Fogyassz amíg bírsz!?

Fő ellenségünk a stressz. Egy XVIII-XIX. században élt átlagembernek egész életében nem volt akkora stressz-terhelése, mint egy ma élőnek egyetlen hónap alatt. A stressz oka: A külső és belső teljesítménykényszer valamint a pénzzel kapcsolatos ügyek.

Nem azt jelenti ez, hogy visszasírnánk a XVIII. századot, ezernyi vívmánya van az emberiségnek, amely leginkább az elmúlt kétszáz év eredménye. Elképesztő módon megváltozott, mondhatni elferdült viszont az elmúlt időszak – különösen az utóbbi néhány tíz év – értékítélete. A hagyományos értékek háttérbe szorultak, és szinte egyedüli értékmérő a pénz lett. Lehet ezzel egyet nem érteni, és biztos, hogy nagyon sokunknál ez nem feltétlenül igaz, társadalmi szinten viszont mindenképp így van, és nem tudjuk magunkat függetleníteni tőle.

A stressz is nagyrészt ebből adódik: nem tudjuk teljes mértékben kivonni magunkat a társadalomból, hiszen abban élünk, folyamatosan hatással van ránk, szeretnénk megfelelni az elvárásoknak.

Folyamatosan közösségi, társadalmi elvárás nehezedik ránk. Mindezt tetézi az a marketing gépezet, amely azt sugallja legtöbb esetben, hogy bizony ezek az elvárások valósak, ezzel erősítve a kényszert a fogyasztásra. Sőt, nem csak a fogyasztásra, hanem az AZONNALI fogyasztásra.

Mi is az a mechanizmus, amivel ez megvalósul? Talán jó példa erre a foci VB. Hogyan is fonódik ez össze az azonnali vásárlás kényszerességével? A versenysport ma már önmagában nem elsősorban a sportteljesítményről, hanem a pénzről szól.

Akár most nyár elején is történhetett volna (és valószínűleg történt is):

VB lesz. A magyarok ugyan nem szerepelnek sajnos, de jó szórakozás, és jó beszélgetés téma lesz a kollégákkal. Jóízűen akkor lehet beszélgetni, ha én is látom. Hogyan nézem? TV-n, hiszen nem tudok/akarok elutazni Moszkvába, Szocsiba, Szentpétervárra.

Stációk és lélektan

  1. Nem rossz a TV-m, de a szomszéd Jóskáéknak már Smart TV-jük van, és egyébként is a gyerekemet a barátja múltkor ki is röhögte, hogy nekünk csak „sima lapos” van. Á, nem érdekel, jó a TV-m.
  2. Óriásplakát – Foci VB, TV akció itt és itt
  3. Jóska eldicsekszik, hogy a nemrég vett TV-jükkel a neten bármikor rá tud keresni a kedvenc csapattagokra.
  4. Családi bevásárláskor elkanyarodunk a műszaki osztály felé, megnézzük az árakat. Brrr, nem akarok új TV-t.
  5. Új természetfilm csatornát vezet be a kábelszolgáltató, már 4k minőségben is lehet nézni a természetfilmeket.
  6. Reklámújság a postaládában – TV-k széles választékban, akciósan, ajándék hangrendszerrel
  7. Irány a szaküzlet. Az eladó annyira segítőkész, mutat egy 3D-s TV-t. Hát, ez valami fantasztikus, nekem kell egy ilyen.
  8. De ha már ilyen nagyságrendű összeget szánunk rá, akkor vegyünk egy kicsit nagyobbat, hiszen csak 15%-kal drágább, legalább lesz mivel dicsekednie a gyereknek a barátja előtt.
  9. Végül örömmel hazavisszük azt a televíziót, ami két-háromhavi fizetésbe került, és természetesen hitelre vásároltuk meg, mert nem volt rá ennyi pénzünk.

A hitel miatt valójában két év alatt a TV másfélszeresét – közel 3-5 havi nettó átlagfizetésnek megfelelő összeget – fizettük ki. Az a kérdés, hogy ha ezt a két év alatt kifizetett – immár „szemmel látható” nagyságú összeget tartalékképzésre fordítanánk, annak milyen eredményei lennének jövőnkre nézve? Elárulom, igen látványos eredményeket produkálna.

A fenti történet csak egy példa. Ugyanez igaz a ruházatra, élelmiszerre, gyakorlatilag mindenre, legfeljebb a vége nem hitel, csak a szükségesnél nagyobb volumenű, AZONNALI fogyasztás. Ezért van az, hogy a legtöbb ember, még ha karriert csinál is, és rengeteget keres évekig, egy állásmegszűnés kapcsán gyakorlatilag azonnal padlóra, vagy akár utcára kerülhet.

Ezért van az, hogy a megtakarítással 15-20 millióból (és azok hozamaiból) megvásárolható 30 milliós lakást inkább hitelre vesszük meg, és kifizetünk érte valójában (költségekkel, hitelkamatokkal együtt) 50-60 milliót, egy egész életen át nyögve annak terheit.

Ha nem vigyázol, a társadalmi nyomás és a marketing gépezet belesodor egy olyan hajszolt életformába, amely a teljesítménykényszer okozta stresszel – és annak valamennyi negatív következményével – fog büntetni.

Nem egyszerű ezen változtatnunk, de érdemes a kérdéssel foglalkoznod. Valahol el kell kezdened a változás/változtatás folyamatát, mert gondolnod kell a gyerekeidre is! Biztosan nem szeretnéd, ha a gyermekeidnek is ilyen terhelés mellett kellene élniük.

Kedvet érzel a változtatáshoz, szeretnéd ha nem kellene folyton improvizálva kezelni pénzügyeidet? Gyere el következő díjmentes klubestünkre, ahol új szemlélet mellett eszközt is adunk a kezedbe. Részletek és regisztrációs lehetőség az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-05T15:37:03+02:002018 július 3.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment