Globális befektetési stratégia 2022-ben

A „gazdasági világvége” témáját körüljárva nyilvánvalóvá válik, hogy a bizonytalansági tényezők sokaságával állsz szemben. Emiatt akár több stratégiát is kell alkalmaznod egyszerre ahhoz, hogy minden szempontból védve legyen vagyonod a negatív hatásoktól. Az a befektetési stratégia viszont, amit most bemutatunk, akár önmagában is megfelel a kor kihívásainak.

GLOBAL DIMENSIONS befektetési stratégia

Globális index stratégia mindazoknak, akik nem akarnak napi szinten befektetéseikkel foglalkozni, csupán biztos helyet keresnek megtakarításaiknak, amely közép-hosszú távon látványos hozamot, vagyonnövekedést, és ezzel a stabil pénzügyi hátteret biztosít számukra.

A Global Dimensions filozófiája

A kapitalizmus működik, nincs másik működő modell. Ennek megfelelően keressük azokat az ésszerű kockázatú befektetéseket, amelyek ésszerű de attraktív hozamot eredményezhetnek a piacokon. Nem bocsátkozunk jóslásokba, hogy mely egyedi részvények, szektorok vagy régiók lesznek sikeresek másokkal szemben, a piac teljes egészébe fektetünk. A modell magját egy közel 50 éve – azóta is sikeresen – működő piaci megközelítés adja, amely Nobel díjat is hozott megalkotóinak (többek közt Eugene F. Fama-nak a Hatékony piacok hipotézise révén 2013-ban).

Hogyan?

  • A kezdeményezésünkre létrejött portfóliómodellhez egy Közép Európában egyedüliként Dimensional pénzügyi tervezői certifikáttal rendelkező szakértőt vontunk be. Mindezt az angolszász területekhez hasonló módon, ahol több ezer pénzügyi tervező használ ehhez hasonló filozófiájú stratégiákat világszerte.
  • A széles diverzifikációt nagy számú befektetési célpontba fektető, tőzsdén kereskedhető – ebben a formában Magyarországon csak ezen portfóliómodell mentén, rajtunk keresztül hozzáférhető –, az elmúlt évtizedekben jelentős hozamokat befektetési alapok, ETF-ek biztosítják. Részletek lejjebb az oldalon.
  • A portfóliókezelő az előre meghatározott befektetési stratégiát meg is valósítja, kezeli a portfóliót. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a befektetőnek nem kell időről-időre befektetési döntéseket hoznia vagy tranzakciókat végrehajtania, mert mindez a portfóliókezelő feladata.
  • A hozamok érintetlenségét az egyes befektetési instrumentumok jellemzően kevés számú adás-vételi tranzakciója és a rendkívül alacsony tranzakciós költségek révén érjük el. A fair díjazást a tőkeméret függvényében csökkenő sikerdíj, illetve vagyonkezelési díj biztosítja.
  • A vagyonkezelés/portfóliókezelés nyugat-európai jogi környezetben (német vagy brit) letétvezetőnél, kiemelten magas betétbiztosítású – több millió euró számlánként / személyenként – értékpapír számlán, a vagyonkezelő és a letétvezető vagyonától függetlenül, személyenként szegregáltan történik.

A stratégia jól kiegészíti az esetleg már működő befektetési megoldásokat, mert más területeket céloz meg, a lehető legszélesebb körű diverzifikáció útján.

A befektetési stratégia korábbi eredményei

  • 2019: 30% eredmény
  • 2020: 6,5% eredmény (a pandémia ellenére)
  • 2021: 14,4% eredmény
  • 2022 (I. félév): -14,7% (a háború hatása, a piacon tapasztalhatónál jóval kisebb mértékű árfolyam csökkenés)

A portfólió 10 évre visszatekintő átlagos éves,
súlyozott eredménye közel 12%

Az elmúlt bő 3 év is – a pandémia és a háború ellenére – „hozza az átlagot”, 2019-től 2022 félévig 36%-os hozamteljesítmény. A stratégia által alkalmazott egyes befektetési instrumentumok 2022 fél éves árfolyamgörbéje (alább) pedig azt mutatja, hogy a háború okozta sokkot is „kiheverni” látszik a portfólió. Ennek megfelelően talán azok lesznek fokozottan (átlag feletti) nyertesei a stratégiának, akik jelen környezetben indítják azt, vagy meglévő portfóliójukat friss tőkével bővítik.

A hosszú távú eredményeken (alábbi grafikon) is az látszik, hogy a fundamentálisan megalapozott, egy-egy értékpapírban akár több ezer vállalat részvényeit szerepeltető stratégia milyen stabil értéknövekedést produkált. Mindez a 2008-as ingatlan és pénzpiaci válság, a 2020-21-is pandémia vagy akár az idén februárban indult orosz-ukrán háború ellenére.

A portfóliókezelő az előre meghatározott portfólió modellt valósítja meg, ez alapján dönt arról, hogy adott időpillanatban pontosan mely instrumentumok és azok milyen arányban szerepelnek a portfóliódban, ahogyan a készpénz arány meghatározása is az ő feladata.

További részletek megismeréséhez, és a stratégia személyre szabása miatt egy kötelezettségektől és díjaktól mentes, állapotfelmérő egyeztetést javaslunk. Kérj időpontot az űrlapon!

Fontos: A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Jelen információk tájékoztató jellegűek, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódj részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultálj személyes befektetési tanácsadóddal!

2022-07-25T07:54:51+02:002022 július 25.|Címkék: , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet