Figyelem és jelenlét – a fundamentális megközelítés

Ki ne bámult volna már rá álmélkodva – hollywoody filmeken, vagy cikkek illusztrációiként – sok-sok monitor előtt ülő befektetési szakemberre. Élő árfolyammozgások, átlagárak, trendvonalak, indikátorok. Misztikus világ, amelyet csodálattal szemlélünk.

4388294008_941f49c04d_bTény és való, hogy ma már, ahogy minden felgyorsult, a befektetési szakma jó része is a pillanatra figyel. A jelen pillanatra, és próbálja kitalálni, hogy mi fog történni a következő pillanatban.  Mindez azt jelenti, hogy már nem is a gazdasági hírek jelentik az elsődleges tényezőt, hanem az, hogy mit mond a befektetési pszichológia, hogyan fog reagálni a piac. Nem egyszerű kérdés, mert ahogyan az ember folyamatosan változik, a piaci reakciók sémái is változnak.

Mindenképp fontos szerepe van tehát a monitorok figyelésének, az árfolyam alakulás historikus elemzésének, egyet azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni…

A befektetés nem elsősorban a meggazdagodásról szól

Alapvető cél az, hogy a tőke lehető legnagyobb védelme mellett érjünk el az inflációt meghaladó tisztes hozamot. Lehet persze az a célja, hogy 5 év alatt ötből ötvenmilliót „csináljon”. Ennek még akár a lehetősége is megvan, hiszen ma már gyakorlatilag fél óra alatt el lehet érni 5-10%-os hozamot (jó irányválasztással, és sokszoros tőkeáttéttel). Jó eséllyel azonban kijózanító veszteség lesz az eredménye ennek a típusú hozamvadászatnak, főleg akkor, ha mindezt csupán az árfolyamgrafikonokra figyelve akarja elérni.

Nem kell azonban lemondania a magas hozamról, csupán józan paraszt módjára kell gondolkodni. Alapvetően a portfólióépítés a kulcs, amelyben a hagyományosan biztonságos elemek mellett megtalálhatóak azok az elemek (5-20%-a a portfóliónak), amelyek kimagasló, akár több száz százalékos hozamot is hozhatnak egy-két év alatt, de akár éven belül is. Több hónapos – pláne éves – távlatban azonban már sokkal kisebb szerepe van az árfolyamok technikai elemzésének. Sokkal fontosabb, hogy ismerje az adott iparághoz, és főleg a kiszemelt befektetési célponthoz…

Fundamentálisan közelítsen!

A tudás, információ = hatalom. Amennyiben nem csak újsághírekből, internetes portálokon megjelent cikkekből szerzi az információt, hanem komolyan foglalkozik egy vállalat iparági sajátosságaival, szorosan – akár személyes látogatásokkal ellenőrizve – követi a cég munkáját, netán még szakértelmével és kapcsolataival segíti is azt, igen hathatósan tudja csökkenteni a befektetése kockázatait, és könnyebben értesülhet arról, ha a cég növekedési robbanás előtt áll. Ezt a cégkiválasztó, fundamentális elemző, kvázi coach szerepet tölti be partnerünk, a CM-Equity AG, amely a kezelt portfólióiban előszeretettel alkalmaz ilyen szoros megfigyelés alatt tartott egyedi befektetéseket.

A fundamentális megközelítésről beszélgettünk egy példán keresztül legújabb video blogbejegyzésünkben:

2016-08-18T07:52:11+02:002016 augusztus 18.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet