A szomszéd jól tudja?

Van néhány olyan dolog, amihez mindenki ért. Ilyen a foci (különösen így VB alatt), vagy különféle betegségek kezelési módjai, esetleg a tuti gulyásleves elkészítésének fortélyai. Ebbe a „mindenki ért hozzá” kategóriába tartozik a pénzügyekkel kapcsolatos tudás, különös tekintettel a befektetésekre.

Néha olybá tűnik, hogy a szomszéd Jóska bácsi is jobban ért hozzá, mint mi, akik ezzel foglalkozunk. Szinte mindenki a számára fontos – a férfiaknál különösen a férfiasnak gondolt – dolgokat, így a befektetéseket is „hitéleti kérdésnek” tekinti. Magyarul kötelező érvényűnek tekintik az állásfoglalást, véleményalkotást, „hitvallást” valami mellett vagy valami ellen. Ráadásul mindezt legtöbbször minimális, bizonytalan forrásból származó információk alapján teszik, és teljes mértékben elfogadhatatlan, sőt felfoghatatlan számukra, hogy más álláspontra is helyezkedhet valaki.

Talán valami olyasmi lehet a háttérben, mint az ismert „add tovább” láncjáték, ahol továbbadjuk a kapott információt, amely így végigmegy a láncon, végső soron felismerhetetlenné torzult tartalommal. Például ha felnézel valamiért a szomszédra vagy közeli ismerősre, mert teszem azt nyilatkozott a televízióban – még ha csak a békák aktuális párválasztási szokásairól is – kialakulhat benned egyfajta kisebbrendűségi érzés, amely a szomszéd érdemeit nem csak túlértékeli, de kiterjeszti akár a befektetésekkel kapcsolatos tudására is. Ha a szomszéd azt mondja XY részvényt kell venni, akkor nem gondolkodhatsz másként, hiszen ő biztosan tudja, még a TV-ben is szerepelt.

Kicsit sarkos a példa, de talán így érthető leginkább a gondolatmenet. Abban a pillanatban tehát XY részvény hívő lettél, és mindenütt hangoztatod is azt a meggyőződésedet, hogy jelen gazdasági helyzetben bizony csak ezt a papírt érdemes tartani. Természetesen itt nem áll meg a dolog, hiszen neked is vannak „rajongóid”, akik a te véleményedre adnak fokozott súllyal.

Hogy mi ennek a láncolatnak az eredménye, azt jól szemlélteti a Madagaszkár 2. című rajzfilm egy rövid részlete:

(A film szereplői a fantázia szülöttei, mindennemű hasonlóság élő emberekkel csak a véletlen műve)

Akkor lehet mindez különösen veszélyes, ha nem csak tudat alatt hiszed magadról, hogy befektetési szakember vagy, hanem ezt el is hitetik veled. Hiszen ha böngészed az internetet, tucatjával találhatsz olyan „nagyszerű lehetőségeket”, amelyek egy pár hetes – akár fizetős, akár ingyenes – tanfolyam elvégzése után a téma jeles szakértőjévé tesznek, és rögtön nem is lesz szükséged azokra az iskolapadban eltöltött évekre, és évtizedes tapasztalatokra, amelyek egyébként egy befektetési szakembert valódi szakértővé tesznek.

El is gondolkodtam rajta, igaz csak egy pillanatra, hogy a mögöttünk felsorakozó – összesen több emberöltőnyi szakmai, befektetői, elemzői tapasztalattal rendelkező – gárdát fölösleges volt megnyerni magunknak, és pénzügyi tervezéssel is fölösleges foglalkozni, hiszen mindenkinek ott van egy Jóska bácsi a szomszédban…

Némi képzavarral – itt lép be a rajzfilm utolsó mondata: Mert nincs is nagyobb áldozat, mint a mások áldozata. A legtöbb esetben a befektetési lehetőséget termékként kezelik, és eladják Neked. Felveszik az értékesítés után járó jutalékot, aztán mehetsz Isten hírével. Ebben a formában pedig jó eséllyel végül Te fogod az áldozatot hozni mások sikeréért.

Gyere el következő rendezvényünkre, ahol megmutatjuk, hogy miként nem leszel áldozat, hogyan tudsz egy hajóba kerülni a szolgáltatóval, és hogyan tudsz olyan vagyoni hátteret teremteni magadnak, amely támaszt vagy akár gondtalan megélhetést biztosít számodra. Nézd meg következő klubestünk részleteit, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>> 

 

Összegzés
A szomszéd jól tudja?
Bejegyzés címe
A szomszéd jól tudja?
Rövid leírás
Nincs is nagyobb áldozat, mint a mások áldozata. A legtöbb esetben a befektetési lehetőséget termékként kezelik, és eladják Neked. Felveszik az értékesítés után járó jutalékot, aztán mehetsz Isten hírével. Ebben a formában pedig jó eséllyel végül Te fogod az áldozatot hozni mások sikeréért...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:26:13+02:002018 június 21.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment