Csodálatosan tudunk mellé fogni..?!

„Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb” – írta Szophoklész az  Antigonéban. És ez bizony így van, de mint mindenben ennek ellentéte is igaz. Csodálatosan tudunk mellé fogni, sokszor szívünkre hallgatva. Bizony Mi emberek érdekesek vagyunk, hiszen amikor racionálisan kellene döntenünk, akkor az érzelmek befolyásolnak!

Tudomásul kell vennünk, hogy az Érzelem és az Értelem csatájában általában a szív győz. Az életben vannak olyan döntések amelyeket az Értelmünkkel, azaz a matekozással, bizonyítással, igazolásokkal, érzelemmentesen, ám nyugodt szívvel kellene meghoznunk. Ilyenek például, ahol a PÉNZ mint eszköz megjelenik ! Érzelmeink nagyon sokszor befolyásolják döntéseinket, aminek katasztrofális eredménye lehet életünkben. 

A felsoroltak ismeretében, tényként véssük agyunkba, hogy TILOS csak az érzelmeinkre hallgatni pénzügyekben. Mikor száraz tények mentén, de pontos számításokkal eldönthetjük, hogy egy befektetés, megtakarítás, esetleg hitel – ami álltalába nem jó út, de néha muszáj – számunkra megfelelő-e, ott nincs helye az érzelemnek. Bizonyára sokunknak ismerős az-az eset, amikor azért kötünk meg egy biztosítást, megtakarítási számlát, mert kedves ismerősünk ajánlotta, vagy a bankos kislány a szomszédunk unokája? Nem, így nem szabadna döntenünk! Ez egyszerűen nemtörődömség vagy butaság, hiszen egy használt autóvásárlásnál mindennek utána nézünk, kutakodunk, milyen a fogyasztás, az eredet, szín, szag, kor, mennyit futott, stb. , és akkor anyagi létünk, életünk, jövőnk, gyermekeink jövője egy haveri tanácson vagy a szomszéd unokáján múlhat?!

Ugye milyen természetes, hogy NEM ! Viszont sikeres döntéseink érdekébe, megfelelő tájékoztatást kell kérnünk, és kapnunk a szakértő tanácsadónktól. Persze, ha van. Első nagy hiba, ha nincs is tanácsadónk ! Itt álljunk meg egy szóra. Nincs pénzügyi tanácsadónk? És miért nincs ? Drága lenne ? Nincs bizalom? Nem értem a mondandóját? Nem merek kérdezni?  Sokszor emiatt fordulhat elő, hogy drágább, rosszabb, nehezen kezelhető termékekbe bonyolódunk, majd ráeszmélnünk, hogy bizony megoldások helyett, csak termékeket sóztak ránk. Magyarul, nekünk magunknak kell tennünk saját sikerünk érdekébe ! Ezért magunknak is érdeklődőnek, nyitottnak kell lenni, és igenis akarjuk tudni hova tesszük, hova tegyük a sokszor nehéz munkával megkeresett pénzünket.

Néhány alapötlet, amit az elsők között  nézzen meg mielőtt bárhol elhelyezné pénzét.

Első és legfontosabb ,hogy a cég, akivel szerződést kötünk regisztrálva legyen a PSZÁF-nál.(Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) https://apps.pszaf.hu/regiszter/ListCompany.aspx Nagyon sokat hallottunk, hallunk, hogy különböző Pénzügyi cégek,egyszer csak eltűnnek, sajnos legtöbbször a pénzünkkel együtt.

FONTOS a kockázat vállalási hajlandóságunk? Ezt egy hozzáértő szakember, egy beszélgetés után,,a megfelelő kérdések feltevésével hozzávetőlegesen tudni fogja.   pénzügy

Mint például az időtáv,és a számla likviditása.

Szükségünk van-e arra a termékre. Mik a céljaink vele?!

Megéri-e nekünk ? Ez az egyik legfontosabb kérdés ! Itt teljes racionalitással kell számolgatni, ahogyan Mi szoktuk ezt frappánsan fogalmazni: „Matekozzunk egy kicsit”! Nézzük meg a költségeit.(az apró betűset is, ha van) Mennyi hozamot kapunk a befektetett pénzünk után? Számoljuk ki mi marad nekünk a végén! Egyszerű műveletekkel ezt meg is tehetjük. Az éves hozam – költségek = nettó hozam. Ha tényleg tisztán szeretnénk tudni a valós értéket, vagyis a reálhozamot. És még egy fontos tényező amelyet sokan hanyagolnak, hogy mindebből még vonjuk ki az éves inflációt. Ha ezen egyszerű számítások után azt kapjuk, amit vártunk, akkor már nagyjából jó helyen vagyunk és csak a megfelelő stratégiát kell majd összeállítanunk!

Jelentkezzen aktuális klubestünkre, ide kattintva

 

2013-04-16T13:31:19+02:002013 április 16.|0 Comments

Leave A Comment