Fej vagy gyomor?

Személyes konzultációinkon sokszor akár a fenti kérdést is feltehetnék, mert nyilvánvaló, hogy az adott helyzetből veszteség nélkül nem lehet kilépni és nem is maradhat benne az ember úgy, hogy az jó legyen. Ekkor jön a választási kényszer: Fej vagy gyomor?

Szinte biztos, hogy fájni fog

Unit linked biztosításoknál (a nyugdíjbiztosítások is ilyenek) döntési szituációban vagy, és ha nem akarsz dönteni, az is egy döntéssel ér fel, mert maradsz a kedvezőtlen – néha extra veszteségeket jelentő – konstrukcióban.

Gyomor / azonnali sokk – fájdalmas, de kiheverhető

Az eddig keletkezett veszteségek realizálása, a költséges szerződés megszüntetése (pl. visszavásároltatás). Sajnos nem tudod megúszni, bizony jelentős veszteségeket kell ekkor is elszenvedned. Mindenképpen utána kell számolnod, de nagy valószínűséggel ez a kevésbé fájdalmas megoldás, viszont jelen időben kell megküzdened a veszteséggel, és mindezt tetézi akár még a becsapottság érzése is. Nem egyszerű, de ha így döntesz, egyrészt valamennyi tőkéd maradni fog, másrészt hatékonyabb megoldások felé irányíthatod megtakarításaidat.

Fej / halasztott ütés

A másik lehetőség az, hogy lustaságból, nemtörődömségből vagy csodavárási hangulattól vezérelve nem teszel semmit, fizeted tovább a biztosítás havi/éves díjait, amelyből rendszeresen darálják le a díjaidat, és egyszer majd sok-sok év múlva kapod a jobb vagy bal horgot. Jó esetben „pénzednél leszel”, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy befizetéseid vásárlóértékét jó eséllyel minimum megfelezted. Ez bizony fájni fog, hiszen hosszú évek alatt, nehezen megkeresett megtakarításaid értékéről van szó. Ha ezt választod, valójában homokba dugod a fejed, cipeled a problémát tovább, és az eddigi veszteségeket nem csak tudomásul veszed, de továbbiakat „termelsz” saját magadnak.

Választható egy harmadik lehetőség

A díjmentesítés azt jelenti, hogy az eddigi megtakarításoddal összegyűjtött tőkédet bent hagyod, nem fizeted tovább a díjakat, leírod a veszteséget (pont olyan mértékben, mint visszavásároltatáskor). A közhiedelemmel ellentétben azonban a bennmaradt tőke nem marad érintetlen, abból a futamidő további részében újabb – még ha kisebb mértékű is, mint korábban – költségek kerülnek levonásra amellett, hogy az eddig megszokott kevéssé hatékony értéknövekedés (jobb esetben valóban növekedés, de valószínűbb a csökkenés) valósul meg rajta. No ez a teljes KO-t eredményezheti, valószínűleg ebben az esetben jársz leginkább rosszul.

Lehet még rosszabb?

Lehet. Amennyiben egy biztosítási ügynök az „oldaladra áll”, és elismeri a jelenlegi konstrukció hibáit, majd ajánl egy „sokkal de sokkal jobb” biztosítási megoldást, amely majd kompenzálja az eddig keletkezett veszteségeket. Esetleg egy újabb neves „brókercég”, elvállalja az eddig kicsit sem produktív szerződésed további menedzselését, azzal eltérítve Téged a változtatás szándékától, hogy majd ők megmutatják hogyan is kell ezt csinálni. Ennél a pontnál mindenképpen meg kell szólalnia a vészcsengőnek, és le kell ülnöd higgadt fejjel gondolkodni.

A rossz hír az, hogy nem lehet nem dönteni, illetve önmagában a nem döntéssel is választasz. Amennyiben a legkevésbé fájdalmas megoldást szeretnéd magadnak, és kerülni szeretnéd a további veszteségeket, mindenképpen konzultálj független szakemberrel! Tudj meg mindent a befektetési biztosítások hátteréről ide kattintva >>>

A pénzügyek tervezése nem túl bonyolult feladat. Tedd meg az első lépést ahhoz, hogy rendbe tedd pénzügyeidet! Aktuális klubestünkön a megtakarítás és a passzív jövedelem megteremtése lesz a középpontban, amely segíthet elindulni ezen az úton. Részletek és a díjmentes rendezvényre való regisztráció ide kattintva érhető el >>>

Összegzés
Fej vagy gyomor?
Bejegyzés címe
Fej vagy gyomor?
Rövid leírás
Unit linked biztosításoknál (a nyugdíjbiztosítások is ilyenek) döntési szituációban vagy, és ha nem akarsz dönteni, az is egy döntéssel ér fel, mert maradsz a kedvezőtlen - néha extra veszteségeket jelentő - konstrukcióban.
Szerző
Közzétette
HozamInfo

Leave A Comment