Gin – A klasszikus ital új reneszánsza

A gin, a karakteres ízű és sokoldalú alkoholos ital, az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert a koktélok és a báros kultúra újjáéledésével. De mielőtt elmerülnénk a modern gin világában, nézzük meg, honnan is ered ez a különleges ital.

A gin története

Az ital eredete egészen az ősi időkre vezethető vissza, amikor az emberek már fűszereket, gyógynövényeket használtak az italok ízesítésére. Előfutárát az a holland ital jelentette, amelyet „jenevernek” neveztek, és amelyet a középkorban gyógyszerként használtak gyógyító tulajdonságai miatt.

Az igazi gin kialakulása azonban a 17. század Angliájához kötődik. Az angolok ugyanis felfedezték a holland jenever ízét és elkészítési módját, és saját változatot kezdtek gyártani. Az angolok azonban nemcsak a jenever ízére, hanem sajátos ízesítésére is koncentráltak, amelyhez a korban elterjedt fűszerek és gyógynövények, mint például a szegfűszeg, a koriander és a kardamom adtak plusz ízt. A gyártáshoz használt eljárást az „alambic” nevű lepárlókészülékkel végezték.

Az igazi áttörést azonban a 18. század hozta meg. Ekkor kezdett elterjedni a gyógynövények és fűszerek keverése, valamint az italban való áztatása, ami intenzív és gazdag ízeket eredményezett. Ebben az időben már nemcsak gyógyító ital volt, hanem szórakozás és társasági élet része is. Az angolok imádták az elegáns és ízesített gin koktélokat, amelyeket a világos tonikvízzel és citrusfélékkel kombináltak.

Az idő múlásával az alkoholos ital gyártása terjedelmes iparággá vált, és számos márka jelent meg a piacon. A kereskedelmi gin a 19. században virágzott fel, és a londoni Dry gin stílus dominált, amelyet száraz és komplex íz jellemez. Az eljárások fejlődésével és a technológiai innovációkkal könnyebben és hatékonyabban gyárthatóvá vált, és a világ minden táján ismert és kedvelt itallá vált. Az alkoholipar XXI. századi lehetőségeiről nemrég írtunk bejegyzést >>>

Ismét a kedvelt italok közt, exkluzív formában

A 20. században az ital népszerűsége csökkent a vodka és más italok térhódítása miatt. Azonban az utóbbi években újra felfedezésre került, és a klasszikus ital újra reneszánszát éli. A craft gin, azaz kézműves gin kategória rohamos növekedést mutat, ahol a kisüzemi lepárlók mesterien készítik el a saját ízesített ginjeiket. Az újra felfedezett gin különböző ízvilágokat és stílusokat kínál, így a fogyasztók széles választékból válogathatnak.

A gin világának fejlődése nem áll meg, és folyamatosan újítások és kísérletezések zajlanak az ízek és a prezentáció terén. Az egyedi és kézműves gin-ek, valamint a kreatív koktélreceptek új dimenziót adnak ennek az ikonikus italnak.

Ahogy tekintünk vissza a gin történetére, láthatjuk, hogy ez az ital már évszázadok óta része a kultúránknak és az ízlésünknek. A gin újra felfedezése és népszerűsége továbbra is növekszik, és lehetőséget kínál a lepárlóknak, a mixereknek és a fogyasztóknak egyaránt, hogy kifejezzék a kreativitásukat és élvezhessék a gazdag ízeket és a társasági életet.

Hazánkban egyre kedveltebb ital a gin, amely hullámot meglovagolva új luxus brand is létrejött idén. Ezt és a köré szervződött vállalkozást mutatja be következő rendezvényünk, a Luxury Brand Show. A jövőben Skóciában és Magyaroszágon egyaránt lepárlóval rendelkező valamint egyéb vállalkozásokat is működtető holding tartja bemutatóját július 26-i IPOguru rendezvényünkön.

Tudj meg többet a rendezvényről, regisztrálj, és kóstolj bele az új brand-be. Ha maradsz az esemény VIP részére – és aláírod a titoktartási megállapodást – a konkrét exkluzív üzleti bemutatón is részt vehetsz. Részletek és regisztrációs lehetőség ide kattintva érhető el >>>

2023-07-08T16:19:58+02:002023 július 8.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment