Exit – ha lehet, tisztes profittal

Az egyedi befektetéseknél az egyik legfontosabb szempont, hogy mikor és hogyan tudsz belőle kiszállni. Mert ugye tervekkel, rosszabb esetben lázálmokkal általában tele a padlás minden cégnél, de kiszállni csak akkor tudsz, ha van vevő…

Az egyedi befektetések dilemmáiról és feladatairól nemrég írtunk – itt elérhető – most viszont egy konkrét eset kapcsán ejtünk pár szót az exit-ről, vagyis arról, hogy miért fontos a jogi környezet, és a tervszerűség ahhoz, hogy gond nélkül profitot realizálhass.

Szeretjük Kanadát (írásunk erről itt), így nem véletlen, hogy az esettanulmányunkban szereplő vállalat is kanadai. A BlackIce Inc. egy közepes méretűnek mondható (70millió CAD feletti kapitalizációval), a torontói tőzsdén forgó szoftverfejlesztő vállalkozás, amely 2015 végén, illetve 2016-ban indított zárt részvényjegyzési programot. Ebben – vagyonkezelő partnerünk révén – megbízóinknak is volt lehetősége részt venni.

A cég növekedési kilátása egyszerűen szólva pazar volt, hiszen olyan banki szoftvereket fejleszt, amelyre nagy szükség van a délkelet-ázsiai piacon, ahol a bankok hamarosan bevezetik a Basel III-as szabályzást. Sőt példaként Vietnámban a vállalkozás kizárólagos szerződéssel is rendelkezett a bankok szoftvereinek szállítására.

Ebben a környezetben nem csoda ha fantáziát láttunk a befektetésben, és megbízóink közül is jegyeztek a részvényből. Természetesen a remek kilátások ellenére sem számítottunk gyors profit realizálásra, 1-3 éves időtávra terveztünk a papírral. A 2017-ben azonban kevésbé jó hírek érkeztek, amelynek értelmében a vietnámi pénzügyi vezetés 3 év türelmi időt adott bankjainak az új szabályzás bevezetésére, így természetesen a szoftverek bevezetésében – és az ebből a BlackIce számára bevétel keletkezésében – is ugyanennyi, vagy akár még nagyobb csúszással kellett számolni. Bár a cég nem nézte karba tett kézzel a történteket, és megkezdte az egyesült államokbeli piac megdolgozását, néhány megbízónk már „temette” a befektetést.

Vagyonkezelő partnerünk azonban várt a megfelelő pillanatra, amely november elején el is érkezett. Ekkor úgy döntött, hogy kihasználja a részvényárfolyam átmeneti emelkedését, és valamennyi pozíciót sikeresen értékesített a kanadai tőzsdén, 20% feletti átlagos hozammal.

Ilyen módon megbízóink jelentős hozammal  szálltak ki ebből az egyedi befektetésből. Emellett, mivel a zárt részvényjegyzéskor a részvények mellé úgynevezett warrant is került, a következő egy évben bármely korábbi részvényjegyzőnek lehetősége van kedvező áron visszaszállni a válalatba, ha a részvényárfolyamok megszaladnak.

Két fontos tanulsága lehet a fentieknek:

  • Az egyedi befektetéseknél elengedhetetlen, hogy adottak legyenek azok a keretek, amelyek biztosítják a likviditást. Magyarul fontos, hogy megszabadulhass a befektetéstől, ha úgy látod jónak. Ez akkor lehetséges leginkább, ha a vállalkozásnak már a tőzsdén forognak a papírjai.
  • Legyen egy professzionális vagyonkezelőd, aki rendelkezik megfelelő információkkal, és meg tudja várni azt a pillanatot, amikor célszerű eladni – értelemszerűen tisztes profittal – a befektetésed, és le is bonyolítja a tranzakciót.

Az egyedi befektetések kifejezetten a hozamtermelésben játszanak komoly szerepet, hiszen a befektetés értéke 1-3 éves távlatban akár többszöröződhet is. A fenti eset azt mutatja, hogy megfelelő odafigyeléssel, és szakértő vagyonkezeléssel csökkenthetőek a kockázatok, és a kevésbé sikeres projektek is záródhatnak tisztes hozammal.

Összegzés
Exit - ha lehet, tisztes profittal
Bejegyzés címe
Exit - ha lehet, tisztes profittal
Rövid leírás
Megfelelő odafigyeléssel, és szakértő vagyonkezeléssel csökkenthetőek a kockázatok, és a kevésbé sikeres projektek is záródhatnak tisztes hozammal.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:42:08+01:002017 november 20.|Tags: |3 hozzászólás

3 hozzászólás

  1. […] Kevésbé látványos, de a hatékony vagyonkezelést jól példázó egyedi részvényjegyzési projektünk volt a fintech területen működő BlackIce Inc., ahol szintén nem csak “eladtuk” a részvényjegyzés lehetőségét megbízóinknak, hanem a vagyonkezelő – mint a vállalkozásba szintén befektető –  vezető tisztségviselője részt vett a vállalkozás igazgatóságának munkájában, képviselve megbízóink érdekeit is. A kedvezőtlen piaci körülmények ellenére sikerült elérnünk, hogy megbízóink +20-25% exitet, nyereséget tudtak realizálni. Részletek az akkori projektről >>> […]

  2. […] Kevésbé látványos, de a hatékony vagyonkezelést jól példázó egyedi részvényjegyzési projektünk volt a fintech területen működő BlackIce Inc., ahol szintén nem csak “eladtuk” a részvényjegyzés lehetőségét megbízóinknak, hanem a vagyonkezelő – mint a vállalkozásba szintén befektető –  vezető tisztségviselője részt vett a vállalkozás igazgatóságának munkájában, képviselve megbízóink érdekeit is. A kedvezőtlen piaci körülmények ellenére sikerült elérnünk, hogy megbízóink +20-25% exitet, nyereséget tudtak realizálni. Részletek az akkori projektről >>> […]

  3. […] Kevésbé látványos, de a hatékony vagyonkezelést jól példázó egyedi részvényjegyzési projektünk volt a fintech területen működő BlackIce Inc., ahol szintén nem csak “eladtuk” a részvényjegyzés lehetőségét megbízóinknak, hanem a vagyonkezelő – mint a vállalkozásba szintén befektető –  vezető tisztségviselője részt vett a vállalkozás igazgatóságának munkájában, képviselve megbízóink érdekeit is. A kedvezőtlen piaci körülmények ellenére sikerült elérnünk, hogy megbízóink +20-25% exitet, nyereséget tudtak realizálni. Részletek az akkori projektről >>> […]

Leave A Comment