25% hozamgarancia, ha májusban nem esik a hó

Ha jobban belegondolunk, a befektetések világa olyan, mint a bukmékereké, hiszen mindig valamire „fogadunk”. És ez nem csak a rövid távú spekulációkra igaz. Emelkedni fog az arany vagy az OTP részvény árfolyama? Ha arra fogadunk, hogy igen, akkor veszünk belőle, mert nagy esélyt látunk arra, hogy később, amikor pénzre lesz szükségünk drágábban fogjuk azt eladni.

De ha csak egyszerűen egy kereskedelmi bankban tartjuk Forintban lekötve a pénzünket, akkor is ugyanúgy fogadunk. Akkor épp arra voksolunk, hogy…

 • kicsi lesz az infláció,
 • mindenképpen elkerüljük az államcsődöt,
 • az Euro árfolyama nem emelkedik 300-310 Ft fölé, és hogy
 • az adott bank stabilan működőképes lesz a lekötési időszak végéig.

Felvetődik hát a kérdés, hogy van-e egyáltalán biztos befektetés. A fentiek és az elmúlt 4 év tükrében azt hiszem kijelenthető, hogy nincs 100%-ig biztos befektetés.  Biztosnak látszó, pontosabban kevésbé kockázatos befektetések lehetnek, de mindenben ott van a kockázat.

A probléma igazából nem is ezzel van, hiszen maga az élet is kockázatos. Sokszor viszont – saját hibánkból vagy egyszerűen csak elhallgatták előlünk – tisztában sem vagyunk azzal, hogy az a hely vagy forma, ahol megtakarítunk vagy befektetünk, milyen kockázatokat rejt.

Igényfelmérést készítettünk

Az elmúlt hónapokban készítettünk egy felmérést, amely azt célozta, hogy a személyes konzultációkon részt vevőknek általában mire is volt szükségük.

Az adatokat összesítve nem lepődtünk meg. Azt kaptuk eredményül, hogy leginkább egy…

 • magas, esetleg garantált hozamú,
 • lehetőleg biztonságos, vagyis alacsony kockázatú,
 • likvid, azaz bármikor pénzzé tehető befektetésre van igény, amely
 • viszonylag rövid távon „gondolkodik”, és ha lehet,
 • már néhány százezer forinttól is indítani lehessen.

Nem egyszerű a feladvány, de vannak rá megoldások. Sokak számára ismeretlenek a Nyugat-Európában rendkívül közkedvelt certifikátok. Ezek – ha nem szakzsargonban, hanem érthetően szeretnénk meghatározni – rövid-közepes lejáratú, feltétel(ek)hez kötötten akár tőke- és hozamgarantált értékpapírok, amelyek mögött neves bankházak állnak. Hozamuk az átlagosnál általában jóval magasabb.

Természetesen, mint mindenben, itt is van kockázat, mégpedig előre meghatározott nyersanyag, részvény adott mértékű árfolyam-zuhanása, vagy más feltétel. Ezen korlátok bekövetkezte esetén a tőke-, hozamgarancia elvész, és a papír árfolyamkövetővé válik. Erre utal a bejegyzés címében a májusi hóesés. Ehhez hasonlítható extrém gazdasági körülményeket szab korlátul a certifikát a garanciára. Normál körülmények, nem extrém árfolyam-esések a garanciákat nem befolyásolják.

Egy-egy értékpapír természetesen nem jelenthet megoldást minden pénzügyi célra, de fontos, hogy korszerű megoldásokból építsük fel megtakarításainkat, befektetésünket. Az aktív vagyonkezelés keretein belül illetve mellett ezért van kiemelt jelentősége az ilyen és ehhez hasonló papíroknak.

Az aktív vagyonkezelés és a certifikátok a témája következő klubestünknek 2012. 04. 24-én.

Aktuális klubestünk részleteit, és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2012-04-15T21:02:23+02:002012 április 15.|Tags: , , , |1 Comment

One Comment

 1. Hozam Centrum 2012-05-04 at 21:53 - Reply

  Nagyon örülök ennek az írásnak. Szívesen olvasnék még erről többet. Főleg ezekről a certifikátokról ha írnátok még, azt megköszönném.

Leave A Comment