Egy napod 10 év múlva – vagy már ma – az IoT-vel

Talán a telefon volt az első, ami “megokosodott”, ma azonban már egyre több tárgy “kel életre”, kommunikál egymással és persze velünk is. A jelenség neve: Internet of Things (IoT), azaz a “dolgok, tárgyak internete”.

Manapság a tárgyak internete népszerű kifejezésként írja le azt a folyamatot, amelyben az internetkapcsolat és a számítástechnika kiterjed a különböző tárgyakra, eszközökre, érzékelőkre és mindennapi tárgyakra. Valójában nincs egyetlen egységes, általánosan elfogadott definíciója a kifejezésnek.

A mindennapi életünkre lefordítva: egyre több eszközünk, tárgyunk lesz “okos”, és használati értéke növekedni fog azzal, hogy odafigyel, előre lát dolgokat, és akár “cselekszik” is. Mindezt annak érdekében, hogy biztonságosabb, kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb legyen az ember kiszolgálása.

Egy napod 10 év múlva az IoT-vel

Valójában nem csak önmagában lesznek okosak az eszközeink, hanem részei lesznek a hálózatnak, az internetnek, azaz tudnak egymással kommunikálni. 10 év múlva természetes lesz, hogy…

Munka után, hazafelé akár már ma is vezető nélküli járművel utazhatsz, ha a 2-es vagy 4-es metrót választod. 10 év múlva azonban már a saját autód is képes lesz hazavinni, és az sem lesz baj, ha közben a haverokkal betérsz egy sört meginni. Az autó fog vezetni, ami pedig nem iszik. Sőt az autód annyira nem iszik, hogy már nem is benzin vagy gázolaj hajtja, hanem elektromos áram.

Otthon kiszállsz az autóból, ami beáll a garázsba, és rááll a töltőállásra. A bejárati ajtód magától nyílik, a riasztó automatikusan kikapcsol, hiszen a tucatnyi szenzor alapján a ház tudja, hogy a gazda tért haza. Belépve a robot porszívó által tisztán tartott házba, köszönt az elektronikus gondnok, majd a hűtő darálja a jeget szokásos esti koktélodhoz, hiszen ismer, tudja, hogy ez lesz a következő lépésed. Közben megszólal a kedvenc együttesed egyik albumának lejátszása, indulhat az esti relaxálás.

domotics1Lazításod közben a hűtőd észreveszi, hogy fogytán a koktél alapanyag mellett a tej és néhány más élelmiszer is, így megrendeli azokat online. A naptárad alapján azt is egyezteti a futárral, hogy mikor hozzák ki a rendelést. A kertben az öntözőrendszer érzékeli, hogy a talajnedvesség már megfelelő, így leáll, már csak azért is, mert “tudja”, hogy hamarosan érkezik a drón a megrendelt árukkal.

Mindeközben ki kell menned a mosdóba, ahol a vizeletedből mintát vesz a ház. Visszatérve a nappalidba, a fala integrált képernyőn villogni kezd egy jelzés, hogy az alap vérképnek megfelelő vizeletvizsgálat alapján dehidratált vagy, és érdemes lenne kicsit több kalciumot juttatnod a szervezetedbe, így a hűtőd rendel plusz egy rekesz ásványvizet, és kaukázusi kefírt.

Láblóbázás közben a teraszajtó üvegén lévő óriás képernyőn átnézed a híreket, és elintézel néhány hivatalos ügyet is a virtuális kormányablakban, de közben a feleséged videohívását is fogadod, aki 4D moziba invitál. Fogod tehát magad, beállítod a konyhában a sütőt, hogy a pizza elkészüljön, mire hazaértek, beülsz a közben feltöltődött autóba, és megadod a mozi címét. A moziba menet azért még megírsz néhány e-mailt, és ránézel a befektetési portfóliód aktuális állására is

Van, aki már ma is – legalább részben – a jövőben élhet

A hardver-technológia fejlődésének és az olcsó anyagok terjedésének köszönhetően az érzékelők várhatóan minden körülöttünk lévő objektumhoz csatlakoznak majd, így minimális emberi beavatkozással kommunikálhatnak egymással.

10 év múlva tehát jó eséllyel már az átlagembernek is a fentiekhez hasonló napi rutinja lehet. A technológia azonban már gyakorlatilag most is rendelkezésre áll. Természetesen a mindenkori élvonalbeli csúcstechnológia mindig is a luxust fogja jelenteni. A leggazdagabb réteg mindig – még a legnagyobb válságok idején is – meg fogja venni, használni fogja az elérhető legmodernebb technológiát.

Egy olyan vállalkozás mutatkozik be következő IPOguru rendezvényünkön, amely szintén csúcstechnológiát képvisel. Csúcstechnológiát az IoT (Internet of Things), azon belül pedig az okos otthonok világából. Ezt a technológiát átlag feletti vagyonos emberként sem tudnád megfizetni, de Dubaiban, Londonban és Los Angelesben elképesztő érdeklődés övezi. Bár megfizetni nem tudnád, de hasznot azért húzhatsz belőle. Nézd meg a rendezvény részleteit ide kattintva >>>

Összegzés
Egy napod 10 év múlva az IoT-vel
Bejegyzés címe
Egy napod 10 év múlva az IoT-vel
Rövid leírás
Valójában nem csak önmagában lesznek okosak az eszközeink, hanem részei lesznek a hálózatnak, az internetnek, azaz tudnak egymással kommunikálni. 10 év múlva természetes lesz, hogy...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-11-03T10:28:36+01:002019 november 2.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet