Európa sem akar lemaradni

A 67. Frankfurti Autószalon – elképesztő mennyiségű újdonsággal, és rengeteg elhangzott ígérettel – remekül megmutatta az elkövetkező évek autógyártási irányvonalát, amely egyértelműen az elektromos hajtást jelenti, karöltve az önvezető technológiákkal.

A francia gyártók inkább a párizsi autószalonokra időzítik újdonságaikat, a németek pedig értelemszerűen jobban fókuszálnak a páratlan években megrendezésre kerülő frankfurti show-ra. A léptéket érzékeltetik a számok, 200 ezer négyzetméteren osztozott ezer kiállító, amelyek nagy része tehát német volt. Úgy tűnik azonban, az internet korában a gyártók közül sokan nem tartják már költséghatékonynak a szalonokat. Sok komoly piaci szereplő maradt távol a frankfurti show-tól is, a kiállítást felkereső 810 ezer látogató ellenére.

Elektromos átállás

Az idei show vezérgondolata a „Jövő most” volt, így az elektromos és hibrid autók álltak a középpontban. Az átállás azonban koránt sem egyszerű folyamat, hiszen az akkumulátorok még mindig nem elég olcsóak, és a rendelkezésre álló töltőhálózat gyér lefedettsége miatt az elektromos és konnektoros hibrid autókat még mindig nem egyszerű eladni nagyobb mennyiségben. Mindemellett a dízelbotrány óta egyre nagyobb a várakozás, sőt elvárás a gyártók irányában ezen a területen.

Az értékesítési nehézségek mellett természetesen a fejlesztés és a gyártástechnológia átállásának kérdéseivel is meg kell küzdeniük. Át kell szervezni a gyárak működését, ami rengeteg pénzbe fog kerülni. A sokkal inkább automatizálható gyártás miatt a munkaerő jelentős részének átképzésen kell részt vennie, míg másokra egész egyszerűen nem lesz szükség, így nagy valószínűséggel komoly elbocsátások is várhatóak az átállás kapcsán.

A nehézségek ellenére elkerülhetetlen az átállás, hiszen csak a tisztán elektromos vagy hibrid autókkal lehet majd elérni az Európai Unió által 2021-re előírt 95 g/km-es Co2 kibocsátási átlagot az egyes márkák teljes flottájára vetítve. Ez a benzines autóknál kicsivel több mint 4 literes átlagfogyasztást engedhet csak meg. Méginkább kényszerhelyzetbe kerülnek a gyártók amiatt, hogy 2017 őszétől kötelezővé vált a WLTP menetciklus szerinti fogyasztásmérés használata, amely az eddig használt NEDC-nél sokkal inkább valós képet ad arról, hogy mennyi üzemanyagot fogyaszt az adott típus a mindennapokban.

VW – a nagypályás

Az óriáskonszern „Roadmap E” akciótervének keretében 2030-ig 20 milliárd eurót különített el az elektromos autók fejlesztésére. Ennek köszönhetően első körben 50 tisztán elektromos és 30 plugin hibrid (tisztán elektromos hajtással is működő, konnektorról is tölthető) modellt mutatnak be különböző – a csoporthoz tartozó – márkáik alatt, 2025-ig.

A Volkswagen azonban nem áll le a hagyományos, belső égésű motorok, így a dízelek gyártásával sem, mert ezek jelentik az összekötő kapcsot a jelen és a jövő technológiája között, és ebből lehet azt a profitot előteremteni, amelyet aztán az új technológiák fejlesztésébe forgathatnak vissza. Még néhány évtizedig biztosan velünk lesznek a belső égésű motorok is, amíg tömegesen el nem terjed az elektromos hajtás, de a VW vezér ígéretei szerint 2030-ra a Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Bentley és Bugatti márkák minden típusának lesz már villanymotoros verziója, és addigra a mostaniaknál nagyobb energiasűrűségű szilárdtest-akkumulátorok bevezetésével akár az 1600 kilométeres hatótáv sem lesz elképzelhetetlen.

Az autonóm vezetés terén is szeretne a Volkswagen élen járni. 2021 végére teszik a legfejlettebb, 5-ös szintű önvezető technológia elkészültét, amely elvileg minden forgalmi szituációt meg tud majd önállóan oldani, emberi beavatkozás nélkül.

BMW – a megfontolt

A BMW óvatosabb az ígéretekkel. Az autópályás torlódásokban sokat segít a bajorok 3-as szintű rendszere, de még messze van a tényleges, bárhol használható önvezetéstől. Nem véletlen, hogy a BMW jóval óvatosabb, csak 2025-re ígérik az 5-ös szint elérését.

Harald Krüger, a bajor márka vezetőjének ígérte Frankfurtban: 2025-ben már 25 villanymotoros autót kínálnak majd, ebből 12 lesz tisztán elektromos, a többi konnektoros hibrid. Bár rengeteg újdonságot sorakoztattak fel Frankfurtban, a nagyon várt családi elektromos, az i5 bemutatój továbbra is várat magára. Valójában a BMW-nek nem kell sietnie. Az i3 sikerei, és a 2019-ben érkező teljesen elektromos hajtású Mini megjelenésével 2019-ben már 100ezer elektromos autót értékesíthetnek. Ez a közel két és fél milliós gyártásuknak ugyan csak kis töredéke, de még így is valószínűleg megelőzik a többi európai konkurenst.

Mercedes – a villám

A Mercedes mindenkinél előbbre, már 2022-re ígérte, hogy valamennyi autótípusából lehet majd teljesen elektromos, vagy hibrid verziót kapni.

Sőt, a Smart-okból 2020 után hagyományos hajtásút már nem is gyártanak. A Frankfurtban bemutatott Smart a Vision EQ Fortwo már kormány és pedálok nélküli koncepció, amely a nagyvárosi közlekedés jövőjét mutatja be. Hogy ez miként működik, azt a mellékelt videó szemléletesen bemutatja.

A szintén csak tanulmány fázisban lévő EQ A már jóval közelebb áll a sorozatgyártáshoz, 2020-ban talán már megvehető lesz. Ez lesz az EQ család második megjelenő modellje. Egy évvel korábban, 2019-ben érkezik ugyanis az EQ SUV, azaz a szabadidő autó családtag.

Dieter Zetsche Mercedes vezér véleménye szerint a gyártóknak most az a feladatuk, hogy az új technológiát vonzóvá tegyék a tömegek számára. Az EQ A formatervezése, beígért alacsony vételár és az elképesztő, 5mp-es 100 km/h-ra gyorsulás eleget tesz ennek a kitűzött célnak.

Azon túl, hogy számodra is örvedetes, hogy élhetőbbek lesznek városoaink, netán a megújuló energiák terjedésével megmentjük a földet, komoly profitra is szert tehetsz az elektromos autózás elterjedése révén. Nézd meg a részleteket az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Európa sem akar lemaradni
Bejegyzés címe
Európa sem akar lemaradni
Rövid leírás
A 67. Frankfurti Autószalon – elképesztő mennyiségű újdonsággal, és rengeteg elhangzott ígérettel – remekül megmutatta az elkövetkező évek autógyártási irányvonalát, amely egyértelműen az elektromos hajtást jelenti, karöltve az önvezető technológiákkal.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:43:54+01:002017 október 31.|Tags: |0 Comments

Leave A Comment