Elektromos lóerők – Melyik ló az erősebb?

A Te gondolataid is – mint a legtöbb befektetőé – a körül forognak, hogy mibe is kellene fektetned? Legtöbben ezt tartják a legfontosabbnak, hiszen egy-egy „tipp” sokat hozhat a konyhára.

Pedig elfelejtheted ezt a folytonos rágódást, ha nem a „mibe” kérdést mantrázod folyton, hanem inkább elgondolkodsz a „hogyan”-on. Vagyonkezelő partnerünk, a CM-Equity AG ügyvezető igazgatója, Jens Brunke volt a beszélgetőpartnere legutóbb a stuttgarti tőzsde riporterének, ahol az elektromobilitásé volt a főszerep:

A beszélgetésben is említett BYD a világ legnagyobb elektromos autó gyártója, és nemrég indította elektromos autóbuszgyárát hazánkban (részletek ide kattintva). A kínai vállalat 100 183 elektromos autót adott el tavaly, amely 70 százalékkal több, mint 2015-ben volt. A sztárbefektető Warren Buffett előre látta ezt, nem véletlenül vásárolt 2008-ban több mint 100millió dolláros részesedést a vállalatban. A cég piaci kapitalizációja 17 milliárd euróra nőtt, a nyereség pedig 2016-ban már 680 millió euró volt. A BYD tehát a Tesla-val szemben nem csak növekedni tudott, de komoly nyereséget is termelni.

Egy egy ló helyett inkább egy fogat

Koránt sem arról van szó azonban, hogy egyetlen vállalatban vagy akár általánosságban az elektromos autózásban kellene „hinned”. Egyszerűen csak az elmúlt évek fejlesztései azt vetítik előre, hogy az elektromos meghajtás lehet a jövő autóinak útja, és természetesen az ezt lehetővé tevő akkumulátor technika is szervesen kapcsolódik ehhez a területhez.

Hogy 15 év múlva valóban a házad tetején lévő napelemekkel töltött akkumulátorból fogod-e „tankolni” az autódat? Ez egy lehetséges jövő, sok jel mutat arra, hogy így lesz. Ennek következtében az elektromobilitás jelenleg – mivel az elektromos autózás hőskorában járunk – kifejezetten látványos eredményeket tud hozni, ahogyan arról többször írtunk már (például ide kattintva elérhető bejegyzésünkben). Persze annak is megvan az esélye, hogy jön egy új, teljesen más technológia, vagy rájönnek a szakemberek, hogy mégis inkább a földgáz az, ami a jövő üzemanyaga. Ezek azok a kockázatok, amelyek rendszer szinten benne vannak az elektromobilitásban. Ezek mellett még számolnod kell az egyedi – adott cégre vonatkoztatott, üzleti – kockázattal is, ha csupán egy-két kiszemeltbe szeretnéd fektetni a pénzed.

Ezen a területen – ahogyan minden területen javasoljuk – portfólióban kell gondolkodnod, amely tudja kezelni a rendszer szintű és az egyedi kockázatokat is. Magyarul nem kell elkötelezned magad egy-egy cég mellett, és izgulnod azon, hogy bejön-e a tipp, hanem több, 10-15 „vasat tarthatsz a tűzben” egyszerre. Ráadásul mindig azt a 10-15 vasat, amely épp a leginkább megfelelő a növekedés szempontjából. Ezt valósítja meg általánosságban a portfóliókezelés, és azon belül az elektromobilitásra fókuszáló certifikátunk is. Alább látszik az értékpapír árfolyam alakulása a 2016 őszi indulástól:

Beszéljük át, hogy miként termelhet látványos hozamot számodra az elektromobilitás! Nézd meg a részleteket, és jelentkezz egy köztelezettségektől mentes konzultációra, az ide kattintva megjelenő oldal alján >>>

Klubestünkön részletesen megmutatjuk, hogyan válhatsz rendszeres megtakarítóból kisbefektetővé, illetve kisbefektetőből pénzügyileg szabad, akár kizárólag a befektetéseiből megélni képes emberré. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2017-07-04T10:03:37+02:002017 április 20.|0 Comments

Leave A Comment