Elektromos autózás – Magyarország

Hol vannak már azok az idők, amikor még csak mutatóba – leginkább csak a televízióban – lehetett elektromos autót látni. Nálunk a Kolosy térnél elég néhány percig szemlélni a forgalmat ahhoz, hogy legalább egy, de akár több zöld rendszámot felfedezzünk.

Nem vagyunk persze nagyhatalom az elektromobilitásban, de határozottan megkezdődött a hazai autóállomány összetételének változása. Azonban nem csak a hazai utakon futó járművek terén történtek változások az elmúlt időben. A járulékos infrastruktúra, konkrétan a töltőhálózat fejlődése – ha nem is öles léptekkel – elindult. Ma pedig már ott tartunk, hogy kormányzati ígéret van 2018 végére, hogy az autópályák vonalán 80km-enként található lesz gyorstöltő.

Ezzel összefüggésben, a MOL 2018 augusztus 1-től megszünteti kútjain az ingyenes töltést, tudniillik üzleti alapra helyezi ezt az üzletágat. Bár első körben az ellenkezőjét gondolhatná az ember, de az elektromos autósok számára ez a legjobb hír. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a jövőben egyre több MOL kúton jelenhetnek meg a töltőfejek, így sokkal kevésbé okoz majd fejtörést, hogy ugyan hol lehetne tölteni az autót. Emellett időközben létesült már Tesla Supecharger állomás is Magyarországon.

Természetesen a nagy gyártók révén az elektromos autó (sőt az akkumulátor) gyártásban is szerepe van hazánknak. Egy éve az elsősorban EV-kben (electric vechicle, elektromos jármű) használt akkumulátor cellákat kezdte el gyártani a Samsung, a Göd-re költözött gyárában. A koreaiak mellett a japánok is akkumulátor gyártásba kezdtek nálunk, már épül a GS YUASHA miskolci gyára. Ezen túl a kínaiak is hazánkban vannak, konkrétan a világ legnagyobb számban elektromos járműveket előállító vállalata, a BYD kezdte meg Komáromban az elektromos hajtású autóbuszok gyártását.

A három nagy német autógyártó – Audi, Daimler, BMW immár mindegyike képviselteti magát autógyárral Magyarországon, ami önmagában is egyedülálló, hiszen nincs még egy olyan ország (Németországon kívül), ahol mindhárom cégnek lenne gyára. Az Audi a közelmúltban adta át kifejezetten elektromos autók motorjait gyártó üzemét, a Mercedes (Daimler) korábban már jelezte, hogy elektromos hajtásláncú modellek is készülnek majd Kecskeméten, illetve a tegnap bejelentés alapján a hamarosan épülő debreceni BMW gyár is a legmodernebb technológiával rendelkezik majd, és szintén gyárt majd elektromos hajtású modelleket is. A németek mellett a franciák (mióta megvették az Opelt) is képviseltetik magukat a palettán az Opel Ampera-val.

Az Európában gyártott személyautók 2,8%-a már jelenleg is Magyarországon készül. A tegnapi BMW bejelentés, amely szerint évente 150 000 autó (a világon eladott BMW-k 10-15%-a) készül majd itt, a magyar részesedést az európai gyárásból ez 3,5-4%-ra emeli, ami már kifejezetten impozáns adat. Ahogyan pedig a vásárlói igények – és az Európa-szerte bevezetésre kerülő szabályzók – növelni fogják az elektromos autók részarányát, értelemszerűen a magyarországi gyártás is egyre nagyobb részt fog vállalni ebből a szegmensből.

Csupán az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a BMW tervezett éves 150ezres magyarországi kapacitása nagyjából másfélszerese annak az autó mennyiségnek, amennyi autót az elmúlt évben a Tesla képes volt gyártani (a jövőben felfut majd ott is 300ezer fölé a termelés). Bár a legfrissebb hírekből úgy tűnik, hogy a Tesla Hollandiát vagy Németországot preferálja európai „gigagyárának” építéséhez, még nyitott a kérdés, hogy hol fog az létesülni, a végleges bejelentésig Magyarország is az aspiránsok közt van.

Megbízóink portfólióiban komoly arányban vannak jelen az elektromobilitáshoz kapcsolódó befektetések. Te is szerezhetsz profitot ennek a megatrendnek a robbanásszerű növekedéséből. Gyere el hozzánk egy kötetlen beszélgetésre, ahol a részletesen tájékoztatni tudunk, illetve kiderül, hogy a Te élethelyzetedben, céljaidat is figyelembe véve, milyen vagyonépítési megoldások lehetnek optimálisak. Az ide kattintva megjelenő oldalon tudsz jelentkezni díjmentes konzultációra >>>

Összegzés
Elektromos autózás - Magyarország
Bejegyzés címe
Elektromos autózás - Magyarország
Rövid leírás
Nem vagyunk persze nagyhatalom az elektromobilitásban, de határozottan megkezdődött a hazai autóállomány összetételének változása, és az infrastruktúrában is történt előrelépés. Ettől függetlenül a gyártás viszi a prímet.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-08-08T20:00:32+02:002018 augusztus 1.|0 Comments

Leave A Comment