Élelmiszerpazarlás elleni harc és a marketing

Mára globális probléma lett az élelmiszerpazarlás, amelynek súlyos környezeti, társadalmi és gazdasági következményei vannak. A világ minden részén milliók éheznek, miközben óriási mennyiségű élelmiszer megy veszendőbe.

Egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe Európában. Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem ennek megfelelően kritikus szerepet játszik az élelmiszerbiztonság javításában, a környezetvédelemben és a fenntartható fejlődés előmozdításában.

Élelmiszerbiztonság

Az élelmiszerpazarlás közvetlen hatással van az éhezésre és az élelmiszerhiányra világszerte. A megfelelő élelmiszer mennyiségének és minőségének megtartása és megosztása lehetővé teszi, hogy azok, akiknek nincs elegendő étel, hozzáférjenek az élelmiszerekhez. Az élelmiszerpazarlás csökkentésével csökkenthetjük az éhezést és javíthatjuk az élelmiszerbiztonságot.

Környezetvédelem

A pazarlás széles körű környezeti hatásokkal jár. A feleslegesen kidobott élelmiszerek nemcsak erőforrásokat pazarolnak, hanem fölösleges szén-dioxid-kibocsátást generálnak a termelés és bomlás során. Az élelmiszertermelés mellett a csomagolás óriás is víz- és energiafelhasználással jár. A pazarlás minimalizálásával csökkenthetjük a környezeti terhelést és hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz.

Gazdasági hatékonyság

Az élelmiszerpazarlás jelentős gazdasági veszteségeket is eredményez. A termelőktől a fogyasztókig terjedő ellátási láncokban az veszteségként leírt élelmiszerek milliárd dolláros értékekre rúgnak évente. Ennek csökkentése javítja az ellátási lánc hatékonyságát és a vállalatok profitabilitását. Ezáltal a fenntartható gazdasági növekedés előmozdításához is hozzájárul.

Társadalmi igazságosság

Mindez nemcsak a gazdag országokban, hanem a fejlődő országokban is súlyos probléma. A pazarlás leginkább azokat sújtja, akik az alapvető táplálkozási lehetőségeket is épphogy meg tudják teremteni. Az élelmiszerpazarlás csökkentése a társadalmi igazságosság előmozdítását is szolgálja, segítve azokat, akik kevésbé szerencsések.

Hogyan küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Tudatosabb vásárlás: Figyeljünk oda az élelmiszerek lejárati idejére és csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van.

Porciózás: Használjunk kisebb adagokat és ételmaradékokat, hogy csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

Élelmiszermegosztás: Ha van felesleges ételünk, osszuk meg a rászorulókkal vagy helyi jótékonysági szervezetekkel.

Élelmiszeripari innováció: Támogassuk az olyan vállalatokat és szervezeteket, amelyek az élelmiszerpazarlás csökkentésére és a fenntarthatóságra összpontosítanak.

Meglepő módon besegíthetnek a marketing bizonyos fajtái…

Marketing eszközök az élelmiszerpazarlás ellen

A CLP hűségprogramok (cirkular loyalty programok) révén a fogyasztók gyakrabban választják az adott kiskereskedőt, és hajlandók többet költeni a vállalat termékeire. Ez elősegíti a stabil vásárlói bázis kialakítását és a hosszú távú ügyfélkapcsolatok építését.

Az ügyfelek megtartása mellett azonban a CLP-k lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy ösztönözzék a fogyasztókat az újrahasznosításra és a hulladék minimalizálására. A termékek visszajuttatásának lehetőségével vagy azok újrafelhasználásával pontokat vagy kedvezményeket szerezhetnek a programban résztvevők. Ezáltal az élelmiszer kiskereskedők aktívan hozzájárulhatnak a pazarlás csökkentéséhez, az újrahasznosítás és a fenntarthatóság előmozdításához.

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem mindenki felelőssége, és a helyi és globális szinten történő együttműködésre van szükség a probléma megoldásához. Az élelmiszerpazarlás csökkentése nemcsak az egyén, hanem a vállalatok, kormányok és nemzetközi szervezetek közös erőfeszítéseit is igényli. A fenntartható jövő érdekében elengedhetetlen, hogy a pazarlás elleni küzdelem folyamatosan fokozódjon, és hogy az élelmiszerekkel való felelős bánásmód egyre inkább a mindennapi gyakorlat részévé váljon.

Az élelmiszerpazarlás terén is megoldásokkal szolgál az a vállalat, amely november 20-án bemutatkozott be IPOguru rendezvényünkön. Az esemény résztvevői átvitt értelemben, szó szerint és üzletileg is belekóstolhattak a Food-Tech világába. További részletek és a rendezvény videofelvételére regisztrációs lehetőség ide, vagy az alábbi képre kattintva érhető el >>>

2023-11-27T12:56:04+01:002023 november 16.|1 Comment

One Comment

  1. […] már ezt a témát korábbi bejegyzésünkben (elérhető it >>>). Befektetői oldalról azonban van annyira fontos szempont az egyes vállalatok innovatív üzleti […]

Leave A Comment