Garanciák mellett valós érdekeltség – A sikerdíj anatómiája

Ahogy a mindennapi életben, a megtakarítások, befektetések esetén is az egyik legfontosabb kérdés a biztonság kérdése. Ennek megfelelően sokak szempontrendszerében elsődlegesek a garanciák.

Ahhoz azonban, hogy tisztán láss, és a helyén tudd kezelni a fogalmakat, az összefüggéseket kell megértened, és a felszín, a klisék mögé kell nézned. Alapvetően az határozza meg az irányultságot, hogy mi a célja a befektetésednek. Befektetés és befektetés között ugyanis óriási különbségek lehetnek.

Néhány alapvetés, amit szem előtt kell tartanod, ha a garanciára gondolsz:

  • A garancia annyit ér, amennyit a garanciát vállaló (ne azt nézd mit mond, hanem azt, hogy ki mondja). Magyarul, ha egy 10millió forint alaptőkéjű vállalat garanciát vállal valamire, az gyakorlatilag nem jelent semmit.
  • A garancia akár hamis biztonságérzetet is adhat. Gondolj bele abba, hogy 2008 elején vajon a Lehman Brothers által adott garancia milyen betonbiztosnak számított. Aztán jött az összeomlás. Ez alapján akár kijelenthetjük azt is, hogy valós garancia igazából semmire nincs (csak a halálra és az adóra, ahogy szokták mondani).
  • Látnod kell, hogy a hozam és a garancia soha nem jár kéz a kézben. Ha valaki felelősen – azaz minden körülményre (vagy legalább a felmérhető kockázatokra) felkészülve – vállal garanciát, akkor egyszerűen nem lehet jelentős hozam az elvárásod, sőt akár az infláció közeli vagy az alatti hozamokkal tudsz csak számolni.

Kinek lehet valóban fontos a garancia?

A fentiekből következik, hogy csak akkor célszerű valódi garanciában gondolkodnod, ha nem fontos számodra a hozam. Ilyen lehet az, ha mondjuk már 65-70 éves vagy, megfelelő tőkemérettel rendelkezel a nyugdíjas évekre, és nem az a célod, hogy építsd a vagyonod, hanem az, hogy támaszkodhass rá, legyen mihez nyúlni, ha szükséged van valamire.

Minden más esetben – amikor a vagyon gyarapítása az egyik fő cél (mert még fiatalabb vagy, vagy egyszerűen nem elegendő a tőkeméret) – a garanciák, pontosabban a garanciákkal járó alacsony hozam, kontraproduktívvá fogják tenni a befektetést, és elégedetlen leszel, mert nem éred el a célodat. Mindezek mellett persze fontos az, hogy ne legyenek álmatlan éjszakáid, és ésszerű keretek közt tartsd a hozam iránti vágyat.

A garanciáknak igazából nem a befektetés eredményességének garantálásában kell szerepet jászaniuk, hanem abban, hogy „ne lophassák el a pénzed”. Világosan rámutattak erre a hazai brókercégek körüli botrányos események. Erre való itthon a BEVA 100ezer eurós limitje, és ezt a célt szolgálja a megbízóink által élvezett, számlánként 7,2millió euró betétbiztosítás is. Ugyebár fontos, hogy ki adja a garanciát, a mi esetünkben a Német Szövetségi Bankszövetség van ennek hátterében (További részletek a letéti biztonságról >>>).

Ami a befektetés eredményességét illeti, a garanciánál sokkal fontosabb…

A szolgáltatóval közös érdek

A szolgáltató és a befektető közös érdekét két tényező tudja megteremteni. Az egyik a…

Jutalékmentesség

A szolgáltató jutalékmentessége azt jelenti, hogy bármilyen befektetési terméket is vásárol a megbízó (vagy vásárol a vagyonkezelő a megbízónak) a számlájára, a termék kibocsátójától vagy banktól, egyáltalán harmadik féltől semmilyen javadalmazásban nem fog részesülni a szolgáltató. Ez biztosítja azt, hogy egyik befektetési terméket sem preferálja saját érdekből a szolgáltató, így nem alakul ki érdekellentét, a szolgáltató és a megbízó között.

A másik, közös érdeket megteremtő tényező a…

Sikerdíj alapú elszámolás

Leginkább akkor „garantált” az eredményesség, ha megbízóként közös hajóban ülsz a szolgáltatóval. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a minimális – állandó költségek fedezésére hivatott – vagyonkezelési díj mellet, a szolgáltató részesedést kap az elért eredményből, és ez adja a gerincét az általad, mint megbízó által fizetett költségeknek.

A sikerdíj, mivel csak a korábban elért legmagasabb portfólióértéken felül elért eredmény után jár, két dologra sarkallja a szolgáltatót:

  • A piaci kockázatok fokozott kezelése. Erre azért van szükség, mert egy-egy veszteséges hónap után először fel kell tornásznia a szolgáltatónak a korábbi legmagasabb értékre a portfólió értékét, és csak az ez után keletkező hozamokból tud részesülni. Magyarul a szolgáltatónak is elemi érdeke, hogy kerülje a veszteséget. A kockázatok kezelés alapvetően a diverzifikált portfólióépítést jelenti, amely a váratlan helyzetekre, piaci turbulenciákra is felkészíti a megbízók portfólióit. Emellett természetesen a szokásos befektetéstechnikai eszközöket, célárfolyam meghatározást, csúszó stop loss megoldásokat is alkalmazhat a szolgáltató annak érdekében, hogy kerülje az esetleges veszteségeket.
  • A magas hozampotenciállal rendelkező, de vállalható kockázatú eszközök monitorozása, a vásárlási döntés előkészítése, és a szükséges tranzakciók végrehajtása. A vagyonkezelő feladata, hogy megtalálja azokat a tőkepiaci szegmenseket, azon belül akár egyedi vállalatokat, amelyek a motorjai lehetnek a növekedésnek, és amelyek meghozzák a megbízónak azt az eredményességet, amely után sikerdíjra lesz jogosult a szolgáltató.

A sikerdíjra alapozott költségelszámolás tehát, ha nem is a szó szoros értelmében vett garancia a hozamra, de komolyan érdekeltté teszi a szolgáltatót a vagyon biztonságos értéknövekedésében.

Az elmúlt két évben kialakítottunk egy olyan eszközrendszert, amely közös hajóba ülteti a szolgáltatót és a megbízót, vagyis ugyanaz az érdeke a szolgáltatónak, mint Neked: A vagyonod biztonságos keretek között történő gyarapítása. Németországban, szakemberek által menedzselve, szigorú pénzügyi felügyelet mellett, számlánként 7,2 millió euró betétbiztosítással. Magyarul…

  • a hazainál sokkal nagyobb biztonság mellett lehet a befektetésed.
  • a teljes nemzetközi tőkepiaci paletta felhasználható a portfóliód kialakításához.
  • nem kell értened a befektetésekhez, hogy a dolog értelmét adó hozamokat el tudd érni. Több tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkező – a hozamok elérésében érdekelt – portfóliómenedzserek hozzák meg a döntéseket, és hajtják végre az adásvételi tranzakciókat.
  • TBSZ számlaként használva adómentesen gyarapíthatod a vagyonod.

És milyenek az eredmények?

Az ingyenes klubest részletei, és regisztráció ide kattintva elérhetőek >>>

Kíváncsi vagy, hogyan használjuk Németországban, akár adómentes TBSZ számlákon is az elektromobilitás robbanásszerű terjedését, és más iparágak hozampotenciálját megbízóink vagyonának építésére? Fontos számodra, hogy a szokásosnál komolyabb betétbiztosítást élvezhess? Van már némi megtakarításod, de nem vagy elégedett a hozamával? Esetleg épp most akarod összerakni az első milliódat? Ez nem csak a nagyok játéka, itt Te is lehetsz nagypályás.

Szerezd meg azt az 50 perces – két előadásból álló – videó anyagunkat, amely átfogó képet ad a vagyonépítés Szent Gráljáról, másrészt megmutatja, hogyan értünk el az elektromos autókra és az okos energia megoldásokra fókuszáló portfóliónkkal 40% hozamot az elmúlt egy évben.

Ezen eszközök a valódi passzív jövedelem megteremtését, ezzel a több lábon állást teszik számodra is egyszerűen elérhetővé.

Tedd meg az első lépést, kérd videónkat itt!

[include file=script/elektromi.txt]

Összegzés
Garanciák mellett érdekeltség - a sikerdíj anatómiája
Bejegyzés címe
Garanciák mellett érdekeltség - a sikerdíj anatómiája
Rövid leírás
A garancia akár hamis biztonságérzetet is adhat. Gondolj bele abba, hogy 2008 elején vajon a Lehman Brothers által adott garancia milyen betonbiztosnak számított. Leginkább akkor "garantált" az eredményesség, ha megbízóként közös hajóban ülsz a szolgáltatóval.
Közzétette
HozamInfo
2018-01-26T22:11:27+01:002018 január 17.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment