Gazdasági világvége nem akadály – Egyedi részvénybefektetés stratégia

Legutóbbi blogbejegyzésünkben a gazdasági világvége kockázatait és ökölszabályait vázoltuk. Eljött az ideje annak, hogy ne csak általánosságban, hanem konkrétumokról beszéljünk. Először az egyedi részvénybefektetés stratégiájáról lesz szó, amelytől sokan tartanak a kockázatok miatt…

Miért félünk a részvénybefektetésektől?

Alapvetően azért, mert egy-egy vállalat elképesztő kockázatokat rejt. A KSH 2020-as adatai szerint (magyar vállalkozásokra vonatkoztatva) a vállalkozások több mint fele nem éli meg az 5 évet. Megszűnik, felszámolják, végelszámolják. Nagy tehát e lemorzsolódás, és az életben maradt cégeknél sem feltétlenül jelenti ez azt, hogy jól prosperálnak.

Nincs tehát garancia arra, hogy a befektetés meg fog térülni, ha egy-egy vállalatban részvénytulajdont szerzünk. Ráadásul kisbefektetőként ráhatásunk sem igazán van a vállalat életére. A közgyűléseken szavazhatunk ugyan, de a többségi tulajdonosok fogják meghatározni az irányvonalakat.

Azon keveseken kívül tehát, akik kifejezetten keresik a „rock ‘n roll” típusú befektetéseket, és szívesen kockáztatnak a nagy(obb) nyereség reményében, legtöbben távol maradnak az egyedi vállalatok részvényeibe fektetéstől. Lehet, hogy utóbbiaknak is megváltozik a véleménye, ha látják az összképet?

Ellenben a valóság…

Tudnod kell, hogy a biztonságos(abb)nak mondott kötvények esetén (ez állampapírokra is vonatkozik) szintén komoly kockázatot vállalsz. Ugyanúgy az adott vállalat (netán állam) sikerességén múlik ugyanis, hogy mi lesz a kötvénybefektetésed sorsa. Kötvény vásárlás esetén gyakorlatilag hitelt nyújtasz a kötvénykibocsátónak, ő pedig megígéri, hogy a meghirdetett feltételeknek megfelelő kamatokat fogja fizetni, és legkésőbb lejáratkor a tőkét is visszakapod. Erre még adott esetben garanciát is kapsz, amit ugye mindenki szeret. De… A garanciát általában nem más adja, mint maga a kötvénykibocsátó. Magyarul az a helyzet, hogy kötvénykibocsátóként… „kérek pénzt, és istenbizony kamatostul megadom, ezt garantálom”. Amennyiben a vállalat (vagy állam) nem képes fizetni a kamatokat, netán a tőkét sem tudja visszafizetni, jöhet az átstrukturálás. Azaz kitolja a lejárati időt, változtat a kamatozáson, netán csődgondnokságot kér, így addig semmit nem kell fizetmnie, amíg össze nem szedi magát (ha egyáltalán sikerül).

Bankbetét, lekötés esetén hasonló a helyzet. Amint betetted a pénzed, lemondtál a pénz feletti tulajdonjogodról, egy ígérvényért cserébe. A kereskedelmi bank megígéri, hogy amikor kéred – adott feltételek mellett – kamatostul kérheted a pénzedet. Ellenben mi van akkor, ha a bank rosszul gazdálkodott, esetleg sorra dőlnek be a kihelyezett hitelei? 100ezer euróig védve vagy az OBA által, de sokaknak jóval nagyobb a megtakarításuk, vagyonuk, vagyis extra kockázatot futnak bankbetét esetén is.

Részvénybefektetés és kockázatkezelés

A hazai (vagy akár külföldi) iflációs adatokat nézve tisztán látszik, hogy jelenleg befektetési kényszer alatt áll mindenki. Egyszerűen nem teheted meg, hogy készpénzben (akár bankbetétben) tartod a vagyonod, mert igen gyorsan értékét fogja veszteni.

Mivel – ahogy fentebb olvashattad – minden befektetés kockázatos, igazából nem egy-egy befektetési elem kockázatát kell mérlegelned. Az összképre kell figyelned, és belőlük (egyedi részvények) olyan – legalább 8-10 elemből álló – részvényportfóliót célszerű kialakítanod, amely porlasztja (a több vállalat papírjainak tartásával) a kockázatot. Így összességében már akár elfogadható szintre csökkenhet a kockázat, amellett, hogy a részvények esetén általában a hozampotenciál is magas.

IPOguru – részvénybefektetés – stratégia

A fent vázolt egyedi részvényekből álló befektetési portfólió kialakítását tudja megvalósítani az, aki az IPOguru közösséghez tartozik. Az IPOguru olyan külföldi – leginkább a DACH régióból illetve Kanadából – és hazai vállalatok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek jelentős növekedési kilátásokkal bírnak.

Fontos, hogy az IPOguru nem mondja meg a „tutit”, hogy mibe kell fektetned. Annyit azonban biztosra vehetsz, hogy a közösség előtt bemutatkozási lehetőséget kapott vállalatok már átestek egyfajta kockázatelemzésen. Csak olyan a cégek kerülnek terítékre, amelyek…

  • … tevékenysége beleillik a „jövőbe mutató” megatrendek valamelyikébe.
  • tőzsdére készülnek, vagy már ott is vannak.
  • … nem hagyományos értelemben vett startup-ok, hiszen már nem csak egy ötletük van és nem csak validálták az ötletetm, de zömmel jelentős bevételt is termelnek, magyarul a „nagybetűs” piacon is megmérettették magukat.
  • … a tervek szerint 1-5 éven belül olyan fázisba kerülnek, amely lehetőséget ad a befektetőnek az exit-re (a részvénytulajdon értékesítésére), jelentős profittal.
  • … olyan menedzsmenttel rendelkezik, amely megfelel a „ne cégekbe fektessünk, hanem emberekbe” irányelvnek. Magyarul a vezetői kar, de legalább a vezérigazgató olyan személyiség, aki alkalmas arra, hogy az ötletből termék, szolgáltatás, abból pedig növekedési pályára álló, sikeres vállalat váljon.

A stratégia legutóbbi potenciális befektetési célpontja

2022 tavaszán a ViveTech Zrt. mutatkozott be nálunk (a cég iparágáról szóló blogbejegyzés ide kattintva elérhető), amely akkor már előrehaladott egyeztetéseket folytatott a hazai tőzsdére – BÉT, XTend kategória – menetelről. A vállalattal történő megismerkedést követően az IPOguru közösségből jónéhányn döntöttek úgy, hogy – még a tőzsdére menetel előtti zárt kibocsátás keretében – jegyeznek a ViveTech részvényeiből.

2022 május 31-én a terveknek megfelelően, a vállalat bekerült a hazai tőzsdére, és a zárt jegyzés árához képest jelentősen magasabb árfolyam alakult ki, amely a mai napig tartja magát, és – a kiberbiztonság iránti fokozódó igényre tekintettel – bízhatunk a további emelkedésben.

Ahogy fentebb írtuk, ne egy vállalattól várd a csodát, azaz kerüld az „all in” hozzáállást, ne tegyél fel mindent egy lapra. A stratégia lényege a diverzifikáció. Korábbi projektjeinkből látszik, hogy mindenkinek volt (és folyamatosan van) lehetősége arra, hogy a számára szimpatikus, fontos vállalatok részvényeiből portfóliót építsen. Egy ismerkedő személyes találkozón megmutatjuk az összes olyan projektet (konkrét eredményekkel együtt), amelyben részt vehettek az IPOguru közösség tagjai. Annyit itt és most elárulhatunk, hogy impozáns a lista, és aki valóban portfóliót épített ezekből a részvényekből, most igen elégedett a látottakkal. Keress bennünket az oldal alján található elérhetőségeinken, ha nyitott vagy egy ismerkedő (djmentes) találkozóra.

Aktuális célpont

Az IPOguru közösség előtt most nyitva álló portfólió bővítési lehetőség igazán attraktív. A saját piacán verhetetlen innovatív tevékenységet végző vállalat felé már a multik is „kacsintgatnak”. Az elhozott termék díjak mellett sorra nyerik a pályázatokat is. A piacon közel 15 éve jelen lévő cég koránt sem nevezhető startup-nak. Jelenleg is nyereségesen működik, viszont komoly tervei vannak a hazai és nemzetközi piacon egyaránt. Most lehetőséged nyílik arra, hogy – egy titoktartási megállapodás elfogadása mellett – megnézd a vállalat bemutatkozó webinariumát. Kattints ide vagy az alábbi képre a felvétel megszerzéséhez >>>

2022-07-18T09:52:55+02:002022 július 18.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment