Elvesztette az arany a szerepét?

Vannak ilyen vélemények, de egyre több elemző mégis inkább azt várja, hogy az arany árfolyama az 1400-as szinten csak kis pihenőre áll meg, majd ostromolni fogja a történelmi 1900 dolláros szintet, és jó eséllyel át is töri azt.

Júliusban írtunk róla (ide kattintva elérhető az írás), hogy az augusztus-októberi időszak historikusan évtizedekre visszamenőleg, a nemesfémek árfolyamának felfutását hozza. A július közepei 1220-1230 USD/uncia szintről máig 1325-ig kúszott az árfolyam, igazolva ezzel a historikus adatokat.

Nem csak arról van szó azonban, hogy az említett írásunkban található „hagyományos” szezonális okok hajtják az árfolyamot, hanem egyre több tényező is a nemesfém irányába tereli a befektetők figyelmét, amelyek összeadódó hatása valóban realitássá teheti az 1900 dolláros történelmi árfolyamcsúcs elérését. Ráadásul immár nem lufi alapon, mint 2011-ben, hanem fundamentális megalapozottsággal.

Az arany az utóbbi években látszólag vesztett a szerepéből, amelyet hagyományosan betöltött a befektetési piacon. Ez leginkább a jegybankok nem szokványos monetáris politikájának, illetve az időközben egyre közkedveltebb kriptovalutáknak is volt köszönhető.

Mindennek ellenére az árfolyam – ha nem is a várt intenzitással – már komolynak mondható növekedésnek indult az egyre összetettebb geopolitikai helyzet, az európai migrációs nyomás, a szűnni nem akaró közel-keleti problémák, legújabban pedig az észak-koreai rakéta és nukleáris fenyegetettség miatt is. Az inflációs adatok ugyan látszólag még csak „mutatóba” jelennek meg, de egyértelmű, hogy az elmúlt közel 10 év pénznyomtatása meg fogja tenni a hatását, amely szintén kedvez az arany árfolyamának.

Nemzeti arany készletek

MTI hír a napokban, hogy az egyre bizonytalanabb gazdasági helyzetben Németország korábban úgy döntött, hogy az USA-ban és Angliában tárolt arany készletét – 1600 tonnányi mennyiségről van szó, ami teljes arany vagyonának közel fele – haza szeretné szállíttatni. Erre nem hogy nem kapott érdemi választ, de még csak meg sem voltak hajlandóak neki mutatni, hogy ez a készlet valóban megvan. Így most kénytelen volt úgy dönteni, hogy „stratégiai okokból” meghosszabbítja a tárolást az angolszász trezorokban.

Nem volt az újságok címoldalán, de Magyarország 2016 decemberére nullázta az aranykészletét, vagyis az utolsó grammot is eladta. A novemberben még 110millió EUR értékű készlet az év végére konkrétan nulla lett.

Mindeközben a BRICS országok, élükön Kínával, az „aranyban hisznek”. Kína 2009-től hosszú évekig titkolta készletei nagyságát, de 2015-ben kiderült, hogy ez alatt az idő alatt közel 60%-kal növelte készleteit. 2016-ban pedig 189milliárd(!) dollár értékben vásároltak aranyat. Arra enged ez következtetni, hogy sem a dollárban, sem pedig a jelenlegi pénzrendszerben már közép távon sem feltétlenül hisznek.

Arany vs Bitcoin

Kína élen jár abban is, hogy a kriptovaluták menetelésének gátat szabjon. 2013-ban már egyszer „betiltották” a Bitcoint, de akkor csak részleges eredményt értek el (ekkor 1280-ról 870 dollárra esett a Bitcoin árfolyama). Vannak olyan hírek azonban, amelyek szerint újra készül Kína ellenlépésekre, sőt akár saját kriptovaluta megteremtéséről is szó lehet.

Kétségtelen tény, hogy a kriptovalutáknak van és lehet is szerepük a gazdaságban, de legalább annyi érv szól ellenük, mint mellettük, ráadásul maga a megtestesült virtualitás, azaz semmilyen mögöttes értékkel nem bír, szemben az arannyal és más nemesfémekkel, amelyek historikusan és jelenleg is – Magyarországot kivéve – a jegybankok egyik fontos tartalékeszköze.

Összegezve, érthető a szakértői vélekedés, hogy az arany nem feltétlenül veszti el a menedék szerepét, sőt. Minden további nélkül elképzelhető egy rendkívül gyors és extrém mértékű árfolyam emelkedés is. Ehhez csupán néhány újabb észak-koreai hidrogén bomba is elég. Egy ilyen – akár jóval 1900 dollár feletti – szint elérése után minden bizonnyal követezik majd korrekció, de igen valószínű, hogy az 1100-1300-as szintekre soha nem tér majd vissza.

Mindezek miatt mind a nemesfém, mind pedig a nemesfém bányák kiemelt szerepet kapnak megbízóink portfóliójában. Természetesen értő módon, a megfelelő beszállási pontokon célszerű megtenni a vásárlásokat, és időben realizálni is a profitot. Ezek meghatározása azonban nem a megbízóink, hanem a portfólió menedzsment feladata.

Gyere el hozzánk egy kötetlen beszélgetésre, és megmutatjuk, milyen formában célszerű portfóliót építeni, amely a nemesfémek, de akár a Bitcoin, vagy az új trendek adta lehetőségeket is maximálisan ki tudja használni. Jelentkezz az alábbi űrlapon!

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
Rövid leírás
Leginkább a jegybankok nem szokványos monetáris politikájának, illetve az időközben egyre közkedveltebb kriptovalutáknak is volt köszönhető, hogy az arany látszólag vesztett szerepéből.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:59:58+01:002017 szeptember 4.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment