Felértékelődő kockázatkezelés

Alapvetően két típusú kockázattal kell szembenéznie annak, aki befektet. Egyrészt vannak az intézményi kockázatok, amelyek azoknál a pénzintézeteknél jelentkeznek, ahol a tőkénket tartjuk – legyen szó készpénzről vagy értékpapírról. Másrészt konkrétan az egyes befektetéseinknek is vannak kockázatai, hiszen igazából a piactól függ, hogy mennyi azoknak az aktuális értéke.

Az intézményi kockázatokról igencsak tudna beszélni az a több tízezernyi honfitársunk, akiknek a Buda Cash-ben Qaestor-ban, Hungária Értékpapír-nál vagy a DRB Bankcsoportnál voltak számlái.

Valljuk be, sovány vigasz a 20ezer illetve 100ezer euró kártalanítási limit azoknak, akik sok évnyi megtakarításukat, örökölt vagyonukat vagy cégük tartalék tőkéjét vesztették el, mert nagyobb értéket tartottak ott, mint az OBA/BEVA limitek, illetve cégként nem is feszült alattuk semmilyen védőháló.

Az intézményi kockázatra tehát mindig oda kell figyelnie a befektetőnek, és épp ez az egyik fő oka annak, hogy nem használunk hazai befektetői platformot. Megbízóink betét- illetve letétbiztosítása ezen limitek sokszorosa. Ezért ráadásul ki sem kell mozdulniuk hazánkból, mert minden megoldható magyarországi ügyintézéssel és ügyféltámogatással.

Felértékelődöt a kockázatkezelés szerepe

risk_managementAz intézményi kockázaton túl azonban önmagának a befektetési eszközöknek is vannak kockázatai. A jelenlegi medvepiaci környezetben – amikor csak rövidebb, és esetleges emelkedések tarkítják az árfolyamok trendszerű csökkenését – fokozott jelentősége van annak, hogy mikor milyen papírt veszünk, adunk el, vagy épp tartunk a portfóliónkban.

Alapvető követelmény a veszteségek elkerüléséhez és a hozamok eléréséhez, hogy a kockázatokat kezelje a befektető, amelyhez „csupán” arra van szüksége, hogy…

  • Olyan platformon kezelje befektetéseit, amelyen rugalmasan, gyorsan tud tranzakciókat végrehajtani, és rendelkezésére álljanak hatékony, modern befektetéstechnikai eszközök.
  • További követelmény a platformmal szemben, hogy kedvező vételi költségekkel lehessen végrehajtani a tranzakciókat. Minden további nélkül elképzelhető ugyanis az a szituáció, hogy amit egy hete eladtunk, azt ma sokkal alacsonyabb áron ismét célszerű megvennünk, így az optimális hozamhoz relatíve több tranzakció is szükséges lehet. Ezt azonban csak alacsony költségek mellett érdemes felvállalni.
  • Folyamatosan kell monitorozni a piacot, mert ma már nem igazán működnek a korábbi sémák, bármelyik pillanatban szükség lehet tranzakciókat végrehajtani, vagy akár stratégiát váltani.
  • Állandó készenlétben kell állnia, mert a piac diktál, és lehet, hogy épp délután 5-kor, vagy délelőtt 10-kor lenne célszerű tranzakciót végrehajtani, sem előtte sem utána.
  • A piacelemzést össze kell egyeztetni a portfólió céljaival, majd a helyes következtetés után rögtön meg kell hozni a döntést.
  • A döntés önmagában kevés, azonnal – ráadásul pontosan és következetesen – végre is kell hajtani azokat a tranzakciókat, amelyeket a döntés megkövetel.
  • Végül – de nem utolsó sorban – tudni kell mi az elég. A túlzott hozamhajsza igen könnyen vezet akár komoly veszteséghez is. Amennyiben elértük a tervezett hozamot, zsebre kell azt raknunk, nem csábíthatnak el bennünket lázálmok.

A ma már nélkülözhetetlen kockázatkezelés tehát csak ezen feltételek együttállása esetén tudja elfogadható szinten tartani a kockázatokat. Bármelyik fent sorolt elem hiánya kifejezett veszélyeket hordoz magában, amely már rövid-közép távon is komoly veszteséget eredményezhet bármely portfólióban.

Tekintettel a fentiekre kijelenthető, hogy a hatékony kockázatkezeléshez szükséges feltételek ma gyakorlatilag a legtöbb hazai befektetőnél nagyrészt hiányoznak. Akár a megfelelő számlavezető platformmal szembeni elvárások, akár a megfelelő döntések meghozatalához szükséges tapasztalat, szakértelem, akár a folyamatos figyelem és rendelkezésre állás terén hiányos a képlet, és előbb-utóbb szükségképpen akár komolyabb veszteséget fog elszenvedni a befektető.

Portfólió menedzsment = hatékony kockázatkezelés

Amennyiben a vagyonkezelés mellett dönt, azaz van egy szervezet, amely az Ön megbízásából, az Ön preferenciáit figyelembe véve menedzseli befektetési portfólióját, kezeli befektetéseit, akkor minden – a hatékony kockázatkezeléshez szükséges – feltétel adott lesz. Ráadásul, a hagyományostól eltérő módon nem kell napi szinten foglalkoznia befektetéseivel, hiszen azt a vagyonkezelő teszi a hét 7 napján, a nap 24 órájában, figyelve a gazdaság rezdüléseire, monitorozva a piacot, és elemezve a portfóliót. Ő dönt, és cselekszik, amikor arra szükség van, hiszen ő az, aki valóban rendelkezik azzal a tudással, tapasztalattal, piacismerettel, technikai felkészültséggel, amely a kockázatok minimalizálásával igazán sikeressé teheti a befektetést.

Két módon tudhat meg többet a vagyonkezelésről, portfólió menedzsmentről. Egyrészt az oldal alján található űrlapon jelentkezik díjmentes vagyonkezeléssel kapcsolatos konzultációnkra, ahol teljes tájékoztatást kap erről, és hogy konkrétan az Ön esetében ez miként működhet.

Másrészt eljöhet következő ingyenes klubestünkre, ahol az általános jellemzők mellett azt is megmutatjuk, hogy milyen a piaci trend, és aktuálisan melyek azok a befektetési eszközök, amelyekkel a vagyonkezelést megvalósítjuk. Következő rendezvényünk részleteit, és a regisztrációs lehetőséget az ide kattintva található oldalon találja >>>

Igényét egy díjmentes személyes konzultációra az alábbi űrlapon tudja jelezni:

[include file=script/avk.txt]

 

2018-07-04T11:15:06+02:002016 február 18.|0 Comments

Leave A Comment