Egyedi befektetés – kettős dilemmakör – ötös feladatcsoport

Kétségtelen, hogy a befektetés típusok „császára” az, amikor valaki – fantáziát látva a területben, vagy konkrét személyekben – részesedést szerez egy nagy reményű vállalkozásban.

Ezen befektetési formának több verziója és elnevezése is van, amely formák és elnevezések között sokszor csak homályos határvonalak húzódnak, vagyis igen sok az átfedés: Startup finanszírozás, kockázati tőke befektetés, IPO, ICO, Private Placement stb. Nevezzük most őket egyszerűen – és befektetői szemszögből mindenki számára érthetően – egyedi befektetéseknek.

Hogy miért nevezzük ezt a formát a „befektetések császárának”? Alapvetően két dolog miatt…

  • Gyakorlatilag ez az „ős-befektetési forma”. Hiszen a polgári társadalom hajnalán, ha valakinek pénze volt, két dolgot tehetett. Saját maga termelt profitot vállalkozásában a tőkéjével, illetve – tőzsde még nem lévén – bevásárolta magát egy másik vállalkozásba, vagy profitmegosztási megállapodás keretében finanszírozott valamely más vállalkozás(oka)t.
  • A benne rejlő kockázatok tudomásul vétele mellett ez hozhatja a leglátványosabb vagyongyarapodást, hiszen a befektetési célpont sikeressége esetén, a tőke akár sokszorosára, extrém esetben több tíz-száz-ezerszeresére növekedhet. Emlékezzünk csak a Microsoft, Apple, Facebook és társaik résztulajdonosainak gazdagodására.

Mindemellett az egyedi befektetésekkel csak akkor szabad foglalkoznod, ha nem kapsz szívinfarktust, amikor – teljesen természetes módon – ingadozik a befektetésed értéke, és adott pillanatban akár 20-40-60%-kal is „kevesebbet ér”, mint a tőke, amivel beszálltál. Minden befektetés – az egyedi befektetés különösen – valójában egy vállalkozásban való részvétel, ahol nem egyenletesen, és nem is mindig csak felfelé vezet az út. Mindez pedig akkor viselhető el nyugodt szívval, ha az alábbi dilemmákra, és az azokhoz kapcsolódó feladatokra megvan a megfelelő válaszod.

Kettős dilemmakör

A dilemmák alapvetően a befektetési folyamat elején és végén jelentkeznek.

Mibe fektess?

Nem egyszerű a feladvány, hiszen bármennyire is szeretnél befektetni, egyáltalán nem biztos, hogy van a látókörödben potens vállalkozás. Amennyiben mégis akad, el kell tudod dönteni, hogy melyik érdemes arra, hogy egyáltalán a befektetés gondolatával foglalkozz? Ha elhatároztad magad, tudod, hogyan valósítsd meg? Biztos vagy benne, hogy a legmegfelelőbb feltételeket alkudtad ki? Mert ez nem egy bolt, ahol szabott árak vannak, hanem kő kemény „biznisz”, ahol bizony alkudni kötelező.

Mikor és főként hogyan szállj ki?

Fontos kérdés a mikor. Felületesen vizsgálva ezt könnyű eldöntened, de vajon nem fogod a fejed a falba verni, ha mondjuk a tőkéd megtízszereződése után kiszállsz, majd rá két évre százszoros értéken szállhattál volna ki? Vagy fordított esetben mit éreznél, ha az ötszörös tőkeértéknél kiszállhattál volna, de többet akartál, azonban időközben a piac leradírozta a befektetésedet?

Legalább ilyen fontos a hogyan, hiszen egy vállalkozást – illetve az abban lévő résztulajdonodat – csak akkor tudsz eladni, ha arra van/lesz vevő. Van reális esélyed arra, hogy el tudd adni akkor, amikor szeretnéd?

Öt részből álló feladatcsoport

A fenti dilemmák öt rendkívül fontos feladatcsoportot határoznak meg, amelyet célszerű előre látnod, és olyan módon befektetni, hogy mindegyikre van megfelelő válaszod. Ez fogja azt az eredményt adni, hogy a kockázatok a már „fogyasztható” szintre csökkennek.

Merítés

Ismerned kell azokat a fórumokat – és folyamatosan monitorozni – ahol felbukkannak ezek a vállalkozások. Emellett kötelező a trendek és a teljes piac ismerete is, hiszen akkor tudod csak az ezerszámra a tőkére pályázó vállalkozásokat csoportosítani, és a számodra érdekes vállalkozásokból csokrot formázni, ha tudod őket hová tenni a gazdaságban, és megfelelő módon fel tudod mérni az életképességüket, a legfontosabb mutatószámaik alapján. Ez nem (csak) matematika, alapvetően tapasztalatot, néha jó intuitív képességet igényel.

Átvilágítás

Ahogy mondani szokták, az ördög a részletekben lakozik. Lehet jó egy idea, vagy piaci környezet, egy vállalkozás ezer dolog miatt elcsúszhat…

  • Nem megfelelő – növekedési, marketing, pénzügyi, szervezeti stb. – stratégia.
  • Inkompetens, netán eleve rosszhiszemű menedzsment.
  • Labilis piaci vagy szabályzói környezet.
  • Geopolitikai kockázatok
  • stb.

Fontos, hogy ezeket a kockázati tényezőket még a befektetés előtt mérlegeld, amely komoly döntéselőkészítő munkát, akár személyes látogatásokat, szemléket is jelent. Meg kell győződnöd arról, hogy az a kép, vízió, amelyet a befektetési célpont magáról „fest”, megfelel-e a valóságnak.

Alapvetően minden az emberi tényezőn múlik. Tudomásul kell venned, hogy egy vállalkozás nem függetleníthető a menedzsmenttől, tehát nem egyszerűen befektetsz, ha rájuk bízod a tőkédet, hanem emberekbe fektetsz, ami komoly odafigyelést igényel.

Befektetés

Maga a befektetés egy jogi aktus, ami rögzíti a feltételeket. Amellett, hogy ennek teljesen rendezettnek kell lennie, az is fontos, hogy magukat a feltételeket hogyan tudod kialkudni. Itt nem csak az árra lehet (és kell) gondolni, hanem arra, hogy milyen esetleges további jogokat szerezhetsz a befektetéssel, amelyekkel további előnyöket szerezhetsz.

Nyomon követés, optimális esetben ráhatás

A tőke rendelkezésre bocsátása után a befektetőnek természetesen célszerű nyomon követnie a vállalat tevékenységét, hiszen tulajdonos benne. Optimális esetben azonban nem csak néma szemlélő, hanem az eseményeket bizonyos fokig alakítani is tudja. Akár csak informális módon segítheti üzletépítési, terjeszkedést elősegítő kapcsolatokkal, adott esetben (ha szakértő a területen) szakértő tanácsokkal.

Ez a ráhatás akár egészen addig elmehet, hogy a befektető – vagy annak képviselője – beül a vállalkozás elnökségébe, felügyelő bizottságába. Örök irányelv, hogy az tud leginkább fejlődni leginkább, amire valóban figyelmet fordítunk.

Profit realizálás

A befektetés célja a profit. Fontos tehát, hogy amikor elérkezett az „aratás” ideje, valóban be is tudd takarítani a terményt. Már a befektetés előtt tudnod kell, hogy ez az adott pillanatban meg tud történni. Magyarul kell lennie kiszállási stratégiádnak, mert hiába ér a befektetésed már tíz-százmilliókat (papíron), ha nincs aki megvenné tőled akkor, amikor Te szeretnéd. Ennek a stratégiának természetes része az a jogi és üzeti környezet, amely az kedvező kiszállást lehetővé teszi.

Amikor pedig itt az ideje, magabiztosan végre is kell hajtani az exit-et, és érzelemmentesen kiszállni a vállalkozásból, jöhet az új irányok keresése.

Ezek tehát azok a feladatok, amelyek az egyedi befektetések világába érkezőkre várnak, és ezek azok a feladatok, amelyeknek gyakorlatilag mindegyikének terhét le tudja venni a válladról egy professzionális vagyonkezelő, a merítéstől egszen a profit realizálásáig. Ilyen formán a kockázatok sokkal fogyaszthatóbbá válnak, és meg tudod spórolni tapasztalatok megszerzésére szánt időt, valamint a sok-sok tanulópénzt, amely az egyedi befektetések világának természetes velejárója.

Mindemellett itt is igaz az az ökölszabály, hogy kerülnöd kell az all in gondolkodást, azaz célszerű portfólió építésben gondolkodnod, és az egyedi befektetésre szánt tőkéddel több vállalatban tulajdont szerezni. Ez még tovább csökkentheti a kockázatot.

Gyere el október 26-i VIP Ügyfélklubunkra, ahol ezen területen több tíz évnyi tapasztalattal rendelkező szakemberektől hallhatsz az egyedi befektetésekről általában, sőt néhány esettanulmány, vagy akár konkrét befektetési lehetőség is terítékre kerül.

Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az állófogadással egybekötött rendezvényre az ide, vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Egyedi befektetés - kettős dilemmakör - ötös feladatcsoport
Bejegyzés címe
Egyedi befektetés - kettős dilemmakör - ötös feladatcsoport
Rövid leírás
Minden befektetés - az egyedi befektetés különösen - valójában egy vállalkozásban való részvétel. Mindenekelőtt meg kell győződnöd arról, hogy az a kép, vízió, amelyet a befektetési célpont magáról "fest", megfelel-e a valóságnak.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:47:04+01:002017 szeptember 19.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment