Hozam és garanciák közt vergődünk

Gyakran hajlamosak vagyunk végletekben gondolkodni, és csak egyetlen, a fejünkbe befészkelt gondolatra fókuszálni. Egyfajta köd ez, amely elborítja elménket, és józan ítélőképességünket. Ennek köszönhető talán a legtöbb, pénzügyi területen megélt csalódás.

Ráadásul ha az egyik végletben csalódtunk, akár egyetlen pillanat alatt képesek vagyunk átcsapni a másikba, ahol ugyanaz vár minket pepitában.

Tuti hozam

Egészen a közelmúltig sokan meg voltak elégedve a banki kamatokkal, és sportot űztek belőle, hogy megtalálják a legjobbat ajánló betéti megoldásokat. Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem juthatunk ötről a hatra, ha bankban tartjuk a pénzünket, kénytelenek vagyunk kimerészkedni a tőkepiacra.

Ki ne vágyna arra, hogy félévente – évente megduplázza a pénzét? Persze vannak sokan, akik nem csak vágynak rá, hanem el is csábulnak a kétes ígéreteknek. Vagy eleve szándékosan altatják el bennük a kétségeket, vagy egyszerűen csak nem akarnak a kockázatokkal foglalkozni, csak a nyerés lehetősége lebeg a szemük előtt. Pedig elképzelhető, hogy egy olyan kamatkörnyezetben, amikor Európában, Amerikában, de már hazánkban is igen alacsony a jegybanki alapkamat, és a gazdaság sem igazán dübörög, milyen terhet vállal – és ezzel mekkora kockázatot generál – az, aki ilyen hozamokat ígér.

Az ész nélküli hozamvadászat egyenes következménye nemhogy a hozam elmaradása, de igen gyakran a tőke részleges vagy teljes elvesztése is. Amikor ez megtörténik, csapódunk a másik végletbe…

Biztonság – ész nélkül

Ebben az „állapotban” nem foglalkozunk azzal a ténnyel, hogy célunk a befektetés, vagyis a vagyonunk értékének megőrzése, sőt gyarapítása. Egyszerűen csak saját kárunkon megtapasztalt veszteségünket kompenzálandó, vagy csak mások példáját látva, egyedül a biztonságot tartjuk szem előtt. Ráadásul nem ritkán esünk abba a csapdába, hogy csak azt hisszük, hogy biztonságban van a pénzünk. Valójában fogalmunk sincs arról, hogy a választott „biztonságos megoldás” milyen kockázatokat fut.

Esetenként a biztonságra való törekvés elmehet odáig, hogy hajlandóak vagyunk elfogadni akár a tőkénk nominális értékének – általában a költségek miatt jelentkező – folyamatos csökkenését, csak azért, hogy az esetleges nagyobb veszteségek lehetőségét kiküszöböljük.

Ezek az apró veszteségek, karöltve az inflációval és a kihagyott hozamokkal, hosszú távon kifejezetten jelentős mértékű effektív veszteséget tudnak okozni. Ne tévesszen meg bennünket a jelenlegi inflációs helyzet! A rezsicsökkentés lehet, hogy a puszta számok tekintetében alacsony inflációt eredményez, de egyéb területeken tapasztalhatjuk a pénz folyamatos értékvesztését. Az amerikai és európai „monetáris lazítás” – érthetőbben nevezve pénznyomda, fedezet nélküli pénzkibocsátás – inflációs hatásai sem fognak sokáig váratni magukra.

Meg kell találnunk a középutat

balanced_stonesOdafigyeléssel és szakértelemmel bárkinél kialakítható egy olyan portfólió, amely tükrözni fogja az adott ember habitusát, élethelyzetét, és leginkább alkalmas arra, hogy a kitűzött célt elérje.

Annyi biztos, hogy a „középút” nem egyetlen kötvényt, részvényt, más befektetési instrumentumot, netán egy csodaterméket fog jelenteni, hanem ezek egyfajta elegyét, amelynek összetétele mindig az egyéntől függ, azaz el lehet felejteni a tuti babgulyás receptet, és le kell ülnünk egy chef-fel, hogy közösen összeállítsuk saját fejedelmi étkünket.

Jöjjön el következő klubestünkre, és nézze meg, hogyan értek el a HozamInfo megbízói éves szinten 10-25% hozamot Euro alapon, különösebb „körömrágás nélkül”:

Best of 2013. Vagyongyarapítás – Kockázatkezelés a portfólióban

HozamInfo klubest

A díjmentes rendezvény részleteit és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-11-14T11:04:36+01:002013 november 14.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment