Fordított befektetési stratégia – a piac vak

Greta Thunberg már nem fiatal lány csupán, hanem egy ikon. Az emberek gyertyákat gyújtanának a képe elé térdelve, hogy imát mondhassanak. Csak azért nem teszik, mert növelnék vele a CO kibocsátást.

A szén-dioxid csökkentéshez szükséges globális politikai akaratban egyre inkább egyetértés tapasztalható világszerte…

  • Még az orosz kormány is jelezte, hogy szándékában áll aláírni a párizsi klíma megállapodást.
  • A nemzetközi olajtársaságok termékeikről mint „átmeneti üzemanyagok”-ról beszélnek, és bioüzemanyag-termelést, napelemeket mutató képeket szerepeltetnek éves jelentéseikben.
  • Az Európai Unio autóipara szinte belerokkan az emissziós határértékek szigorításába, és kapálózva próbálja utolérni a Teslát és a kínai autógyártókat az elektromobilitás terén.

Az elmúlt hónapban minden, jelentős ökológiai lábnyomot produkáló globális fórum megállapodott abban, hogy abba kell hagynunk – de legalább is jelentősen csökkentenünk kell a káros anyagok kibocsátását. A megújuló energiaforrásokat a legtöbb meghatározó politikai személyiség nélkülözhetetlennek tartja. Ma pedig már a megújulók gazdasági szempontból is kívánatosabbak. Nem véletlen, hogy lassan két éve már az újonnan létesülő erőművi kapacitások kétharmada megújuló energiát használ (írtunk erről itt >>>).

Úgy tűnik, a piac vak

Hogy miért vak a piac? A szél- és a napenergia hasznosítása háromszor annyi réz nyersanyagot igényel kibocsátási egységenként, mint a fosszilis tüzelőanyagok előállítása. Az átállás bevezetési fejlesztéseit ráadásul a hatékonyság-növeléssel kapcsolatos fejlesztések évtizedeit fogják követni, újabb nyersanyag igényekkel.

A réz kiváló hő- és villamoság-vezető, amely nem igazán helyettesíthető fém, így ennek a fejlesztési folyamatnak a fókuszában kell lennie. A réz árfolyama ennek megfelelően próbált nyár végén kitörni, de szeptember közepe után visszaesett. Október elején az LME réz ára ismét közelíti a tonnánkénti 5 600 dolláros lélektani határt. Ez meghaladja ugyan a meglévő bányák működési költségeit, de nem elég magas ahhoz, hogy új bányaberuházások induljanak. Emiatt a bányászati ​​részvények árfolyamai lefelé sodródnak, csupán az ETF-ekben és a széles indexekben betöltött szerepük révén nem nagyobb a lecsorgás.

Az olaj- és földgázkitermelő vállalatoknak lehetnek emelkedéseik és csökkenéseik, de legalább működő piaca van azoknak a részvényeknek, amelyek működési cash flow-val és pozíciókkal rendelkeznek a megfelelő kitermelő térségekben. Ez azonban a „junior” fémbányászati ​​társaságok esetében már nem érvényes.

A piac fél, ezért vak

Jelenleg az intézményi és lakossági befektetők egyszerűen alig fektetnek junior bányászati ​​társaságokba, mert oly sokáig veszítettek rajtuk. Magyarul alig akar valaki kutatásba, feltárásba, bányászatba fektetni, ugyanakkor a termék iránt egyre növekszik a kereslet. És ezt az ellentmondást a régi fém újrahasznosítása sem oldja fel, mert a „zöld gazdaság” sokkal „fémintenzívebb”, mint a fekete, fosszilis alapú gazdaság. A kereslet pedig nagy úr és kihatással lesz az árakra.

A bányászati ​​finanszírozási szükséglet „fix” magasabb réz árakat eredményez. Az új bányák sok munkát és beruházást igényelnek utak és vasutak építéséhez, hasznosító üzemek és finomítók építéséhez. A londoni Bernstein fémbányászati ​​elemzők az új bányák finanszírozásához szükséges réz árszintről készítettek becsléseket. Tanulmányuk szerint a rézért a következő években már tonnánként 8800 dollárt kell majd fizetni, vagyis legalább 40 százalékos emelkedés várható. Mindez a szén-dioxid-mentesítésre vonatkozó, elfogadott 2030-as célkitűzések teljesítésével összefüggésben.

Ha úgy gondolod, hogy ez túl ambíciózus, gondolj „Greta forgatókönyvére”, amely 2025-ig történő teljes szén-dioxid-mentesítésre törekszik. Ez tonnánként legalább 20 000 dolláros réz árfolyamot eredményezne a rendkívüli kereslet miatt. A réztermelésnek a mai szinthez közel tartása is kihívást jelent.

De mi van akkor, ha kudarcot vallunk a dekarbonizációval, és kénytelenek vagyunk a felmelegedéshez alkalmazkodni? Európában ez például az otthoni légkondicionálók piaci növekedésével járna. Ehhez azonban ismét csak sok rézre van szükség a tekercsekhez, vezetékekhez, energiatermeléshez stb. Mindez pedig nem tükröződik a réz árainak (lapos) határidős görbéjén. Ezért célszerű a réz piacán akkalmazni a fordított stratégiát.

Jöhet a fordított befektetési stratégia

A technikai elemzés alapján jelen piaci szituációban bármi és annak az ellenkezője is elképzelhető a réz árfolyamában. A fordított befektetési stratégia azonban nem hetekben vagy hónapokban gondolkodik, hanem közép-hosszú távon törekszik a profitmaximalizálásra.

Gianni Kovacevic – fémpiaci szakértő – lesz október 10-i Nemzetközi VIP Befektetői Boutique rendezvényünk egyik előadója, ahol részletesen, adatokkal alátámasztva mutatja meg a fordított befektetési stratégiát.

  • Érdekes lehet számodra is az, hogy a tőkéd egy részének akár öt-tízszeres megtérülése legyen?
  • Tisztában vagy azzal, hogy a “pénznyomtatás” korát éljük, amikor az államok az infláció növelésével tartják kezelhető szinten az államadósságokat, magyarul Neked célszerű nem pénzben, hanem vagyoni értékekben tartani megtakarításaidat?
  • Érdeklnek a legfrissebb megatrendek, mint az elektrifikáció, az elektromobilitás, mesterséges intelligencia vagy a robotizáció?

Ott a helyed rendezvényünkön, ahol nemzetközileg is elismert szakértők előadásaiból tudsz tájékozódni, és megismerkedni aktuális lehetőségekkel. Nézd meg a részleteket az ide, vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Fordított stratégia - a piac vak
Bejegyzés címe
Fordított stratégia - a piac vak
Rövid leírás
A piac nem veszi figyelembe a közeljövő réz nyersanyag igényeit, nem tükröződik a réz árainak (lapos) határidős görbéjén. Ezért célszerű a réz piacán akkalmazni a fordított stratégiát...
Szerző
Közzétette
HozamInfo

Leave A Comment