Elemezz, elemezz csak aztán dönts!

A befektetési piacon alap tétel, hogy a múltban megtörtént események semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőbeni hozamok alakulására. Ezt sajnos a tapasztalatlan “hozamvadászok” elég gyakran figyelmen kívül hagyják. Ellenben a múlt feltérképezése, tisztánlátása elengedhetetlen a sikeres stratégiák felállításában.

Természetesen ha ezek a felállított stratégiák minden esetben igazak lennének, akkor tisztán technikai alapon sikereket lehetne elérni a tőzsdén. A gyakorlatban azonban számos esetben nem úgy változik a részvény árfolyama, ahogy a technikai elemzés alakzatai, indikátorai jelzik, mivel rengeteg zavaró hatás keletkezik a tőzsdén. Viszont a folyamatos visszatekintéseket eszközölve a kockázatokat csökkenteni lehet, legyen szó árupiacról, devizákról, indexekről vagy egyszerűen csak részvényekről.

A technikai elemzés – nagyon egyszerűen – kizárólag az árfolyam alakulásával, esetleg a forgalommal, és ezekből kalkulált indikátorokkal foglalkozik, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a befektetők azonos történésekre hasonló válaszokat adnak. A befektetők pszichéje határozza meg a döntéseket. Mivel a befektetők 50 évvel ezelőtt is hasonló módon gondolkodtak egy döntés meghozatalánál, ezért a jövőben egy ugyanolyan szituációban ugyanúgy döntenek, legalább is a technikai elemzés elmélete szerint.

A fundamentális elemzések a makrogazdasági hátteret, egy-egy vállalat eredményeit, mérlegét, politikai és gazdasági nyilatkozatokat figyelnek és analizálnak. Ha úgy gondolják, hogy egy árfolyammozgásnak ezen tényezők miatt megvan az alapja, pozícióba lépnek és várják hogy a piac előbb-utóbb ennek megfelelően cselekedjen.

Figyelje mindig a lényeget! 

  • A tőzsdén a pszichológia az úr: A tőzsdén hús-vér emberek kereskednek, akik saját pszichéjük korlátaival küzdenek, döntéseik természetszerűleg részleges és torz információkon alapulnak, és az esetek nagy részében érzelmekkel terheltek. Egyszerűbben, nagyrészt mindenkit a nyereség utáni vágy és a veszteségtől való félelem mozgat.
  • Az árfolyamban minden benne van: Mivel a tőzsde emberek sokasága, akik döntéseiket – szerintük – a lehető legnagyobb körültekintéssel hozzák meg. Az árfolyam alakulásában az emberek interakcióin tükröződik minden várakozás, sejtés, vágy és információ, ami csak a piacon létezik.
  • A történelem és a tőzsde sokszor ismétli önmagát: A tőzsdei kereskedés – mint általában az életünk – hasonló helyzetek és események sorozata. A hasonló helyzetekre viszont az emberek hajlamosak hasonlóan reagálni, sejthetjük, hogy mi fog történni.

Leave A Comment