Eljött az interaktivitás kora

Az elmúlt évtizedekben a digitalizáció hatására egyféle polarizáció ment végbe a digitális és a fizikai világ között, a „bit atomokkal táplálkozik” felkiáltással.

A digitális felületek, a kommunikáció, a kereskedelem és a pénzügyi tranzakciók nagyban eltértek a fizikai megfelelőjüktől, és egész iparágak váltottak útirányt, kihasználva az új eszközök hatékonyságát, kényelmét. A digitalizáció eredményeképpen az emberek egyre több időt töltenek az „okos” eszközök képernyői előtt. Az amerikai felnőttek 2017-ben naponta átlagosan közel hat órát töltöttek valamilyen képernyő előtt, ami közel kétszer anyi, mint 2009-ben. Ez a képernyőidő az emberek életét és egészségét is nagyban befolyásolja.

Mindeközben az Internet-of-Things (IoT), vagyis a dolgok internete az ipari háttér-folyamatoktól ma már elért egészen a fogyasztói felhasználásig. Az „okos” áruk és eszközök, az intelligens városok hozzájárulnak a mindennapok digitalizációjához. Gyors fejlődését mutatja a körülöttünk megjelenő milliárdnyi érzékelő (szenzor), és a chipek, SIM kártyák megjelenése mindenütt – akár RFID (rádiófrekvenciás) formában -, így az „okos”, csatlakoztatott eszközökkel történő napi ember-gép interakciós pontok száma is növekszik.

Interfész a tárgyak internetéhez

Ez a napi több száz ember-gép interakció áll a digitális és a fizikai világok metszéspontjában, amelyek egyre inkább igénylik a praktikus megjelenítési megoldásokat. A hagyományos kijelzők önmagukban már elégtelenek az intelligens eszközökkel történő számtalan emberi érintkezésre. A dolgok internete mindenütt megjelenik, így az alacsony energiafogyasztás kritikus fontosságú, az egyszerű használat és a költségek miatt is.

Ahhoz, hogy a kijelzők nagy mennyiségben használhatóak legyenek…

  • meg kell szüntetni az akkumulátorok feltöltésének vagy cseréjének szükségességét,
  • meg kell szüntetni az információkhoz való illetéktelen hozzáférés lehetőségét,
  • olcsónak kell lenniük.

A nyomtatás életre kel – elektrokróm technológia

Ezeknek a követelménynek való megfelelés érdekében hozta létre az Ynvisible Interactive Inc. azokat az eljárásokat, amelyekkel nyomdai nyomtatásban előállíthatóak azok az eszközök, amelyeket az interaktivitás kora megkövetel.

Miért nyomtatott grafika? Évszázadokon keresztül a nyomtatás és a nyomtatott anyagok álltak a vizuális kommunikáció és az emberi önkifejezés középpontjában. A statikus, hagyományosan nyomtatott grafikák nem rendelkeznek csúcsminőségű elektronikus megjelenítési technológiával, mégis vitathatatlanul a legtermészetesebb, leghatékonyabb és legelterjedtebb megjelenítési forma.

Adott tehát a grafikai megjelenítés. Ehhez hozzáadhatjuk az elektrokrómokat, amelyek egy olyan nem fénykibocsátó technológia, amelyet eddig elsősorban az intelligens ablakok és tükrök fényáteresztő tulajdonságának változtatására használtak. Egy pillanatnyi elektromos ingerrel az elektrokromatikus anyagok és eszközök interaktív módon változtathatják színüket és homályosságukat.

A hagyományos és nyomtatott elektronika terén elért fejlődésnek köszönhetően az elektrokróm kijelző minden anyagrétegét akár tinták formájában is elő lehet állítani, és ezek a tinták színváltó kijelzők és felületek nyomtatására használhatók. Az Ynvisible fejlesztései az EC (elektrokróm) festékekre összpontosultak, amelyek már helyi nyomdákban, „clean-room” igénye nélkül, normál nyomtatási körülmények között is használhatnak a nyomdák. Ezzel az Ynvisible EC (elektrokróm) nyomatok, címkék, kijelzők költséghatékony megjelenítési megoldást kínálnak, kihasználva a világban szinte korlátlanul jelen lévő nyomdai infrastruktúrát.

Alacsony energiafogyasztás

Tekintettel az elektrokróm technológia igényelte alacsony energiafogyasztására, a nyomtatott EC-k lehetővé teszik a rendkívül alacsony fogyasztású kijelzők és színes interaktív felületek nyomtatását a mindennapi intelligens tárgyainkon. Például az Ynvisible elektrokromatikus kijelzőit közvetlenül az RFID címkékre is nyomtathatják. Ugyanaz az elektromágneses mező, amelyet az RFID-olvasáshoz használnak (például a telefonok NFC antennája), az EC-kijelző átszínezésére használható akkumulátorok nélkül.

A nyomtatott EC eszközök esztétikai szempontból kellemes felületekként használhatók számtalan hétköznapi termékben és IoT (Internet of Things) alkalmazásban. A Ynvisible technológiája lehetővé teszi – a felhasználás módjától fűggően – mind a többcélú, mind az egyszeri használatú vizuális megjelenítésű okos címkék gyártását, amelyek számos érzékelőt tartalmazhatnak. A nyomtatott EC-fóliák a termékek belsejébe épülnek be, hogy színes kommunikációs felületeket biztosítsanak a fogyasztói termékeken, valamint a környezetünk „okos” dekoratív felületeként, mint változtatható színű és mintájú bútorok, nyílászárók, falfelületek.

A Ynvisible teljes körű szolgáltatást kínál ügyfelei kiszolgálásának elindításához nyomtatott elektrokromatikával, ide értve az ipari formatervezést és a prototípus-szolgáltatásokat, a lemezlapon történő megjelenítést, a rendszerintegrációt, valamint a tinták és a tervezőeszközök kínálatát. Természetesen mindezt folyamatos fejlesztés mellett, hogy partnerei mindig a legkorszerűbb technológiával dolgozhassanak.

Az OPE Journal cikke nyomán

Összegzés
Az interaktivitás kora
Bejegyzés címe
Az interaktivitás kora
Rövid leírás
Az elmúlt évtizedekben a digitalizáció hatására egyféle polarizáció ment végbe a digitális és a fizikai világ között. A "bit atomokkal táplálkozik" felkiáltással.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-05-18T15:01:05+02:002018 október 31.|Tags: , , , |1 Comment

One Comment

  1. […] Eljött az interaktivitás kora >>> […]

Leave A Comment