Csak a bizonytalanságban lehetünk biztosak

Ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, célszerű volt a befektetőknek fedezékbe vonulniuk májusban, ugyanis június 23-án tartott brit népszavazáson az előzetes közvélemény kutatásokkal és a piaci várakozással ellentétes eredmény született, melynek megfelelően Nagy-Britannia szavazópolgárainak 51,89 százaléka az Európai Unióból való kilépés mellett döntött.

brexit_AEzzel tehát eldőlt, hogy a szigetország záros határidőn belül elhagyja a közös piacot. A döntés várhatóan rövidtávon jelentős kilengéseket okoz a piacokon, azonban a hosszú távú következmények számos kérdést vetnek fel az EU jövőjével kapcsolatban és Nagy-Britannia és az EU viszonylatában.

Annyi bizonyos, hogy innentől szó szerint minden megváltozik, 2016. június 23-a bekerül a történelemkönyvekbe, de minden további kérdés bizonytalan. Maguk a kilépésre szavazó britek sem tudják, hogy mi következik, hiszen a döntésük érzelmi alapon született. Sokkal bonyolultabb és sokrétűbb az EU és Nagy Britannia kapcsolata annál, hogy bárki – beleértve a szakértők hadát – egyértelműen bizonyítsa akár a maradás, akár a kilépés egyértelmű előnyét.

A brit döntés politikai következményei többek között EU szkeptikusok hangjának felerősödése a közvéleményben és a szélsőséges politikai pártok megerősödése. További népszavazások lehetnek az EU tagországain belül (Franciaország, Hollandia), hosszú távon pedig az EU pénzügyi források volumenének csökkenése várható, mivel Nagy-Britannia nettó befizető a közös kasszába, ami hatással lesz a perifériás országok gazdasági növekedésére is.

A referendum következménye még a pénzpiacokon a kezdeti pánik után, a bizonytalanság és a volatilitás továbbra is fennmarad, azonban a Lehman-csőd utáni összeomlás vélhetően elmarad ugyanis a jegybankok várhatóan beavatkoznak egy komolyabb pánikot megelőzendő, ami az eszközárak magasan tartását támogathatja, így a FED (USA) kamatemelés tovább tolódik időben, esetleg elmarad, az Európai Központi Bank és a BoJ (Japán) tovább lazíthat.

A kilépés utáni pánik fő nyertese a nemesfémszektor volt, ahogy azt év eleje óta többször is előre jeleztük az arany körüli hangulat medve piaciról bika piacira változott, új éves csúcsárfolyam született ($ 1,359.99 /uncia), jelentős havi emelkedést elkönyvelve. Ennek fő oka a negatív reálkamat a világ számos régiójában, valamint az amerikai kamatlábak várhatóan lassú növekedése és a BREXIT okozta pánik. Az arany és ezüst bányarészvények szektora év eleje óta már 80%-ot emelkedett.

A magyar gazdaságot a hitelminősítők ugyan pozitívan értékelték, de még mindig nem kerültünk be a befektetésre ajánlott kategóriába. Emellett a hazai hírek közül kiemelendő, hogy az MNB tovább csökkentette az alapkamatot a 0,9%-os historikus mélypontra, továbbá újra unortodox lépésekkel próbálja a hazai gazdasági növekedést segíteni. A BREXIT hatására a forint árfolyama 318 –as szint fölé gyengült. Így mentünk bele a nyárba 2016-ban…

Gödrösy Balázs
független pénzügyi tervező

2016-06-28T15:57:49+02:002016 június 28.|0 Comments

Leave A Comment