Hagyományos vagy kezelt portfólió?

Fontosnak érezzük, hogy Ön – mint olvasó – alapjaiban értse, hogy miről beszélünk itt a blogon – és persze előadásainkon. Mivel nekünk ezzel telnek a napjaink, Önnek pedig nem, előfordulhat, hogy a számunkra egyértelmű(nek tűnő) dolgok Önnek esetleg mást jelentenek.

Mindezek miatt kell a fogalmakat tisztáznunk, és készítettünk egy infografikát is.

Tartalék

Nem szabad összekevernünk a tartalékképzés és a hosszabb távra szóló megtakarítás, befektetés fogalmát. Tartalékra mindenkinek szüksége van, hiszen adódhatnak olyan nem várt élethelyzetek, amelyek miatt extra kiadásai keletkeznek. Legyen az betegség, időleges munkaképtelenség, eszközök (autó, háztartási gép) meghibásodása stb., mind-mind váratlan kiadással jár, amelyet meg kell oldania. Erre való a tartalék, így első körben ezt kell felépítenie. Tartalékát akár a párnacihában, akár egy látra szóló bankbetétben is tarthatja, hogy szó szerint azonnal hozzáférjen.

Megtakarítás – Befektetés

Alapvetően a „megtakarítás” szót két értelemben is használhatjuk…

  • Egyrészt lehet valakinek egy már összegyűjtött vagyona, tőkéje, amely az ő megtakarítása. Ez lehet akár egy jelentős vagyon is.
  • Másrészt megtakarításnak nevezzük a vagyonépítés folyamatát is, amely idő alatt valamilyen később elérendő cél érdekében rendszeresen vagy rendszertelenül félreteszünk különböző összegeket.

Magyarul megtakarítása – jó esetben – mindenkinek van vagy így vagy úgy. Akár kisebb összegekről, akár nagyobb vagyonokról van szó, a nem tartalék célú összegeket szükségképpen be kell fektetni. Hogy miért szükségképpen? Azért, mert a pénzrendszerünk kamatra épül, ezzel együtt a pénzromlásra is. Gondoljon bele! Mennyit ért tízezer forint 20 éve? Az elmúlt egy-két év elkényeztetett bennünket a nulla közeli inflációval, de ez szinte soha nem volt így, és a jövőben sem lesz általános.

Amennyiben tehát meg akarja őrizni megtakarításainak értékét, be kell azt fektetni. Mivel a kereskedelmi bankok által kínált lekötések kifejezetten rövid távra – legfeljebb 0,25-3 év – szólnak, ráadásul a kamatszint, nem csak most (1% alatt), hanem általában is, jelentősen elmarad az elvárttól, mindezt a tőkepiacon célszerű megtenni.

Befektetés de hogyan

Most kifejezetten az alapfogalmak tisztázása a cél, így sok részletre nem térünk ki, például a letétbiztosítás, intézményi biztonság kérdésére, amely rendkívül fontos, és vizsgálandó kérdés döntés előtt, de ezzel majd külön foglalkozunk.

A befektetés alapvetően egy értékpapír számlán valósulhat meg, amelyet egy letétvezető bankban nyithat. Erre a számlára tud vásárolni értékpapírokat, amelyektől vagyonának értéknövekedését várja.

Az értéknövekedést hozhatja…

  • Kamat, kamatot fizető kötvény pl.
  • Osztalék, amelyet egyes részvények után fizethetnek.
  • Árfolyamnyereség. Az egyes értékpapíroknak árfolyama van, és jó esetben olcsón sikerült bevásárolnia belőle, majd magasabb áron el tudja adni. Alapvetően igaz az, hogy hosszú távon – többek közt a pénzromlás miatt – az árfolyamok felfelé haladnak, de óriási kilengésekkel, ráadásul például a részvények esetén az egyes cégek szintjén ez a tétel nem feltétlenül igaz.

Amennyiben tehát nyitott egy értékpapír számlát, három módon történhet a befektetések kezelése. Erről – Selftrade/Brokerage/Portfóliókezelésírtunk már részletesen (ide kattintva elérhető), így most inkább egy ábrán mutatjuk meg a különbséget a hagyományos – itthon leginkább elterjedt – brokerage megoldás és a portfóliókezelés közt.

Séma

A hagyományos modellben Önnek kell döntenie minden egyes tranzakcióról, még akkor is, ha azt éreztetik Önnel, hogy segítséget adnak. Már csak azért is így van ez, mert a brokerage keretében az értékpapír közvetítőnek kifejezetten tilos bárkinek is befektetési tanácsot adnia, a bróker szerepe csupán a megbízások továbbítására korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy ha felelősen akar eljárni önmagával szemben, akkor ebben az esetben az Ön feladatai:

  • Teljes mértékben tisztában kell lennie az egyes értékpapírok tulajdonságaival, és a célokhoz kiválasztani a megfelelőeket.
  • Szintén készségszintre „fel kell hozni” tudását az egyes értékpapírok tulajdonságairól és azok várható reakciójával kapcsolatban a gazdasági, politikai eseményekre.
  • Folyamatosan figyelnie kell a CNN-t, a Bloomberg-et és egyéb hagyományos és gazdasági hírcsatornákat, hogy minden fellelhető aktuális információ birtokában legyen.
  • Nem csak néznie kell a fenti híreket, hanem értelmeznie is tudni kell, lefordítani azokat, és portfóliójának összességére vetítve elemezni, forgatókönyveket, cselekvési terveket gyártani.
  • Amikor arra szükség van – lehet hogy épp akkor, amikor munkahelyén vagy vállalkozásában egyéb elfoglaltsága lenne – készen kell állnia meghozni a döntéseket, és megadni a brókernek a szükséges tranzakciós megbízásokat.

A portfóliókezelés keretében minden fenti feladattal a portfólió kezelőjét bízza meg, így az Ön feladata csupán annyi, hogy saját online felületén alkalmanként ellenőrzi, hogy hogyan alakul portfóliója. Nem kell folyton a híreket bújnia, latolgatni az egyes események befektetéseire gyakorolt hatását, és nem kell készültségben sem lennie, hogy a tranzakciók a megfelelő időben teljesüljenek, hiszen mindez a portfólió menedzsment feladata.

Ráadásul nem kell tartania az érdekellentéttől sem, ami egyébként a hagyományos brokerage-nél jelentkezik a szolgáltató és Ön között (ide kattintva elérhető írásink ezzel kapcsolatban), hiszen a protfóliókezelési megállapodással abszolút egy hajóba kerül a szolgáltatóval, közös lesz az érdek: a vagyon hatékony gyarapítása.

opelbmwA Prémium Vagyonépítési Terv létrehozásával immár nem csak a nagyobb megtakarítások/vagyonok esetén van értelme portfóliómenedzsmentről beszélni, hanem a megtakarítás – mint folyamat – kezdetétől is, azaz akár havi néhány tízezer forintos nagyságrendű takarékoskodás esetén is választhatja a portfóliókezelést.

Még egyszerűbben fogalmazva, az Opel jó autó, a BMW is. De miért választana egy Opel Corsa-t, ha beülhet egy BMW-be, ráadásul úgy, hogy Önnek még kevesebbe is kerül?

Tudjon meg többet egy kötetlen és kötelezettségektől mentes beszélgetés keretében, egy kávé mellett! Jelentkezzen az alábbi űrlapon díjmentes konzultációra!

[include file=script/avk.txt]

 

 

2016-07-21T11:32:35+02:002016 július 21.|0 Comments

Leave A Comment