy mondani szokás, az információ pénz / hatalom. Vannak is eszközök arra, hogy megpróbáld rendszerezni, osztályozni a híreket, beérkező adatokat. Ez adhat egyfajta magabiztosságot, és egy olyan hitet számodra, hogy a sok információ hatékonyabbá teszi az életedet, akár a befektetések terén is.

Ebben kétségtelenül van igazság. Érdemes azonban – szokásunkhoz híven – kicsit hátrébb lépve szemlélni a dolgot, és a „big picture”-re, az összképre koncentrálni. Ebben a hírek vezérelte világban rendkívüli szerepe van a pszichológiának. Ezzel együtt a hiteknek, téviteknek is. Gondolhatod persze magad „befektetési pszichológusnak”, aki kiismeri magát a tőkepiacon, de nem szabad feledned, hogy a tények makacs dolgok. Hiába halad a piac – az érzelmek, félelmek, netán a nagy szereplők befolyásolása miatt – egy adott irányba. Végső soron mégis az fog történni, amit a kereslet-kínálat és más ököklszabályok diktálnak, függetlenül a pillanatnyi pszichózistól.

Idő tényező

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a befektetés egyfajta türelemjáték. Fundamentálisan megalapozottan kell döntened, hogy mibe fektetsz, majd folyamatosan figyelmeztetned kell magad arra, hogy nem véletlenül döntöttél az adott befektetés mellett. Fontos tehát a kötélidegzet, mert a hírek, vagy akár a befektetésed pillanatnyi árfolyama „susoghatja” a füledbe, hogy add el, szabadulj tőle akár veszteséggel is, mert „mindenki” ezt teszi. Ezek azok a hatások, amelyek befektetők millióit késztetik arra, hogy veszteséget realizáljanak. Holott lehet, hogy csak néhány hetet, hónapot – rosszabb esetben egy-két évet – kellett volna türelemmel lenniük, és a veszteség helyett a tisztes profitot számolgathatnák.

Az idő tényező az, amely miatt fontos, hogy ne olyan pénzből fektess be, ami a mindennapi megélhetésedhez szükséges lehet. Fundamentálisan megalapozott befektetési döntése mellett a siker csak idő kérdése.

Nemesfémek fundamentális szemmel

Rengeteget foglalkoztunk már a fémek, nemesfémek befektetési előnyeivel fundamentális szemszögből…

  • Elektrifikáció és a gazdaság zöldítése
  • Fémek kitermelési beruházásainak eddigi elmaradása
  • A geopolitika tektonikus mozgásai
  • Velünk maradó infláció

Ellenérv lehetne a fémekkel szemben, hogy recesszió van, amikor az ipari termelés lassul, kevesebb nyersanyagra lehet szükség. Ez akár igaz is lehetne, de… a népesség folyamatosan növekszik, amely a városok növekledésével is járAz elektromos autózásra való átállás – főleg Európában – gyakorlatilag törvénybe foglaltatott. Tehát a kereslet csökkenni biztosan nem fog a fémekre. Ugyanakkor a 2008-as válságot követően a jegybankoknál gyakorlattá váló pénznyomtatás nyilvánvalóan az infláció tartósan magasabb jelenlétét fogja eredményezni. Az értékmegőrzés egyik leginkább eredményes módja a fizikai érték, azokon belül leginkább a fémek, amelyek nem „romlanak meg” a pénzhez hasonlóan.

Részletesen kifejtettük ezeket a tényezőket korábbi bejegyzésünkben: A fémek évtizede jön – mutatjuk miért >>>

Akár az elektrifikációs megatrend, akár az emberiség városokba költözéséről van szó, vitathatatlan, hogy a következő évek, évtizedek a fémek időszaka lesz. Nem véletlen, hogy az idén tavaszi rendezvényeink gyakorlatilag a fémek köré szerveződtek, különös tekintettel az ezüstre. Az arany befektetési indikációi válságok idején és magas inflációs környezetben egyértelműek. Van azonban egy olyan fundamentális tényező, amely az ezüstöt még érdekesebbé teszi.

Gold to Silver Ratio, magyarul arany-ezüst árarány

A második legfontosabb nemesfémet, az ezüstöt célszerű az arannyal összefüggésben vizsgálni. A Földön való előfordulása 17-szer gyakoribb, és a történelmi cserearánya – ennek megfelelően fordított. 15-17-szeres tehát az elméleti értéke az aranynak az ezüsttel szemben. Ezen historikus cserearány nem állandó, sőt az arany általában felülértékelt. A 1930-as és 80-as évek végén megközelítette a 100-szoros értéket Az arány oda-vissza kileng, hosszabb-rövidebb periódusok alatt, de rendszeresen visszaközelíti, néha el is éri a történelmi cserearányt. Erre volt példa az 1910-es, 60-as és 70-es évekbe is. Az azóta elmúlt időszakban az arany jelentősen felértékelődő szakaszában volt, vagyis az ezüst igencsak alulértékeltté vált az arannyal szemben. A hosszú távú ciklusok (long waves) szabályai szerint, ennek előbb-utóbb ki kell egyenlítődnie. Ennek következtében a nemesfémek emelkedő szakaszaiban nagyobb áremelkedés várható el az ezüsttől, mint az aranytól.

Leginkább ez az oka annak, hogy az idén tavasszal indított Canadian Silver Roadshow keretében júniusban már a 3. olyan bányavállalat mutatkozik be nálunk, amely a fent vázolt fundamentumok alapján kifejezetten a figyelmedre érdemes. Még idén fogsz ebből profitálni? Nem biztos. Az viszont borítékolható, hogy a várható ezüst árfolyamemelkedés hatására – egyes elemzők 30 vagy akár 100 dolláros unciánkénti árat is várnak a 23-24 dolláros jelenlegi árszinthez képest – a bányavállalatok iránti kereslet jelentős lesz, amely komoly vagyonépítési potenciált hordoz számodra.

Várunk tehát téged is június 12-én a Canadian Silver Roadshow következő állomásán. További részletek, és az ingyenes rendezvényre regisztráció elérhető az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2023-06-05T18:27:07+02:002023 június 5.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment