Mibe fektess 2022-2023-ban? Kemény dió – Megatrendek

Többszörösen is kemény dió lehet számodra a szokásos „Mibe fektetéssek?” kérdés megválaszolása, hiszen a megatrendek is folyamatosan változnak, kereskedelmi és fegyverrel is vívott háborúk zajlanak a – szó szoros értelmében is – szomszédban. Ami a legtöbb fejtörést okozhatja…

 • A befektetések általában kockázatosabbak, mint gondoltad?
 • A megszokott befektetések árfolyamai “megbolondultak” és követhetetlenek?
 • Jót teszel a világnak azzal, ha vagyongyarapodásoddal egy-egy “Föld-gyilkos” iparág – például az olajipar – fejlődését segíted elő?
 • Úgy érzed nyertesek és vesztesek játéka a befektetés, pedig Te Win-Win megoldásokban gondolkodsz?
 • Jogos előítéletekkel közelítesz a hazai pénzügyi szolgáltatókhoz, így a – befektetések sikerességéhez elengedhetetlen – bizalom hiányzik a rendszerből?

Amennyiben nem teszed rendbe önmagadban a sorolt kérdéseket, aggodalmakat, minden esély elvész arra, hogy a számodra szükséges vagyont valóban fel is építsd – vagy a meglévő vagyonod értékét megőrizd – befektetéseiddel. Minél inkább halogatod a válaszadást, annál távolabb kerülsz a célodtól.

A legtöbben ott buknak el, hogy nem változtatnak befektetési “szokásaikon”, információszerzési stratégiájukon, és ugyanazokat a köröket futják, mégis abban reménykednek – ki tudja miért – hogy más, jobb eredménye lesz változtatás nélkül. Magyarul nem hatolnak le a kérdések, problémák gyökeréig, csak a felszínt kapargatják. Ennek az “amatőr” viselkedésnek pedig az lesz a következménye, hogy…

 • sorra következnek a csalódások, pofonok,
 • már a kisebb sikerek sem adnak valódi örömöt,
 • előbb utóbb mindent egy lapra téve akarsz megoldani,
 • oda lesz a magabiztosságod, amely pedig a jó döntések alapvető feltétele.
 • Végül akár oda is eljuthatsz, hogy dobhatod a kukába a kitűzött célokat, és egyedül a hetente kitöltött lottószelvény lesz az esélyed arra, hogy úgy élj, ahogyan azt valóban megérdemelnéd.

Átalakuló – technológia vezérelte – Világ…

amely sok esetben teljesen új lapokat fog osztani. Ezrével dolgoznak kis és közepes vállalatok ezeken az új területeken, amelyekből jó néhányból óriás lesz, a jövő óriásvállalatai. Ahogyan néhány évtizede – adott esetben csak néhány éve – a mai nagyok még garázscégek voltak, ma pedig uralják a technológiai szektort (Apple, Microsoft, Google, Tesla stb.) Új birodalmak épülnek ennek a technológiai forradalomnak a pezsgésében. Természetesen a nagyokból is még nagyobbak és még erősebbek lehetnek, ha élére állnak a fejlesztéseknek.

A válságban sokan nem hiszik el, de egy olyan konjunktúra elején járunk, amikor a következő években, egy-két évtizedben…

 • Az újonnan készülő autók 90-100%-a új, elektromos hajtás-technológiával működő lesz.
 • Az új technológia kapcsán új iparágak – pl. akkumulátor technológia – válnak stratégiai fontosságúvá. Ahogy a legfrissebb hírekben hallhatjuk, hazánkban is új akkumulátor gyárat hoz létre a világ legnagyobbja, közel 3000milliárd forintos (!!!) beruházással.
 • A városiasodás fokozódásával az energetikai rendszerekre is óriási fejlesztési igény mutatkozik, hiszen minden – lásd a közlekedés – az elektrifikáció irányába mutat. Az olaj korszakából az elektromosság korszakába lépünk. Ez az energetikai szektor mellett a nyersanyagok iránti kereslet összetételét is jelentősen módosítja.
 • A házakba milliószám építik be a szenzorokat, vezérlő chipeket vagy komplett rendszereket. Ezek vezérlik a fűtési rendszertől kezdve a világításon keresztül akár a hűtőből kifogyó élelmiszer automatikus megrendelés menedzselését is. Az okos otthonok, és az Internet of Things (IoT) már ma is életünk részei, de hamarosan élni sem tudunk majd nélküle.
 • Egymással versenyezve indulnak fejlesztések az egyre “okosabb”, önálló döntésekre képes számítógépes rendszerek, amelyek vezérlik az új eszközöket. Itt mind a hardver mind pedig a szoftver fejlesztésekről is szó van.
 • A koncentrált energiatermelés helyett/mellett egyre több – energetikailag önellátó ház, üzem épül. A rezsicsökkentés jegyében olyan keresleti piac van a napelemekkel kapcsolatban, hogy ma már legalább fél éves várólistákat vezetnek a telepítő cégek.
 • Teljes átalakulás küszöbén jár az Internet is. Jelenleg is életünk fontos része az internet, de ma még felfoghatatlan mértékben az Internet lesz az életterünk jelentős része.

Fektess a megatrendek sorába!

Egyszerűen hangzik, de gondolva a bejegyzés elején írtakra, mégis kemény dió ez. Ráadásul nincs garancia semmire, illetve ha garanciáról hallasz, tüzetesen meg kell vizsgálnod, hogy ki vállalja a garanciát. A megatrendek bármelyikében tevékenykedő vállalat is becsődölhet minden további nélkül. Nem elég tehát a megatrendek vizsgálata. A kockázatokat kezelni kell, amelyre több módszer is létezik, de mindegyiknél alapvetés a diverzifikáció.

Az elmúlt 12 évet leginkább azzal töltöttük, hogy összehasonlítsuk a hazai és az osztrák illetve német – uniós polgártársaink – hozzáállását, lehetőségeit. Kettős kép rajzolódott ki előttünk ez alatt az idő alatt. Egyrészt az itthoni szolgáltatói hozzáállás miatt elképesztő szintű bizalmi deficitet látunk itthon a szolgáltatók irányába, másrészt az is látszik, hogy az itthoni megoldások sok esetben hihetetlenül korszerűtlenek, amely miatt az ügyfelek frusztráltak, és ez további bizalmatlanságot eredményez.

Ezt az ördögi kört akarjuk megszakítani azzal, hogy nem csak megmutatjuk a német példát, hanem Magyarországra is hozzuk azt. 2015-ben már az aktuális megatrendekre – elektromobilitás, nemesfém bányavállalatok – kezdtünk fókuszálni.

Megatrendekbe fektetni alapvetően két módon érdemes…

 • Egyrészt egy végletekig diverzifikált – akár több ezer vállalat papírjaival dolgozó – kezelt pénzügyi portfólió révén,
 • Másrészt előzetesen átvizsgált, beláthetó időn belül tőzsdére készülő (vagy épp már IPO előtt álló) egyedi vállalatok résztulajdonaiból kialakított – legalább 8-10 vállalatból álló – portfólió építésével.

Az egyik hozhatja a hosszú távú (legalább 5 év), stabil, jóval infláció feletti hozamokat, a másik adhatja a befetetés sava-borsát, a maga extrém, akár „tőke-sokszorozó” hozamlehetőségeivel. A nagy kérdés, hogy számodra egyik vagy másik – vagy netán a kettő együtt – a legalkalmasabb arra, hogy a kitűzött pénzügyi céljaidat elérd. Másik alapvető kérdés, hogy mindezt hogyan, milyen platformon érdemes elkezdened, és egyáltalán hogyan fogj neki?

Ezen kérdések megválaszolásában tudunk segíteni. Első körben egy díjmentes személyes konzultációt javaslunk, amikor megismerkedhetünk egymással, és megvizsgálhatjuk, hogy „kompatibilisek” vagyunk-e a közös munkában. Mindezt annak érdekében, hogy vagyonod optimális mértékben és biztonságban gyarapodhasson. Egy ilyen konzultációra tudsz jelentkezni az itt található űrlapon.

Amennyiben a konzultáció végeztével Te és Mi is úgy döntünk, kezdődhet a közös munka. Várunk szeretettel.

 

2022-09-06T12:06:58+02:002022 szeptember 6.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment