Globális reset?

Nem árt, ha az ember néha felülemelkedik, és kicsit madártávlatból próbálja szemlélni a körülötte zajló eseményeket. Könnyű ugyanis elveszni a részletekben, mert bizony a mai világ már annyi részlettel, információval lát el bennünket, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és egy idő után minden és mindennek az ellenkezője is igaznak tűnhet.

Történelmi távlatokból minden másképp, talán tisztábbnak tűnhet, és rálátásunk lehet az összefüggésekre. Tény, hogy az 1929-33-as “nagy gazdasági világválságot”, mint olyat, csupán az 50-es évektől kezdték így emlegetni, mert akkorra került olyan történelmi távlatba, amikor már objektíven lehetett rá tekinteni.

Valami hasonló lehet a helyzet a 2008-tól napjainkig is tartó folyamattal. Jelenleg kapkodást, tűzoltást, és fenyegető jeleket látunk, de az élet folyik, tesszük azt, amit szoktunk, küzdünk a mindennapokkal. Ugyanakkor ha a felgyorsult események vonalát nézzük, azt láthatjuk, hogy akár tényleg lehetséges, hogy egy a későbbiekben történelmi eseménynek titulált folyamat részesei vagyunk, amelyet az alternatív gazdasági média úgy emleget, hogy…

Globális reset

Reset-ButtonTudjuk a számítógépek világából, hogy sok esetben kapjuk azt tanácsként, hogy “Indítsa újra a számítógépet!”. Ehhez hasonlóan az a kép vetülhet elénk, hogy jelen formájában fenntarthatatlanok a folyamatok a pénzrendszerben, és egyfajta újraindításra kell felkészülnünk..Nézve az aktuális görög eseményeket, képet kaphatunk erről a fenntarthatatlanságról.

2008-2012 között a görög államadósság 105%-ról 170%-raemelkedett (nagyjából 150 milliárd euróval az uniós kamatpolitika miatt) annak ellenére, hogy ez alatt az időszak alatt a fogyasztást a görögök 60 milliárddal csökkentették az elvonások miatt. Jelenleg a nyugdíjak 50%-kal, a fizetés 30%-kal vannak alacsonyabb szinten a korábbihoz képest, és százezreket bocsátottak el, főleg a közszférából.

Még inkább cizellálja a képet, hogy a megszorításokat hangosan követelő, az adósságelengedés gondolatát is eretneknek tartó IMF, egy megjelent saját elemzése is elismeri, hogy a jelenlegi görög államadósság gyakorlatilag kifizethetetlen, és ha az elvárt megszorítások életbe is lépnek, 2018-ig további 50 milliárd euro támogatásra lenne szüksége Görögországnak. Ezzel gyakorlatilag a teljes görög nemzeti vagyon – szigetek, kikötők, energiaszektor stb. átkerülne a hitelezők kezébe.

Az is nyilvánvaló, hogy a többi – adósság szempontjából nem sokkal jobb helyzetben lévő – uniós mediterrán állam, Olaszország, Spanyolország, Portugália, de akár más uniós államok lehetnek a következők, amelyek fenntarthatatlan helyzetbe kerülnek.

Nem csak az EU-ban tapasztalhatóak ilyen jelek. Szinte mindenütt akadozó szappanoperákat láthatunk. Akár az amerikai FED kamatpolitika befolyását a tőzsdékre, akár az elmúlt hetek kínai tőzsdesokkjára. Mondhatni, mindenütt “áll a bál”.

Akár tehát valóban érhet a helyzet egy rendszer-újraindításra. Erre utaló jeleket láthatunk mindenfelé. Nem csak a befektetők, de a kormányok, és központi bankok is a fizikai javak irányába mozdultak el, nem tudván azt, hogy az esetleges funkcionális leállást követően hogyan fog újraindulni a rendszer.

Ezzel cseng össze az árupiacok, sokak által manipuláltnak vélt, természetellenesen alacsony árfolyama. Akár az olaj, akár a nemesfémek piacára is gondolhatunk. Egy igen szűk, alacsony sávban mozognak az árak jó ideje, pedig fundamentális alapon magasabb szinten kellene lenniük. Ez lehet annak a jele is, hogy a jelentős piaci szereplők tartják fenn ezt az irreálisan alacsony árszintet befolyásoló eszközeikkel arra az időszakra, amíg csendben “betáraznak” a valódi, fizikai értékekből. Kína például – ahogyan arról nemrég írtunk (ide kattintva olvasható) – 2009 óta nem hozta nyilvánosságra aranykészleteinek mértékét. Idén októberben fogja ezt megtenni, amikor eldől, hogy a jüan is bekerülhet-e a tartalékvaluták közé.

További adalék, hogy egyre több nemzet – amely a FED-nél tároltatta aranykészletét, kéri a szövetségi bankot, hogy szolgáltassa vissza az ott tárolt aranytartalékukat. Sőt, ezt a bizalmatlan lépést még az USA egyik tagállama, Texas állam is meglépte a FED-del szemben.

Tény, hogy a pénzrendszer leállása/átalakulása – ha valóban lesz – semmiképp nem fog végbemenni fájdalommentesen. A kérdés leginkább úgy lehet feltenni, hogy ki fogja túlélni. Annyi bizonyos, hogy legnagyobbat az fogja veszíteni, aki nem készül fel egy ilyen lehetőségre, és csupán pénzeszközökben tartja teljes vagyonát.

Hatékony eszköz lehet egy jól átgondolt nemesfém portfólió kialakítása, amely – egyéni preferenciák és élethelyzet függvényében – a teljes vagyon 10-50%-át arany, ezüst, platina illetve palládium eszközökben tartja. Ezek jelenthetik a túlélést a pénzrendszer újraindításának esetére, de akkor is jelentős hozammal kecsegtetnek, ha a 2008-ban indult válságból mégis sikerül rendszerleállás nélkül kikászálódnia a gazdaságnak.

2016-07-16T14:32:24+02:002015 július 13.|0 Comments

Leave A Comment