Hiány – Amitől az árfolyam nő

A piac folyton változik, mégis vannak olyan törvényszerűségei, axiómák, amelyek nem változnak, nem is változhatnak. Amint valamiből hiányt szenved a gazdaság, annak záros határidőn belül emelkedni fog az ára.

Minél nagyobb a hiány, pontosabban minél nyilvánvalóbb, hogy valami hiányozni fog, annál gyorsabb és nagyobb lesz az áremelkedés mértéke. Írtunk (legutóbb itt) a világ „városba költözéséről”, vagyis arról, hogy a rohamléptekben növekvő városok falják a nyersanyagokat. Ilyen nyersanyag a cink is, amelynek az építőipar talán a legnagyobb piaca, de az elektronika, illetve akkumulátorgyártás is nagy fogyasztója.

A növekvő felhasználás az elmúlt években a készleteket azonban mostanra igencsak megtépázta. A londoni fém tőzsde (London Metal Exchange) raktározási adatai tonnában:

Többek közt a töretlen kínai kereslet – amely a 15 millió tonnás globális kereslet nagyjából felét teszi ki – miatt a raktárkészletek komolyan lecsökkentek az elmúlt öt évben. Ennek megfelelően a kohók, gyárak a saját érc-ellátásukért küzdenek, ami az árak emelkedésében jelentkezik. Ez láthtó a cink elmúlt hónapokban látható árfolyam emelkedésén:

Többek közt azért is történt ez, mert a világ legnagyobb cink feldolgozója, a Korea Zinc kénytelen volt 8%-kal visszafogni a termelését az érchiány miatt.

Kik lehetnek mindennek a kilakult helyzetnek a nyertese? Természetesen azon néhány bányatársaság, amely „hegynyi” ércen ül. Ilyen vállalat a Benz Mining, amelynek nyáron lebonyolított zárt részvényjegyzésén megbízóink közül is vettek részt.

A Benz Mining csapatának több mint hat hónapig tartott megtalálnia a tökéletes projektet, amelyet a Mel Cink-Ólom projektben öltött testet, a bányászatbarát Yukonban, ahol nem vesztegette az időt, már befejezte az első tanulmányokat, fúrásokat és a kitermelési menetrendet is felállította.

A Mel projekt a Yukon folyótól délkeletre, az Alaska autópályától 40 kilométerre északra fekszik. A Yukon számos más projektjével ellentétben könnyen megközelíthető és jó infrastruktúrával övezett.

A projekt fő zónájában 5,28 millió tonna minőségi ásvány található, amely 6,51% cinket, 1,86% ólmot, 45,05% baritot (bárium-szulfát, amely festék, és papíripari alapanyag is) tartalmaz. Ez egy 1,05 milliárd dolláros cink in situ (azaz kitermelés előtti) érték és 242 millió dolláros ólom érték. A bányászat mellékterméke, a barit kvázi „bónuszként” lehetőséget ad a további bevételszerzésre.

A Benz Mining az elmúlt hetekben fejezte be 9 helyszínen végzett fúrási programját, amely megerősítette a korábban felállított nyersanyag-modell tényleges anyagtartalmát. A projekt kifejezetten a cink keresésére koncentrált, ezért nem vizsgálták ezzel párhuzamosan a nemesfémek jelenlétét, de a jelek valószínűsítik, hogy a kitermelési folyamat részeként ezüst is kinyerhető.

Az előzetes fémkohászati ​​vizsgálatok nagy flotációs koncentrátumokat mutattak, így összehasonlítva más kanadai cink bányászatban érdekelt cégekkel, a Benz Mining messze a legkisebb költség mellett képes a kitermelésre:

Következő lépésként 2018-ban további fúrások következnek, amelyek egyrészt a projekt teljes területének feltérképezésére is módot adnak, másrészt az ezüst koncentrációja és eloszlására is választ adhatnak a Mel nyersanyagkészleten belül.

Az előkészítési – fúrások, engedélyezések, kitermelési eszközök helyszínre szállítása – szakaszt követően 2021-ben indulhat meg a teljeskörű kitermelés, amely előreláthatólag 7 éven keresztül tud folyni, amely években – a nyersanyag mennyiségek és várható értékesítési árak alapján – a projekt átlagosan évi 56,3 millió dolláros EBITDA-t érhet el.

A vállalat vezetői komoly tapasztalattal rendelkeznek (konkrétan 650 millió dolláros múltbeli cink bányászati és értékesítési tranzakciót jelent ez). Emellett a cink árfolyama nyilvánvalóan robbanás alatt áll a hiány és a kereslet miatt, a Benz Mining részvények árfolyama vélhetően már csak rövid ideig maradnak a „radarszint alatt”.

Összegzés
Hiány - Amitől az árfolyam nő
Bejegyzés címe
Hiány - Amitől az árfolyam nő
Rövid leírás
Minél nagyobb a hiány, pontosabban minél nyilvánvalóbb, hogy valami hiányozni fog, annál gyorsabb és nagyobb lesz az áremelkedés mértéke. Az egyik jelenleg hiányzó nyersanyag a cink...
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:40:45+01:002017 november 27.|0 Comments

Leave A Comment