Gazdasági fellendülést prognosztizál a CFA Institute

Befektetési szakértők bíznak a globális, különösen az európai gazdasági fellendülésben. Jelentősen javult a világgazdasági kilátások megítélése a nemzetközi befektetési szakembereket tömörítő CFA Institute tagjai körében a tavalyihoz képest, különösen a szervezet európai tagjai lettek optimistábbak, ugyanakkor a tőkepiacok integritása iránti bizalom nem nőtt.

A szervezet ezért nagy hangsúlyt helyez arra, hogy felhívja a figyelmet a befektetői bizalom helyreállításához szükséges hathatós intézményes reformokra – írja a CFA Institute pénteken közzétett 2014-es globális piaci hangulatfelmérése.

emelkedesA válaszadók 63 százaléka vélte úgy, hogy a globális gazdaság fellendül, szemben a tavalyi 40 százalékkal. Az amerikai kontinensen 62 százalékos, az ázsiai- csendes-óceáni térségben 56 százalékos az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben pedig 69 százalékos volt a növekedést várók aránya.

A globális fellendülés beindulásában leginkább a szervezet brit tagjai bíznak, 78 százalékos arányban, Brazíliában ez az arány 74 százalékos, Németországban pedig 70 százalékos.

A legóvatosabbnak a kínai befektetési szakemberek: csak 40 százalékuk bízik a fellendülésben, de ez is lényegesen jobb a 2013-as 21 százaléknál.

Saját országuk kilátásainak megítélésében jelentős volt a fordulat a szervezet európai tagjai körében. Az EMEA térség átlagos bizalmi aránya az idén 56 százalékra emelkedett a tavalyi 33 százalékról. Ezen belül a legnagyobb javulás a brit tagoknál volt: a tavalyi 31 százalékról 74 százalékra nőtt, a németeknél 42 százalékról 65 százalékra emelkedett az optimisták aránya. Hasonlóan látványos javulás történt Japánban is, ahol a válaszadók 73 százaléka fejezte ki bizalmát a gazdasági fellendülés megindulásában a tavalyi 11 százalék helyett.

A befektetési szakemberek által a legígéretesebbnek tartott eszközök sorában évek óta folyamatosan emelkedik a részvények aránya. Az idei felmérésben 71 százalékuk nevezte meg a részvényeket a legígéretesebb befektetésnek a tavalyi 50 és a 2012-es 41 százalék után. A nyersanyagokat az előző két év 15 és 16 százaléka után az idén 10 százalék tartja jó befektetésnek, az aranyat pedig 25 és 22 százalék után az idén 9 százalék.

A nemzetközi tőkepiaci helyzetre a legpozitívabb hatást a befektetési szakemberek szerint a szuverén adósságtörlesztési válság megoldására irányuló igyekezet fejtheti ki. A megkérdezettek 32 százaléka volt ezen a véleményen. A fejlődő világ növekedési problémáinak megoldása 26 százalékuk, a munkahelyteremtés pedig 21 százalékuk szerint lehet a leginkább pozitív fejlemény.

Semmit nem javult ugyanakkor a szervezet tagjainak a pénzügyi szakma etikai kultúrájáról alkotott véleménye az elmúlt években. A válaszadóknak most is több mint a fele (54 százalék) a pénzügyi vállalatok sok kívánni valót maga után hagyó etikai kultúráját nevezte meg a legerőteljesebb bizalomromboló tényezőként. Az arány az EMEA térségben 61, Ázsiában 56 és Amerikában 51 százalékos volt.

A tanulmány idézi az Economist Intelligence Unit (EIU) által pénzügyi szakemberek körében végzett felmérésének az eredményét, amely szerint a pénzügyi vezetőknek mindössze 37 százaléka véli úgy, hogy az etikus magatartást jobb pénzügyi eredmény jutalmazza. Ugyanakkor 53 százalékuk szerint „rugalmas” erkölcsök nélkül jóval nehezebb lenne előre jutni a szakmában. Befektetési bankoknál ez az utóbbi arány 71 százalékos volt.

A CFA Institute tagjai szerint a következő évek egyik legfontosabb feladata az etikai kultúra megszilárdítása lenne a pénzügyi szektorban a befektetői bizalom helyreállítása érdekében – szögezi le szervezet a 2014-es tanulmánya.

(MTI)

2014-01-19T21:14:57+01:002014 január 19.|0 Comments

Leave A Comment