Európa magára talál?

Európában  francia elnökválasztást az Európa párti Emanuel Macron nyerte meg, maga mögé utasítva a régió és a piacok szempontjából egyaránt veszélyes Marine Le Pen szélsőjobboldali jelöltet. Ezzel egy jelentős kockázati tényező árazódott ki a részvénypiacokról, ami szignifikáns árfolyam emelkedést vont maga után, valamint az euró is szárnyalt a választásokat követően.

Júniusban a Teresa May által kezdeményezett és frissen megszavazott brit előrehozott választásokra figyelhetünk.

Az Eurozóna gazdasági aktivitását mérő mutatók hat éves csúcsra emelkedtek márciusban, legjelentősebb mértékben a német és francia mutatók emelkedtek. A kiugró értékek mögött a javuló foglalkoztatási kép, a növekvő kibocsátás és az új megrendelések emelkedése állt. A kiugró hírek hatására a francia tőzsde is kilőtt, viszont a DAX német tőzsde index új historikus csúcsra ért 12700 pont felett

Eközben az USA-ban – ahogy előző elemzésemben is vártam -, az elmúlt hetekben kissé megtorpantak a tavalyi amerikai elnökválasztás után indult piaci folyamatok. A dollár jelentős mértékben gyengülni kezdett, az amerikai kincstárjegyhozamok süllyedtek és a részvénypiacok szárnyalása is alábbhagyott, utóbbit csak a franciaországi elnökválasztások megnyugtató eredménye tudta magasabbra lendíteni. Egyrészt a Trump-féle új amerikai egészségügyi elképzelések gyors keresztülvitelének meghiúsulása után a piaci szereplők elkezdtek amiatt aggódni, hogy a piaci optimizmust eddig fűtő adócsökkentési és deregulációs tervek is késni fognak. Másrészt az áprilisban megjelent makrogazdasági adatok a várakozásokhoz képest sokkal gyengébben alakultak, mint az év korábbi részében.

Továbbá a befektetői hangulatot több geopolitikai esemény negatívan befolyásolta. A hónap elején Donald Trump rakétatámadást indított egy a szíriai kormányerők kezén lévő katonai repülőtér ellen, megtorlásul az Aszad-rezsim civilek ellen intézett vegyi fegyver támadására. Az orosz kormány elítélte az amerikai az amerikai válaszcsapást, tovább rontva ezzel az egyébként sem túl fényes amerikai-orosz diplomáciai kapcsolatokat. Ezt követően az amerikai hadsereg Afganisztánban bevetette a valaha volt legnagyobb nem nukleáris bombáját az Iszlám Állam állásai ellen, majd Donald Trump az Északkoreai rezsim újabb fenyegetései miatt eszközölt válasz lépéseket, melynek megfelelően a térségbe küldött egy amerikai repülőgép hordozót, valamint felgyorsította egy dél-koreai rakétavédelmi rendszer kiépítését.

Főként a dollár gyengülése miatt az áru és nyersanyag piacon csökkentek az árfolyamok, amelyek a technikai képek alapján jelenleg kissé már túladottnak tűnnek.

Itthon az elmúlt éveket jellemző rendkívül alacsony infláció mostanra – főként a nyersanyagárak alakulása miatt – már megközelíti a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos célját. A minimálbérek jelentős emelése és a járulékcsökkentés a bérkiáramlás gyorsulásán keresztül szintén az inflációt növelő tényező. Rövid- és középtávon azonban nem túl valószínű, hogy a fogyasztói árak emelkedése jelentősen meghaladná a jegybanki célt. Ezért az MNB még akár 2018-ig a jelenlegi 0,90 százalékon tarthatja az irányadó kamatot.

Gödrösy Balázs független pénzügyi tervező

Kíváncsi vagy, hogy milyen jövőképet látunk a következő időszakra? Klubestünkön, amellett, hogy részletesen megmutatjuk a portfóliókezelés mikéntjét, és azt, hogy hogyan válhatsz rendszeres megtakarítóból kisbefektetővé, illetve kisbefektetőből pénzügyileg szabad, akár kizárólag a befektetéseiből megélni képes emberré, megmutatjuk azokat az új irányokat, amelyekből a jövő sikersztorijai lehetnek. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2017-07-04T09:53:53+02:002017 május 11.|0 Comments

Leave A Comment