El fog vérezni. Ha nem megy önállóan, ki fogják véreztetni

Előfordulhat, hogy potentát piaci szereplők szűk egy óra leforgása alatt 21milliárd dolláros (425 tonnányi mennyiségre vonatkozó!) – az arany árfolyamának esésére „fogadó” – úgynevezett short pozíciókat vegyenek fel egyetlen befektetési termékkel szemben. Ez derült ki az elmúlt napokban a befektetési arany kapcsán. Vége az álomvilágnak, fel kell ébrednünk!

bloodAz egy külön – pénzügyi szabályozást meghatározó nemzetközi hatóságoknak címzett – kérdés, hogy miként lehetséges az, hogy egy (vagy néhány) befektetőnek lehetősége van ilyen piacbefolyásoló manőverekre.

Felháborító, hogy profitvadász körök megtehetik azt, hogy befektetők százezreit károsítják meg. Mert ezek a machinációk már nem nevezhetőek a piac adta lehetőségek ügyes kihasználásának, gyakorlatilag nagy formátumú csalásra emlékeztet inkább.

Egy dolog biztos. Megerősíttetett az, hogy a befektetésekre alkalmazott eddigi stratégiák egy részét sutba lehet dobni, ha ilyen dolgok megtörténhetnek. Márpedig úgy tűnik az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy megtörténnek, és valószínűleg nem ez volt az utolsó eset. Ha nem vagyunk hajlandóak változtatni, el fogunk vérezni a „csatamezőn”, rendszeresen megcsapolják vagyonunkat.

Egyetlen megoldás: Tőkeporlasztás a végsőkig

Senki sem lehet biztonságban, akinek csak egy-két vagy csak néhány befektetése van. A szokásos kockázatok mellé besorolódik az egyedi piacbefolyásolás kockázata egy-egy területen, ami kiszámíthatatlanná teheti vagyonunk tervezését, extrém esetben pedig akár jelentős veszteségeket is jelenthet. Éppen ezért szükségszerű az, hogy a lehető legtöbb típusú befektetéssel rendelkezzünk. Nem elég tehát – ha nyersanyag is van a portfóliónkban – egyféle nyersanyag.

Elkerülhetetlen az, hogy a kisbefektető utánajárjon, tanuljon, és megismerkedjen a lehetőségekkel, és logikusan felépített saját portfóliót építsen magának. 15-20 évvel ezelőtt megfelelő tőkeporlasztást csak igen nagy méretben lehetett elképzelni. Mára ez teljesen megváltozott és már majdnem független a tőke nagyságától. Természetesen most is igaz, hogy nagy biztonságot nyújtó diverzifikálás leginkább nagy összegű befektetéseknél lehetséges, de már néhány millió Forint esetén is elérhető az, hogy ne egyetlen terméktől, vállalattól, eszköztől függjön az, hogy mennyit ér a nehéz munkával, hosszú évek alatt összerakott vagy épp örökölt befektetésünk, megtakarításunk. Sőt, tovább fokozhatnánk azzal, hogy vannak olyan megoldási stratégiák, amelyek a kis pénzek elhelyezésénél (havi 50-100€) is hatékonyan segítenek bennünket.

Diploma, de igazából talán még érettségi sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a befektetési típusokat megismerjük és megfelelően használni tudjuk. Sőt, alaptétel, hogy ha egy befektetés lényegének (és költségeinek) leírása nem fér el egy A/4-es lapon, akkor azt mindenképp kezeljük fenntartással, mert elég jó eséllyel rejtett csapdákat tartalmazhat. Nem egyedi eset, hogy jómagam és kollégáim is bankban, pénzintézetben járva akaratlanul fültanúi vagyunk (már önmagában az is aggályos, hogy fültanúi lehetünk) eseteknek, amikor 20-40 oldalas szerződési feltételekkel rendelkező termékekről hoznak ügyfelek sokmilliós döntést, öt mondatos tájékoztató alapján.

Ne kövessen el hasonló hibát, járjon utána mindennek!

Jöjjön el következő ingyenes klubestünkre, ahol a befektetéstípusok közti különbségeket vizsgáljuk, kezdje itt a tájékozódást! További részleteket, és a rendezvényre való díjmentes regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

Leave A Comment