Európa egyenes úton van a káosz felé – Jim Rogers

Kicsoda Jim Rogers? Soros György partnere volt a mára legendássá vált Quantum Fundban, és a 70-es években, amikor a részvénypiacok sehová sem mentek, tombolt az infláció és közben recessziók érték egymást, éves 40%-os hozamot generáltak. Kifejezetten hosszú távú gondolkodó, világlátása, piaci tapasztalata valóban figyelemreméltó és nagyon hasznos lehet mindenki számára.

Véleménye szerint a káosz felé tartó, háborúkkal is fenyegető folyamatot csak az tartóztathatja fel, ha hagyják becsődölni a rosszul működő bankokat és a rosszul működő országokat. Szerinte a lehető legrosszabb forgatóköny szerint fognak alakulni a dolgok Európában, és ezért a politikai elit valamint a központi bankok a legfőbb felelősök.

A közép-európai térségről, azon belül Magyarországról nagyon negatív képet fest, szerinte a befektetőknek kerülniük kell ezt a térséget, mert nem kizárt, hogy a régióban komoly zavargások törnek ki, országok fognak egymásnak feszülni.

Megérti a magyar kormány törekvését, hogy mindenáron szabadulni akar az államadósságtól, hogy akadályozza a társadalom tovább eladósodását, sőt, hogy a bankokkal akar lenyeletni komoly veszteségeket. A problémák előidézésében ugyanis szerinte is közrejátszottak a bankok, de főként a jegybankban és a politikai elitben látja Rogers a fő felelősöket. A tőzsdeguru, aki nyolc évvel ezelőtt előrevetítette a globális pénzügyi illetőleg hitel válság kitörését, és azt, hogy az eurózónát felrobbanthatja egyes tagállamok túlköltekezése, állítja, hogy a svájci frank még sokat fog erősödni, a drámai helyzetre való tekintettel az amerikai dollár is jó befektetés, de leginkább továbbra is az aranyban, az ezüstben és a mezőgazdasági termőterületekben hisz, ezeket vásárolja.

Arra a kérdésre, hogy tart-e magyar részvényt, kötvényt, úgy válaszolt, hogy sokszor volt már hazánkban, látja itt, és az egész közép-európai térségben a rengeteg lehetőséget, de nem vesz ott semmit. Még ha lenne is magyar vagy bármely más közép-európai kötvénye, részvénye, biztos, hogy most szabadulna tőlük. Amit Magyarországon és általában a nyugati világ egyes országaiban – beleértve Amerikát is – a jegybankok csinálnak a politikusok, kormányok megrendelésére, az nem más, mint hogy katasztrófába vitetik az országaikat. A központi bankok engedtek a kormányoknak, aminek nyomán a kereskedelmi bankok mesterségesen levitt árakon adtak kölcsönt az államoknak és a népeiknek. Így látszólag mindenütt emelkedett az életszínvonal. Magyarországon és néhány más országban a kormányok elősegítették, hogy külföldi pénzben, leginkább az olcsón beszerezhető svájci pénzben vegyenek fel hitelt a gazdasági szereplők, köztük az egyszerű fogyasztók.

Az euró szerinte attól a perctől fog ismét erősödni, amikor az európai politikai elit felhagy a rossz bankok és az eladósodott országok feltőkésítésével, hagyja őket, hogy csődöt jelentsenek. Ennek rövid távon komoly árfolyamesések lesznek ugyan a következményei, de ha mindezt öt év múlvára halasztják, akkor már nem lesz miből tőkésíteni és bekövetkezik a háborúkkal fenyegető káosz.

És hogy borulni fog-e az eurozóna? Borulni fog, néhány éven belül. Arra fogad, hogy óriási pénzek bepumpálásával fogják megakadályozni most Görögország és esetleg egy-két más európai ország csődjét. Történik ez a többi európai nép, kormány, állam pénzén, olyanokén, amelyeknek nem volt „bűnük.”.. Ezáltal ezekben az áldozatot hozni kénytelen országokban vészesen romlani fog a pénzügyi helyzet – mert mindez a mentés a globális lassulás időszakában történik, akkor amikor egyetlen nyugati nemzetgazdaság sem tud növekedni. Ez oda fog vezetni, hogy ezek a most még gazdag országok is előbb-utóbb szintén fizetésképtelenné válnak. Az európai történelem egyik legdrámaibb fejezete veszi most kezdetét, ha nem hagyják, hogy becsődöljön az, aminek be kell csődölnie.

Következmény: sztrájkok, tüntetések, további árfolyamzuhanás a tőzsdéken. De mindez nem fog tovább tartani pár hónapnál. Elérjük a dolgok alját és utána kezdődik az újraépítkezés, a hatékonyabb gazdálkodás. Mindez a nyilvánvaló baj, sok-sok áldozat azonban eltörpül ahhoz a katasztrófához képest, ami Európára és onnan kiindulva a világra vár, ha a csődöt eltolják későbbre, amikor már nem lesz forrása senkinek sem, hogy segítsen.

A fizetőeszközök mesterséges gyengítése nem más, mint kereskedelmi háborúk kirobbantása. A kereskedelmi háborúk kialakulása lesz tényleg a következménye annak, ami most Amerikában és Európában zajlik politikai szinteken. Nem árt tudni, hogy a kereskedelmi háborúk a fegyveres háborúk előfutárai.

Kiút?

Skandináviában, mindenekelőtt Svédországban a kilencszáz kilencvenes években hagyták tönkre menni a rossz bankokat, a rossz vállalatokat. Felvállalták a nagy elosztó rendszerek liberalizálásával járó áldozatokat is. Mindebből a végén nagyon jól jöttek ki. Dél Koreában nagyjából ugyanez történt. Japánban viszont az ellenkezője. Kisegítették a rosszakat, mentették őket. A következmény az, hogy Japán stagnál két évtizede. A japán vállalatok értéke ma az 1990-es állapotuk nyolcvan százalékán van.

Európa – a jelenlegi politikájával – még többet fog veszíteni, mint Japán. A gazdaságban természetesek a csődök és az újrakezdések, újraépítkezések. Az euró lesz a világ egyik legerősebb, legstabilabb fizetőeszköze – ennek szurkol igazán – amint hagyják a görög csődöt.

Görögország csődje, a fizetésképtelenség elismerése nem kell, hogy Görögország kilépését hozza magával. Iowa vagy Kalifornia sem zárja ki magát a „dollárövezetből”, mert fizetésképtelen. A bankoknak és a kormányoknak le kell nyelniük a veszteségeket. Ennyit kell felvállalni, de azonnal! És vállalni kell persze ennek piaci és társadalmi következményeit.

Rogers átmeneti időre jócskán „bespejzolt” amerikai dollárból, mert ilyen világhelyzetekben mindig győztes a dollár. A svájci frank a kedvence, azt továbbra is vásárolja, az még sokat fog erősödni, még akkor is, ha ez ellen minden eszközt be akar vetni az ottani nemzeti bank. A világ minden részén termőföldeket és mindenféle nyersanyagot vásárol.

A válsághelyzeteket a jegybankok megalapoztlan pénz nyomtatással fogják kezelni, ebből óriási infláció lesz. Ezt ellensúlyozza továbbra is minden nyersanyag, és ezért kénytelen újra és újra aranyat és ezüstöt venni. Nem érdekli, ha időközben esetleg valamennyit esik ezek ára, akkor is ezt ajánlja azoknak, akik a gyerekeikre, unokáikra vagyont akarnak hagyni.

Forrás: Alap blog, Jim Rogers interjú

A több lábon állás, mint válságkezelési stratégia mellett a befektetési arany, mint eszköz lesz a következő HozamInfo klubest témája. Meddig mehet fel az arany ára, melyek azok a tényezők, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell, ha Jim Rogers-hez hasonlóan aranyban is gondolkodunk.

Az elmúlt bő egy évben jónéhány aranyforgalmazó céggel ismerkedtünk meg. Megosztjuk Önnel tapasztalatainkat.

A klubest időpontja: 2011. november 16., szerda, 18:00 – 20:00 (pontos kezdés!)

A klubest helyszíne : Budapest, VI. Andrássy út 98. földszint, Árnika terem (a MagNet Bank épületében, térkép ide kattintva). A klubesten legfeljebb 45 fő befogadására alkalmas teremben tartjuk, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni.

Költség: 900 Ft-os terembérleti hozzájárulás, mely a helyszínen fizetendő.

Kérjük csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Ha időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, a klub@hozam.info címre írva!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=/script/klubest_reg1116.txt]

2011-11-11T16:54:32+01:002011 november 11.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment