Elengedték a kezünket

Nem megjósolható, és leginkább megítélés kérdése, hogy jó vagy rossz, hogy elengedték a kezünket. Vesztünkbe rohanunk vagy épp hogy felkészültebb lesz az ország majd, amikor beköszöntenek a még nehezebb idők Európában is.

let-go-offElengedték a kezünket, ugyanis kikerült az alkotmányos jogok közül a társadalombiztosítás, mint fogalom, ezzel együtt a deklarált nyugdíj-jogosultság is, ami abban is megnyilvánul, hogy nem egészségügyi- és nyugdíj-járulékokat, hanem adót fizetünk. Mindezek miatt a nekünk jutó egészségügyi ellátás, illetve a nyugdíjak szintjét nem a valós – pláne nem személyenként lebontott – befizetéseink határozzák meg a jövőben, hanem a mindenkori állami vezetés dönt majd arról, hogy mennyit tud, illetve mennyit akar szánni az egészségügyre, nyugdíjra, az aktuálisan beszedett adókból.

A befizetések mértékének alakulásával kapcsolatban nem lehetnek illúzióink, ha a demográfiai adatok alakulását – csökkenő születésszám, hosszabb élettartam, aktív korú külföldre költözők száma – figyelemmel kísérjük.

Elengedték a kezünket, felnőtté kell válnunk

Ahogyan gyermekünk cseperedik, eljön az az időpont, amikor el kell engednünk a kezét. Felnőtté kell válnia. Úgy tűnik, számunkra, magyar állampolgárok számára is eljött ez a pillanat, felnőtté kell válnunk. Ahogyan a bevezetőben írtam, ezt többféleképpen lehet értékelni, amibe nem szeretnék belemenni. Egy viszont tény: elég hirtelen és sokak számára váratlan felnőtté válás ez. Milliószámra vannak ugyanis olyanok, akiket – leginkább nem saját hibájukból – felkészületlenül ért ez az egyik napról a másikra felnőtté válás.

Nem alakult ki – és ezt nem is segített elő senki – az a pénzügyi kultúra, amely lehetővé tenné az egyének számára a „felnőtt léttel” járó felelősségvállalást, tapasztalati bázist, ami alapján megfelelő válaszokat adhatnának a kihívásokra. Olyan ez, mintha a gimnázium végéig agyondédelgetett gyermekünkkel az érettségi után közölnénk, hogy holnap bizony költöznie kell. Hogy hová is költözzön, és miből is éljen meg? Ja, hát az az ő dolga, hiszen már felnőtt, vállalja magáért a felelősséget!

Mert mi is történik jelenleg?

 • Ha orvosi ellátást szeretnénk magunknak, vagy családunknak, sok esetben még az alap szinten elvárható ellátáshoz is (nőgyógyász, szülész, fogorvos, természetgyógyász stb.) igénybe kell vennünk magánorvost illetve egészségügyi szolgáltatást, ha megfelelő ellátást szeretnénk kapni, és nem szeretnénk akár hónapokat várni beavatkozásokra.
 • Az ingyenes óvodai, iskolai ellátás mellett egy átlagos szülőnek legalább tízezer forintos nagyságrendű (de akár jóval nagyobb összegű) – az oktatási intézmény tevékenységével összefüggő – extra költséggel kell számolnia gyermekenként, havonta.
 • Az ingyenes felsőoktatás a múlté, átlagosan összesen ötmilliós költséggel számolhat az, aki szeretné gyermekének a megfelelő felsőfokú képzést biztosítani.
 • A kedvezményes lakáshoz jutási lehetőségek beszűkültek, akinél pedig megoldott a lakáskérdés, az elmúlt időszak hitelezési gyakorlatából adódó szinte visszafizethetetlen hitelek nyomják a vállukat, amelyek a jövedelmük jelentős részét felemésztik.
 • Magánnyugdíjpénztári megtakarításaink bekerültek a „közösbe”, bizonytalan a majdan esetünkben érvényes nyugdíjkorhatár kérdése. A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, valamint az említett demográfiai folyamatok illetve szabályzók miatt nagy valószínűséggel csak jelképes nyugdíjra számíthatunk, amely nem hogy a megélhetésre, de talán még a lakhatásra sem lesz elegendő.

A „felnőtté válás” azért sem egyszerű, mert egy olyan időszakra esik a fenti kihívásokkal szembeni felelősségvállalás terhe, amikor…

 • mindez még azok számára is fokozott figyelmet és emberfeletti erőfeszítést jelent akik tudatosan készültek erre az időszakra, hiszen általános válság van a világban, amikor jövedelemtermelő képességünk nem csak saját munkánkon, hanem ezernyi külső tényezőn is múlik.
 • sorra derül ki az eddig rendelkezésünkre álló pénzügyi megoldásokról, hogy helyben járást vagy akár zsákutcát jelentenek.

Az elmúlt hónapok tükrében még a banki lekötések – mint kézenfekvően hatékony értékőrző, vagyongyarapító eszköz – szerepe is igencsak megingott a tranzakciós illetékek valamint a kamatvágások, kamatadó, banki költségek mellett kirótt 6%-os egészségügyi hozzájárulás miatt.

Az Ember legfontosabb tulajdonsága

Sok tulajdonsága van az embernek, amely fontos. A legfontosabb azonban – amely lehetővé tette, hogy fennmaradjon a legnagyobb viharok közepette is – a környezetéhez való teljes körű alkalmazkodás képessége.

Ahogy mondani szokták, nincs olyan hogy sehogy sem lesz. Valahogy mindig lesz, és ahhoz alkalmazkodni fogunk. Megtaláljuk azokat a viszonyítási pontokat, amelyekre figyelhetünk, támaszkodhatunk, és tudjuk építeni az életünket, jövőnket. Most is ezt kell tennünk, felmérni a helyzetet, megkeresni a kapaszkodókat, és átgondolni azt, hogy merre tovább.

Ebben az átgondolásban segítenek a HozamInfo klubestek. Következő klubestünk témája szorosan kapcsolódik a fentiekhez:

Eláruljuk hol van a pénze valójában
Bankbetét – kontra megtakarítás és befektetés

Mi a valódi különbség a banki lekötés és a befektetés közt? Hol és kinek dolgozik a pénze, ha bankban tartja? Készíttessünk saját befektetési politikát!

2013 július 11. csütörtök 18:00-20:00

 • Tisztázzuk a fogalmakat! Mit nevezhetünk befektetésnek?
 • Banki lekötés kontra befektetés – mi a különbség?
 • Átestünk a ló túloldalára – biztonság = biztos veszteség
 • Tőkevédelem helyett kockázatkezelés
 • Spekuláljunk, vagy a fundamentumokra figyeljünk?

ELŐADÓINK.

NGNagy Gábor elemző
a PortfoLife Kft. ügyvezetője, aki óriási háttértudásával, a dolgok lényegét láttatva segít a sorok közt olvasni, és új szemszögből tud láttatni ismertnek vélt folyamatokat, szituációkat, megoldásokat

 

GB

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®,
a GFS Consulting Kft. ügyvezetője, aki 17 éves szakmai tapasztalatával, külföldi konferenciákon szerzett szakirányú tudásával segít nekünk.

Helyszín

A klubesünk helyszíne : A HozamInfo központja, 1034 Budapest, San Marco utca 19. 1/1 (Térkép ide kattintva). A helyszín legfeljebb 20 fő befogadására alkalmas, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni. A regisztrációt követően illetve a klubest előtti napon emlékeztetőként külön e-mailt küldünk a megközelíthetőséggel, pontos programmal kapcsolatos információkkal.

Költség: a klubesteken való részvétel díjmentes!

Kérjük, csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Amennyiben időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, az info (kukac) hozaminfo.com címre írva!

Amennyiben többedmagával jön, a helyfoglalás miatt kérjük, őket is regisztrálja be külön!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=/script/klubest_reg130711.txt]

2013-06-26T19:48:46+02:002013 június 26.|Címkék: , , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet