Egyre inkább kilóg a lóláb – újabb botrány készülőben

Több mint két éve húzzuk a vészharangot. Azóta már csatlakozott az ügyhöz a pénzügyi felügyelet, és egyre több jelentős piaci szereplő is protestál a unit linked biztosításokkal kapcsolatban, és hívja fel a figyelmet arra, hogy igen komoly problémák lehetnek az egyes konstrukciókban.

biztositascsapdaAz itthon még tömegesen értékesített, sőt gyakran sztárolt megtakarítási típust Németországban már 10 éve nem értékesítik ilyen formában. Jelentősen módosították, gyakorlatilag teljesen megújult. Ausztriában 2007-től fogyasztóvédelmi perek tömkelege folyt le, és a pénzügyi tanácsadónak titulált biztosításközvetítők 70%-a(!) hagyta el sógoréknál a pályát. Ez a folyamat – még ha csak fehér holló módjára is – ma már itthon is elkezdődött, ahogyan arról a Népszava cikkezett is

Sorra alakulnak Facebook-on, vagy egyesületi formában hazánkban is már azok csoportok, amelyek a károsultakat hivatottak összefogni, hogy közösen lépjenek fel a „unit linked jelenség” ellen, és vonják felelősségre azokat, akik a kialakult helyzetet okozták.

Nem lehet kétségünk afelől, hogy a biztosítótársaságok az ÁSZF-ekben, illetve a közvetítőkkel kötött szerződésekben betonbiztos bástyákkal vették körül magukat. Ráadásul ezen társaságokra jellemző az is, hogy igen komoly jogi apparátust működtetnek, tehát viszonylag nyugodtan néznek az esetleges perek elébe. Nagy valószínűséggel tehát az ostor a kis közvetítőkön, ügynökökön fog csattanni, és – Ausztriához hasonlóan – végbemegy egy „tisztulási folyamat”.

A unit linked biztosítások igen nagy száma miatt, amelyek jelentős részénél valóban károsultakról beszélhetünk, azt sem kizárt, hogy a következő nagyobb – a devizahitelezés körül kialakult helyzethez hasonló léptékű – állami beavatkozásra ezen a területen lesz szükség a közeljövőben.

A fentiek kapcsán valószínűleg a biztosítótársaságok is felülvizsgálják üzletpolitikájukat. A kérdés csupán az, hogy addig, amíg ez megtörténik, hány ezer-tízezer ilyen, a takarékoskodni vágyók számára sok esetben hátrányos szerződés fog még születni? Különös tekintettel arra, hogy jelenleg ezerrel folyik ugyanezen termékek „nyugdíjbiztosítási álruhába bujtatott” tömegtermelése.

A probléma

Alapvetően ezen konstrukcióknál a probléma a költségekben keresendő. Következő bejegyzésünkben azt nézzük majd meg tehát, hogy…

Mi kerül ezen a fotelen 7500 Ft-ba?

2014-04-24T11:01:12+02:002014 április 24.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment