Hogyan lesz meg a kritikus tömeg?

Egy korábbi bejegyzésünkben levezettük, hogy mekkora vagyont kell felépítened ahhoz, hogy olyan passzív jövedelmet biztosíthasson számodra, amely alap szinten megoldja a megélhetésedet. Azaz ezt a kritikus tőkeméretet elérve kvázi nyugdíjba is mehetsz.

Az erről szóló bejegyzést ide kattintva éred el >>>

Ez alapján tehát már tisztán láthatsz, és minimum célként kitűzheted a 100ezer EUR – vagy igény szerint magasabb – tőke felépítését. Az már a másik kérdés, hogy…

Mindezt hogyan?

Belegondolva, a minimumcél összege nem kicsi, hiszen nagyságrendileg 30millió forintról beszélünk, de azért nem is egy akkora tétel, ami az elérhetetlen végtelenbe teszi a megvalósulást. Különösen akkor, ha a vagyonépítésben nem csak saját magadra számíthatsz, hanem komoly hozamokat, értéknövekedést tudsz elérni.

A kitűzött cél természetesen nem valósul meg magától. Három – fontosságát tekintve egyenértékű – tényező az, amelyek együtt tudják azt eredményezni, hogy a célul kitűzött minimum tőkét – vagy akár nagyobb vagyont – záros határidőn belül el tudd érni: 

Rendszeres felhalmozás

Majdnem mindegy, hogy havonta, negyedévente, vagy évente teszel hozzá a tőkédhez a megtakarításodat. A lényeg, hogy tedd. Működik persze az abszolút eseti megtakarítás is, de a tervszerűség és a rendszeresség segít abban, hogy az ész nélküli költekezést megfékezze, és inkább a – későbbi passzív jövedelmet biztosító – vagyonod felhalmozása legyen a fontos, mint a legújabb telefon, vagy az eggyel nagyobb méretű tévé megvásárlása. Emiatt célszerű a megtakarítást „rezsiként” felfognod, és a havi, éves kiadásaid előtt ezt intézni. A maradékból pedig tudsz költekezni.

Legtöbb paraméterében előnytelennek tartjuk a befektetési biztosításokat (pl. nyugdíjbiztosítás), viszont egy dolog kétségkívül „hasznos” bennük. Mégpedig az, hogy rendszeresen jön a csekk, vagy a beutalás szükségességéről az értesítés. A befizetések elmaradása pedig akár igen komoly szankciókat is eredményezhet. Ilyen módon kvázi kényszerből félretesz az ember. Ennek az „előnynek” azonban komoly ára van a költségek oldalán. Kérdés az, hogy tudsz-e felnőtt lenni, és anélkül is rendszeresen félretenni, hogy „pisztolyt nyomnak a fejedhez”? Amennyiben képes vagy erre, nem kell ilyen önkényszerítő eszközökhöz folyamodnod, és a vaskos költségeket is megúszod.

Időtáv

A vagyonfelhalmozás másik „szteroidja” az idő. Az idő ugyanis Neked dolgozik. Ha mindössze két év alatt akarod felépíteni a 30milliós minimumcél vagyont, akkor igen komoly félretehető jövedelemmel kell hozzá rendelkezned, és a hozamok igen keveset fognak hozzátenni a tőkédhez.

Nagyobb intervallumban – mondjuk 10-20 évet adva a projektnek – azonban a szükséges célértéknek már jóval több mint a felét ki fogja tenni a hozam. Így csak a kisebbik részét kell magadnak „összelapátolni”, a többit a hozamok adják. Ráadásul ebben az esetben a kisebb saját hozzájárulásodat nem két év alatt kell kipréselned magadból, hanem 10-20 évre elosztva, ami sokkal kisebb havi/éves megterhelést fog jelenteni.

Nettó hozam

A fenti ábra számításainál 8% nettó (azaz költségekkel már nem terhelt) értéknövekedéssel számoltunk. A harmadik fontos tényező tehát a passzív jövedelem hatékony felépítéséhez, a hozam. A rá szánt időtáv, és legalább ennyi nettó hozam kell ahhoz, hogy egy kis tudatossággal rendkívüli erőfeszítés nélkül elérd a célt.

Nyilvánvaló hogy ezt bankbetétekből vagy állampapírokból – legalább is a közeljövőben, 0,9%-os alapkamat mellett – nem fogod elérni. Fontos továbbá, hogy nettó hozamról beszélünk. Magyarul hiába látsz egy biztosító eszközalapjánál 5-6-10%-os hozamokat, ha az éves költségek 8-15-25%-okat emésztenek fel.

Valójában tehát a legnagyobb gát a passzív jövedelmed felépítésének útjában az, hogy a megtakarításaid nem Neked termelik a hozamokat. Mert abban biztos lehetsz, hogy a hozamok ott vannak a piacokon, és a Te tőkéd is termeli a hozamokat, csak a legtöbb esetben nem kapod meg.

Éppen ezért alkottuk meg – egy éves előkészítő munkával – az elmúlt év végére azt a megoldást, amely 2%-os fix költséggel, az elmúlt 10 évben folyamatosan bruttó évi 8-12%-os hozamokat bizonyítottan termelő megoldást, amely ráadásul Európa legstabilabb jogi környezetében – számlánként 7,2millió euro (!) betétbiztosítás mellett – működik.

Emellett letisztítottuk minden felesleges sallangtól, így nem kell vállalnod semmilyen futamidőt és megtakarítási összeget sem, továbbá minden szankciótól mentesen bármikor hozzájuthatsz a befektetésed aktuális értékéhez.

Nézd meg a további részleteket az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-09-04T11:25:47+02:002017 február 2.|0 Comments

Leave A Comment