Ha már mikrospekulánsok vagyunk

Sokunknak van egyfajta romantikus érzése a befektetésekkel kapcsolatban. Ehhez nem kicsit járul hozzá Hollywood, ahol bemutatnak egy izgalmas világot. Napi szinten látjuk azt konzultációinkon, hogy amikor saját pénzéről van szó, megbízónknál bekapcsol a mikrospekuláns kapcsoló.

Leginkább a Forint árfolyama kapcsán történik mindez. Nem is csoda, ha az EUR/HUF árfolyamában az utóbbi években látott csapkodásra gondolunk. Mert mennyit „lehetett volna fogni” ezeken a mozgásokon, ha tudnánk előre…

Nem tudjuk…

EURO2

Sajnos azonban nem ismerhetjük előre az árfolyamot, sőt ma már néha azon is el kell gondolkodnunk, hogy a technikai elemzésekre milyen szinten szabad támaszkodnunk.

Amennyiben saját vagyonunk esetén szeretnénk magunk mögött tudni a Forint kockázatát, legalább részben át kell váltanunk Euro-ra (vagy más stabil devizára). Több, 50-100millió Forint átváltásánál bizony komoly tétel lehet az, ha 2-3-5%-ot elmozdul az árfolyam. Legtöbb esetben azonban nem ekkora összegek átváltásáról beszélhetünk.

Ezért is állunk néha értetlenül az előtt, hogy valaki egy tízezer Euro-s befektetés indításakor „mikrospekulánssá” válik. Mert ha például vár az átváltással 5 Forintos Euro gyengülésre, amellyel „keresne” 50 000 Ft-ot, viszont …

  • Nem biztos, hogy az adott időszakban épp neki megfelelő irányba megy az árfolyam.
  • Jó eséllyel a befektetésre kedvező időpontot elszalasztja a várakozás miatt, és elképzelhető, hogy nem 50 000 Ft, hanem jóval nagyobb elmaradt hozama lesz az adott befektetésen, azaz végső soron amit az árfolyamon megnyer, akár többszörösen el is veszíti.   

Nem tudjuk előre az árfolyamot, DE ha már mikrospekulánsok vagyunk…

Mai napon (2013. október 24.) az Euro árfolyama 293 Ft körül mozog. Ahogy mondani szokták, a befektetői hangulat bizakodó. Azt is tudjuk viszont, hogy a hangulatok változnak, és bármennyire is teljesít jól az ország, szinte bizonyosan elfelejthetőek a 270-280 Ft-os Euro árfolyamok.

Aki tehát eddig hezitált, el kell gondolkodnia azon, hogy esetleg most van itt a döntés ideje…

Amennyiben bizonytalan pénzügyeit illetően és hatékony megoldásokat keres, jelentkezzen díjmentes személyes konzultációra, ahol személyre szabott válaszokat, alternatív lehetőségekkel is megismerkedhet, jelentkezhet ide kattintva >>>

2013-10-24T12:11:14+02:002013 október 24.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment