Ha már állampapír, akkor okosan!

Sok csatornán érkezik felénk az üzenet: Vegyünk állampapírt! Vonzó az ajánlat, és ha bízunk abban, hogy az ország nem a szakadék felé tántorog – és miért ne bíznánk ebben -, továbbá nem tartunk a Forint Euróval szembeni folyamatos értékvesztésétől, stabil része lehet a portfóliónknak az államadósság finanszírozása, az állampapír vásárlás.

Amennyiben igen…

Gondos mérlegelés, ország- és devizakockázat elemzés után, ha állampapír vásárlás mellett döntöttünk, már csak azt kell kitalálnunk, hogy a fellelhető papírok közül melyiket, és milyen formában akarjuk magunkénak tudni.

Elsődlegesen egy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyitott értékpapír számla az, amelyben gondolkodhatunk, és ahol „tárolhatjuk” megvásárolt papírjainkat. Egy on-line regisztrációt követő rövid ügyintézéssel el is indulhat állampapírjaink gyűjtögetése, megvásárolhatjuk az aktuálisan jegyezhető eszközöket.

Nagy népszerűségre tettek szert továbbá a különböző bankoknál – vagy akár a MÁK-nál vezetett Tartós Befektetési Számla (röviden TBSZ), amelyeken szintén tarthatjuk állampapírjainkat. Ezen számlákhoz kapcsolódóan – 3-5 éves időszakig „pihentetve” – adóelőnyöket is élvezhetünk.

Portfólióban gondolkodás és másodlagos állampapír piac

azentortenetemOkos befektetőként azonban nem feltétlenül szerencsés – a pókerben szokásos – „all in”, mindent egy lapra hozzáállás, vagyis csak magyar állampapírban gondolkodni, mert ugye mégis csak ott van az ország- és devizakockázat.

  • Elfogultak vagyunk hazánkkal szemben, de például egy külföldi befektető számára kifejezetten kockázatosnak tűnhet (és tűnik is) magyar állampapírokat vásárolni. Nem véletlen, hogy lényegesen magasabb hozamok mellett lehet csak kibocsátani őket, mint mondjuk a német állampapírokat.
  • A Forint alapú papíroknál mindenképp számolnunk kell azzal a tendenciával is, hogy hosszú távon az elmúlt évtizedekben a hazai fizetőeszköz a nemzetközi valutákhoz (Dollár, Márka majd Euro) képest folyamatos értékvesztést szenved el. Nagy valószínűséggel ez a tendencia nem fordul meg.

Ezeket a körülményeket figyelembe véve tehát körül kell néznünk, egyéb – biztonságosabb, legalább ilyen biztonságos és/vagy kockázatosabb, de magasabb hozamú – értékpapírok után is.

Amennyiben kifejezetten szeretjük a „hazait”, az sem korlátoz be bennünket, hogy jelenleg milyen kibocsátású papírok vásárolhatók. Megfelelő szolgáltatót választva kedvünkre vásárolhatunk olyan magyar állampapírokat a másodpiacon, amelyek a mostaniaknál akár sokkal kedvezőbbek számunkra, de jegyzésük már lezárult, azaz a MÁK-nál nem tudunk már hozzájutni.

Soron következő klubestünk kifejezetten az értékpapírokkal, és a portfólió kialakítás módjával foglalkozik. Nézze meg a részleteket, és regisztráljon az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-02-12T14:47:51+01:002014 február 12.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment