Csak beszélünk a nyugdíj kérdés megoldásáról vagy teszünk is valamit?

Azt hiszem hajlamosak vagyunk arra, hogy csak gondolati síkon foglalkoztasson bennünket egy-egy téma, netán csak a panaszkodás „kellemes”, feszültséget levezető érzését szeretnénk átélni. Kíváncsi vagyok, hogy következő – nyugdíjjal foglalkozó – klubestünk milyen érdeklődésre tart számot. Csak panaszkodunk, vagy hajlandóak vagyunk utánanézni a dolgoknak?

Mindez azért jutott eszembe, mert múlt heti klubestünk alkalmával még a folyosón is el kellett helyeznünk székeket, hogy ne kelljen állva hallgatniuk az előadásokat az érdeklődőknek. Akkor a vagyonmenekítés volt napirenden. A jelenről szólt tehát az est. A kérdés, ami megfogalmazódott bennem az, hogy a jövővel vajon mennyire foglalkozunk?

Könnyű elbagatellizálni

Mondhatjuk, hogy van még 10, 20 vagy 30 évünk nyugdíjig. Majd csak megoldjuk, netán megoldódik magától a kérdés. Hiszen a mostani nyugdíjasok is megélnek valahogy, és egyébként is az állam egyszerűen nem hagyhatja magára a nyugdíjasokat, ráadásul meg sem fogjuk érni azt a kort. Könnyű ezt mondani, legyinteni, de repülnek az évek, és egyre kézzelfoghatóbb lesz a probléma.

Arra pedig gyakorlatilag esély sincs, hogy az állami nyugdíjból – akár csak alap szinten is – megéljünk idős korunkban. Ennek megvannak a maga okai, amelyekkel tisztában kell lennünk, ha nem akarjuk magunkat áltatni, és idős korunkban esetleg kiszolgáltatottan tengődni.

Néhány évvel nyugdíj előtt már késő

A nyugdíjhoz szükséges vagyonteremtés egyik sarkalatos kérdése az idő tényező. A mindenkinek igényeihez mérten más és más mértékű tőke megteremtése nem kis feladat.

Az idő kétszeresen is szerepet játszik a folyamatban.

Könnyű belátni, hogy egy adott tőkeszükséglet összerakása kevésbé fájdalmas, megterhelő 20-30 év alatt, mint mondjuk 5 év alatt, hiszen utóbbi esetben 4-6-szor annyi rendszeres összeget kell félretennünk erre a célra.

Sőt, fokozza a rendelkezésre álló hosszabb idő a hatékonyságot azzal is, hogy a korábban már félretett pénzünk is tud termelni hozamokat. Ilyen módon az említett különbség a havonta félreteendő összeg tekintetében még nagyobb. Akár 10-15-ször kisebb összeggel is elérhetjük ugyan azt, mintha csak az utolsó aktív években kezdenénk kapkodni.

Eszközök

Amennyiben az elhatározás megszületett, netán terveket is készítettünk, az a nem is olyan egyszerű feladat vár ránk, hogy kiválasszuk azt a formát, amely hatékonyan segíti majdani nyugdíjcélunk elérését.

Azért nem egyszerű ez a feladat, mert sorra derülnek ki biztosnak hitt nyugdíjmegoldásokról, hogy túlságosan költségesek illetve hozamtermelő képességük sem igazán látványos, sőt adott esetben veszteséget is termelhetnek.

Gondosan mérlegelnünk kell tehát a választásnál, kiemelt szerepet szánva a kockázatok minden formájának feltérképezésére.

Fontos: Teljes mértékben tisztában kell lennie azzal, hogy pontosan milyen feltételekkel – az esetleges apró betűs részekre is tekintettel – termelhet hozamot rendszeresen félretett pénze. Nem lehetnek jelentéktelennek tűnő részletek, hiszen az ördög épp a részletekben lakozik, mindenről tudnia kell.

Lehet tehát azon bánkódni, hogy elvették a magánnyugdíjpénztárban található vagyonunkat, vagy hogy milyenek a körülményeink. Kizárólag mi magunk vagyunk azok, akik tehetnek azért, hogy idős korunkban méltó módon tudjuk élni életünket.

Első lépésnek mindenképpen a részletes tájékozódásnak kell lennie. Ehhez tudjuk felajánlani következő január 30-i klubestünket, ahol az alapoktól átvizsgáljuk a nyugdíj kérdést, megosztjuk az alapelveket, esetleg új nézőpontot is adunk a kérdés vizsgálatához, és keressük a lehetőségeket a legjobb megoldásra.

Nézze meg a részleteket, és ha szabaddá tudja tenni magát, regisztráljon is az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2013-01-22T14:00:21+01:002013 január 22.|Tags: , , , |2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. $egall 2013-01-23 at 15:25 - Reply

  T. Cím!
  Mivel a véleményemre kíváncsiak, tessék:
  Aki napról-napra él és azt is meggondolja hogy 20 Ft-ot hova tegyen, egyszerűen képtelen egy fillért is félre tenni!
  Sokan a saját példájukból indulnak ki, mert Ők még nem éheztek, nem fáztak és nem nyomorogtak. Ezek az emberek, talán valamennyit tudnak megtakarítani úgy, hogy lehet lemondanak luxus dolgokról, de még nem éheznek. Nekem pl. ha jön váratlan 3-5 ezer Ft, akkor gondolkodnom kell,tankoljak e az autóba hogy el tudjak járni dolgozni, vagy inkább a hetes kenyér helyett vegyek frisset?!
  Magam maradtam egy nagy családi házban, keresetem 53 ezer/hó.
  Fenn tartom magam, a házat, az autót és néhány háziállatot.
  Csak az autó törlesztője 40 ezer. -és nem panaszkodom, de félre tenni 1 Ft-ot sem tudok. Erre valami megoldás? 🙂
  Üdv : $egall

  • Frangepan 2013-01-25 at 00:11 - Reply

   Megoldás: családi ház helyett olcsóbb garzonba költözés, a különbözetet befektetni, plusz a kisebb lakás olcsóbb fenntartású.

Leave A Comment