Amitől tízszeresére növekedhet egy részvény árfolyama

Minden elektromos autó szíve az akkumulátor. Az úgynevezett BMS rendszer (Batterie-Management-System) minden releváns információt tartalmaz az akkumulátor állapotáról és a várható teljesítményéről az e-autókban . A ma még kis cég Lion E-Mobility innovatív megoldásokkal veszi fel a versenyt a nagy cégekkel a BMS rendszer területén.

Daniel Quinger tanulmányait  a TU München egyetem autózási tanszékén végezte, és ezalatt  szép sikereket ért el. Az ő kutatása nyerte meg a DRIVE-E tanulmányi díjat 2010-ben. A Quinger féle számítási modell lehetővé tette, hogy az akkumulátor funkciói kontrollálva legyenek, így egy elektromos autó esetében a vezetés megbízhatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik. Ezáltal az autó, például magasabb teljesítményt képes leadni, tartósabban.

eladasQuinger elméleti és gyakorlati síkon egyaránt folytatta kutatási tevékenységét, és időközben két kollégájával közösen megalapította a Lion E-Mobility vállalatot.  A fiatal társaság erős piaci pozíciókkal indult. A kilátások kiválóak: a következő 15 évben a AlixPartners (menedzsment tanácsadó cég) szerint gyorsan emelkedik az elektromos autók, plug-in hibridek és hibridek részesedése az új autó eladásban. 2025-re ezek az autók a legalább 35-40 százalékát teszik ki az új autó eladásoknak, 2030-ban pedig már több mint 65 százalékát. Eddig a motorok jelentették az autógyártásban azt, amit a jövőben az akkumulátorok fognak jelenteni. Az akkumulátor lehet a szíve minden elektromos autónak. Ezzel új alkalmazási területek merülnek fel, és új játszóterek nyílnak meg olyan fiatal, innovatív és kreatív cégeknek, mint Lion E-Mobility AG. A Lion központja Zug-ban Svájcban van, 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Lion Smart GmbH, melynek székhelye Greding-ben, München közelében van. Ez 30 százalékos pakettjét birtokolja a TÜV SÜD Battery Testing  GmbH-nak. Aminek a fennmaradó 70 százaléka a TÜV SÜD AG tulajdona.

Az elektromos autók szíve

Az elmúlt években az Lion Smart GmbH elsősorban akkumulátorokat és autókat tesztelt ügyfelei kérésének megfelelően. Ügyfél kérésre kezdtek el akkumulátor prototípusokat építeni vagy fejlesztési szolgáltatásokat végeztek nagy nevű autógyártóknak. Az ügyfél listájuk többek között olyan nagy gyártókkal kezdődik, mint a BMW vagy a TOYOTA. Utóbbiról külön bejegyzésről írtunk >>>

„Ha egy olyan autógyártó keres meg bennünket, amely egy sportautót akar létrehozni, akkor ennek megfelelő akkumulátort kell terveznünk”, mondja a Lion szóvivője Walter Wimmer. De ez még nem minden. Nagyon fontos, hogy tájékozódni tudjunk az akkumulátor mindenkori státuszáról, teljesítményéről:

  • Milyen meleg az akkumulátor menet közben?
  • Mennyi az aktuális kapacitása?
  • Mikor lesz szüksége a következő töltésre?

Ezen információk összességéért, létrehozásáért, értékeléséért felelős az úgynevezett Battery Management System (BMS). „Az általunk kifejlesztett akkumulátorok egyik különlegessége ez a BMS. Mivel nem volt megfelelő a piacon, saját megoldással kellett élnünk, ami nagy érdeklődést váltott ki a piacból”, mondja Wimmer.

Innovatív és ambiciózus: Kreisel

PrintA Lion szorosan együttműködik a Kreisel Electric-kel (erről is adtunk hírt korábban >>>). A Kreisel testvérek a felső-ausztriai Freistadt-ban, mintegy 40 km-re Linz-től működnek, ahol hónapok óta mindenki izgatottan figyeli tevékenységüket az elektromos autók akkumulátor-gyártásának kapcsán. A testvérek látványos átalakításokat hajtottak végre, amely alapvetően határozza meg az E-mobilitás jelentését. Etalonnak számít az általuk átalakított Porsche Panamera 450 km-es hatótávja és 300 km/h végsebessége. Az elektromos autóknál a szakemberek a leadott teljesítmény és a súly adataiban versenyeznek. Nem csoda, hogy a nagy autógyártók már a Kreisel kapuja előtt állnak sorba. A további fejlődésben az egyik központi szerepet a BMS játssza, amelyet a Lion E-Mobility biztosítja számukra. Egy ilyen rendszer költségei kisebb sorozat esetén 400-500 euró körül mozognak, de nagyobb szériáknál akár 200 és 300 euró közé csökkenhetnek.

Karnyújtásnyira a TESLA

A Kreiselnek van egy másik ász a paklijában: A cég – hasonlóan Teslához – saját energiatároló eszközt fejlesztett, melyet Mavero névre keresztelt. A Mavero ugyanolyan erős, azonban egyértelműen könnyebb, mint a Powerwall rendszer a Teslában. A Mavero segíti a Lion BMS fejlesztését, ami így hatékonyabbá válik. Az üzlet, a Lion és a Kreisel között néhány héttel ezelőtt létrejött. Ez az eddigi legnagyobb ilyen sztori a fiatal cég történetében.  „A megkötött szerződés összege átlagosan hét számjegyű kibocsátást fog elérni a következő két évben” – mondja a Lion menedzsere, Wimmer. Ne felejtsük el, 30 százalékos részesedéssel bír a Lion of E-Mobility TÜV SÜD Battery Testing GmbH-ban. A garching-i és wessling-oberpfaffenhofen-i telepeken kémiai és mechanikai vizsgálatokat végeztek annak meghatározására, hogy milyen hosszú az akkumulátor cella hatékony működési élettartama, illetve hogyan reagálnak ezek a rendkívül magas és alacsony hőmérsékletekre. Továbbá tesztelték az akkumulátorok ütközés közbeni viselkedését is.

Érdekes eszmefuttatás

Tegyük fel, hogy az elektromos járművek 35 százalékát fogják adni az eladott új autóknak 2025-ben, akkor az – a teljes, 80 milliós darabszámból – 28 millió járművet fog jelenteni. Tegyük fel továbbá, hogy a Lion – partnerei révén, mint a Kreisel Electric – ezen autók BMS igényének 0,2%-át fogja szállítani. Mindez 80.000 jármű évente. Nagyobb mennyiségben egy ilyen rendszer becsült ára 200 €, amely 160.000.000 € forgalmat jelent évente.

Meredek ívben

Jelenleg a Lion E-Mobility értéke napi árfolyamon közel 36 millió euro. A növekedési pálya adott, mert a bevételek még mindig alacsonyak. 2014-ben majdnem 1,4 millió EUR volt a bevételük, így veszteséges év lett 510 000 euróval. 2015-ben a bevétel már 3.360.000, a nyereség 520.000 euró. A menedzsment a 2015-2016-os évektől a bevétel megkétszerezésére készül.

A kockázatok fokozatosan csökkenek – vételi jelzés?

Annak ellenére, hogy az eufória egyértelmű a vállalattal kapcsolatban, a kockázatokról is érdemes szót ejteni, ugyanis még mindig sok befektetést igényel az, hogy a terveket a lépésről-lépésre meg is tudják valósítani.

Az első keretszerződések már elkészültek, így az első felkiáltójel a vételi jelzésre már be lehet állítva. Ha a tervek megvalósulnak akkor a Lion az egyik legérdekesebb részvény lesz, amely az elektromobilitási megatrendből profitálni fog!

A második felkiáltójelet a Kreisel miatt kell betennünk a Lion mellé. A technológia még fiatal, és néhány autógyártó úgy gondolja, hogy saját BMS-t fejleszt. Mindazonáltal óriási az esélye a Lion E-Mobility-nek. Mert ha csak a Kreisel használná is a Lion BMS-ét, az is óriási mennyiséget jelent. Az árfolyam potenciálisan akár megduplázódhat a jelenlegi – 6 EUR körüli – szinthez képest, tekintettel arra, hogy a befektetők csak korlátozottan juthatnak a papírhoz.

lionchart

Ami azonban a kockázatokat valóban csökkenti, és szükségtelenné teszi az árfolyamok folyamatos fürkészését, nem más, mint a portfóliómenedzsment, amely akkor állítja be – akár a Lion E-Mobility, akár más, hasonlóan attraktív – papírokat a portfólióba, és akkor realizálja a profitot, amikor az optimális. Nem kell tehát befektetési guruvá válnod, mégis profitálhatsz akár a fent vázolt sztoriból is.

A „Der Aktionär” cikke nyomán. A német tőzsdei szaklap véleménye szerint a Lion E-Mobility célárfolyama 9,5€ a jelenlegi 5,8€-hoz és az egy évvel ezelőtti 0,85€-hoz képest.

A Lion E-Mobility részvény része sok megbízónk portfóliójának, és annak az elektromobilitásra fókuszáló certifikátnak is, amelyről korábban már beszámoltunk (részletek ide kattintva). Beszélgess velünk az elektromobilitásról és a portfóliókezelésről egy kávé mellett! További részletek ide kattintva >>>

2016-12-15T22:16:58+01:002016 december 15.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment