Devizahitel – kijöhetünk belőle nyertesen is?

A devizahitelek törlesztőrészletei 2008-ban kezdtek emelkedni, majd rövid idő alatt megduplázódtak. Úgy tűnt, hogy az emelkedést az árfolyam változása okozta. Valójában más is van a háttérben, ám a valós helyzetet többségünk ma sem ismeri.  Sokan vannak, akik azt sem tudják pontosan milyen feltételekkel vettek fel hitelt, ami a hitelszerződések blikfangos nyelvezetét tekintve nem is csoda.

Makkos Albert, közgazdász, civil jogvédő, a Devizahiteled van? Kezedben a megoldás! című könyv szerzője szerint a hiteleseket tömegesen sújtó mai helyzet kialakulása törvényszerű, ami a forint árfolyamszintje és a devizahitel konstrukciók típusából előre tudható volt a bankok számára is, amit az is bizonyít, hogy a PSZÁF többször figyelmeztetett a veszélyre.

– „A magyar emberek megtakarításaiból lehetett volna finanszírozni a hitelezést, volt elég megtakarítása a hazai lakosságnak ahhoz, hogy abból hitelezhessenek a pénzintézetek. A bankok többek között azért hiteleztek frankban, hogy árfolyamnyereségre tegyenek szert. A banki ügymenet, árképzés egyébként sem átlátható az ügyfelek számára, a devizaalapú hitelezés azonban páratlan manőverezési lehetőséget hordozott magában, így időnként túltett a forinthitelek profittermelésén is a pénzintézet számára.” – mondja a szakember.

Makkos Albert a HozamInfó Klubban október 26-án tartandó előadásában a pénzügyi ismeretekkel nem rendelkező hitelfelvevők részére is átláthatóvá teszi a devizahitelezés helyzetét és saját hitelének kiértékelését, hiszen bármilyen döntést is hozzon az ember, ehhez szükséges a hitelszerződés pontos áttanulmányozása és megértése. Előadásában elemzi a devizahitelesek választási lehetőségeit, bemutat egy ellenőrzőlistát, mely alapján bárki átláthatja szerződésében a bújtatott csapdákat, és beszél azoknak a tapasztalatairól is, akik már elindultak az „újratárgyalás” ösvényén.

A klubest időpontja 2011. október 26., szerda, 18:00 – 20:00

Az eseményről ide kattintva olvashatja a beszámolót >>>

2011-10-20T11:38:45+02:002011 október 20.|0 Comments

Leave A Comment