Felkészültünk a Forintgyengítésre?

Lassan elhárulnak az akadályok a Forint gyengítésének útjából. Nem látunk persze az ország vezetőinek fejébe, de nyilvánvaló cél lehet, a gazdasági függetlenedési célok mellett, hogy az exportra termelő vállalkozásokon helyzetbe kerüljenek, a lakosság generálta import fogyasztása pedig csökkenjen.

EuroTudomásul kell vennünk, hogy az EUR/HUF árfolyam jelenlegi állása nem természetes gazdasági folyamatok hatása. Különösen az utóbbi időben – pl. a devizahitelek által gúzsba kötött lakosság, illetve az államadósság mértéke miatt – volt fontos, hogy ne „szabaduljon el” az árfolyam, ezért kellet több alkalommal is beavatkozni. Mesterségesen viszont, minden gazdasági törvényszerűséggel szembe menni nem lehet hosszú ideig.

Soha nem volt olyan időszak sem a Forint/Márka, sem pedig a Forint/Euro viszonylatában, hogy ne trendszerű Forint gyengülésről lehetett volna beszélni. A két övezet között viszont jóval nagyobb arányú inflációs különbség jelentkezett, amely nem tükröződött teljes mértékben a Forint gyengülésében Ezt szemlélteti az alábbi ábra, amely szerint bizony az elmúlt évek távlatában akár már 500 Ft-ba is kerülhetne egy Euro.

EURHUF_kontra_inflacio2

Ahogyan írtunk már erről idén tavasszal (ide kattintva olvasható), egy gyorsan magasabb szintre emelkedő Euro árfolyam nem feltétlenül ördögtől való, de mindenképpen – lelki és pénzügyi – felkészülést igénylő folyamat. Aki a 270-280-as szinteket követően megemelkedett Euro árfolyam után arra vár, hogy visszakerüljünk oda, és majd akkor fog cselekedni, elképzelhető, hogy már nem lesz lehetősége cselekedni, mert nem érkezik el az az idő.

Hogy mi jár egy nem is 500, hanem „csak” 350 Ft-os Euro-val? Alapvetően a legtöbb fogyasztási cikkünk árának emelkedésével: 500 Ft felett a benzin, bőven kétszámjegyű élelmiszer drágulás, sorolhatnánk. Nem kell mondanunk, hogy ez milyen hatással lehet befektetéseinkre, megtakarításainkra, ha behunyt szemmel várjuk, és csak úgy megtörténnek a dolgok körülöttünk.

Ahogyan mindig, döntési helyzetben vagyunk, és akkor is döntünk, ha nem teszünk semmit. Nézze meg, hogyan kezeli több mint 200 megbízónk ezt a kialakult helyzetet, járjon utána az alternatíváknak! Jöjjön el a következő ingyenes HozamInfo klubestre, ahol a Forint és az ország kockázatairól, továbbá a lehetőségekről beszélünk. Részletek, és regisztráció az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-05-16T08:41:41+02:002013 szeptember 7.|Tags: , , , , |1 Comment

One Comment

 1. Radvánszky János. 2013-09-09 at 08:52 - Reply

  Tisztelt Hozaminfó.
  Én nem tudok kimenni a lakásomból,betegség miatt
  Nem lehetne a hozzám hasonló emberek miatt e-mailban közzé tenni az esteken el hangzott
  témákat. Másoknál ez már lehetséges.
  Tisztelettel.
  Radvánszky János.

Leave A Comment