Globális befektetési stratégia 2024-ben

Általánosságban is igaz, de az elmúlt 10 évben a bizonytalansági tényezők egyre fokozottabb hatásaival kell szembesülnöd a befektetések terén is. Emiatt akár több stratégiát is kell alkalmaznod egyszerre ahhoz, hogy minden szempontból védve legyen vagyonod a negatív hatásoktól. Az a befektetési stratégia viszont, amelyet 5 éve kezdtünk alkalmazni, akár önmagában is megfelel a kor kihívásainak.

GLOBAL DIMENSIONS befektetési stratégia

Globális stratégia, portfóliókezelés keretei közt mindazoknak, akik nem akarnak napi szinten befektetéseikkel foglalkozni, csupán biztos helyet keresnek megtakarításaiknak, amely közép-hosszú távon látványos hozamot, vagyonnövekedést, és ezzel a stabil pénzügyi hátteret biztosít számukra.

A Global Dimensions filozófiája

A kapitalizmus működik, nincs másik működő modell. Ennek megfelelően keressük azokat az ésszerű kockázatú befektetéseket, amelyek ésszerű de attraktív hozamot eredményezhetnek a piacokon. Nem bocsátkozunk jóslásokba, hogy mely egyedi részvények, szektorok vagy régiók lesznek sikeresek másokkal szemben, a piac teljes egészébe fektetünk. A modell magját egy több mint 50 éve – azóta is sikeresen – működő piaci megközelítés adja, amely Nobel díjat is hozott megalkotóinak (többek közt Eugene F. Fama-nak a Hatékony piacok hipotézise révén 2013-ban).

Hogyan?

  • A kezdeményezésünkre létrejött portfóliómodellhez egy Közép Európában egyedüliként Dimensional pénzügyi tervezői certifikáttal rendelkező szakértőt vontunk be. Mindezt az angolszász területekhez hasonló módon, ahol több ezer pénzügyi tervező használ ehhez hasonló filozófiájú stratégiákat világszerte.
  • A széles diverzifikációt nagy számú befektetési célpontba fektető, tőzsdén kereskedhető – ebben a formában Magyarországon csak ezen portfóliómodell mentén, rajtunk keresztül hozzáférhető –, az elmúlt évtizedekben jelentős hozamokat befektetési alapok, ETF-ek biztosítják.
  • A portfóliókezelő az előre meghatározott befektetési stratégiát meg is valósítja, kezeli a portfóliót. Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem kell időről-időre befektetési döntéseket hoznod vagy tranzakciókat végrehajtanod, mert mindez a portfóliókezelő feladata.
  • A hozamok érintetlenségét az egyes befektetési instrumentumok jellemzően kevés számú adás-vételi tranzakciója és a rendkívül alacsony tranzakciós költségek révén érjük el. A fair díjazást a tőkeméret függvényében csökkenő sikerdíj, illetve vagyonkezelési díj biztosítja.
  • A vagyonkezelés/portfóliókezelés nyugat-európai jogi környezetben (de teljes körű magyar ügyfélszolgálattal), a vagyonkezelő és a letétvezető vagyonától függetlenül, személyenként szegregáltan történik.

A stratégia jól kiegészíti az esetleg már működő befektetési megoldásokat, mert más területeket céloz meg, a lehető legszélesebb körű diverzifikáció útján. Emellett fontos, hogy TBSZ számlán is meg tudjuk valósítani, így a szokásosnál attraktívabb hozamokat ebben az esetben adó sem terheli.

A befektetési stratégia korábbi – költségekkel csökkentett eredményei

A portfólió 10 évre visszatekintő átlagos éves,
súlyozott eredménye 12%

Az elmúlt bő 3 év is – a pandémia és a háború ellenére – „hozza az átlagot”. A 2019-től 2023 terjedő öt éves időtartam alatt 61,1%-os hozamteljesítmény. A stratégia által alkalmazott egyes befektetési instrumentumok árfolyamgörbéje azt mutatja, hogy a háború okozta sokkot is „kiheverni” látszik a portfólió. Ennek megfelelően a stratégia, bármely környezetben indítható, vagy a meglévő portfólió friss tőkével bővíthető, mert 3-5 éves távlatban az eredményeket eddig képes volt hozni, a negatív körülmények ellenére.

A hosszú távú eredményeken (alábbi grafikon) is az látszik, hogy a fundamentálisan megalapozott, egy-egy értékpapírban akár több ezer vállalat részvényeit szerepeltető stratégia milyen stabil értéknövekedést produkált. Mindez a 2008-as ingatlan és pénzpiaci válság, a 2020-21-is pandémia vagy akár a 2022 februárban indult orosz-ukrán háború ellenére.

Nézzük meg, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban, hogyan jelenik meg a stratégia egyik ügyfelünk konkrét számláján. Itt a 2023-as teljes évet, illetve a decemberi adatokat láthatod.

Az elmúlt év októberében és novemberében jeleztük (októberi videónk >>> és novemberi videónk >>>), hogy az év vége hagymányosan jó eredményeket jelenthet. Ez be is igazolódott, többek közt a december első két hetében az alábbi ábrán is megjelenő Mikulás rali formájában.

Tarts velünk 2024. február 14-i webinariumunkon, hogy megtudj minden részletet a Global Dimensions befektetési stratégiáról! Kattints az alábbi képre, és regisztrálj az ingyenes online eseményre!

Fontos: A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Jelen információk tájékoztató jellegűek, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódj részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultálj személyes befektetési tanácsadóddal!

2024-02-08T15:03:46+01:002024 február 5.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment