Brit népítélet

Úgy tűnt az elmúlt éjszaka sem érhet véget, és varázsoltak nekünk valami „szépet”. Cameron gyakorlatilag a kardjába dőlt a népszavazással. Most pedig bambán nézhetünk magunk elé, és elmerenghetünk azon, hogy most mi van?

zavart

A brit Ukip párt vezetője, Nigel Farage már az első – népszavazást követő, reggeli – nyilatkozatában a további kilépő államok víziójáról beszélt. Valóban kérdés, hogy az elmaradó gazdasági fejlődés, a bevándorlással kapcsolatos tehetetlenség és a kötelező kvóta miatti megosztottság merre vezeti az Unió további sorsát. Az sem kizárt azonban, hogy a szigetország (is) darabjaira hullik, hiszen a skótok és az észak-írek is az Unió-ban maradás mellett szavaztak, és ennek érdekében akár a britektől történő elszakadás is szóba kerülhet.

Brexit_arányok

Annyi bizonyos, hogy mától szó szerint minden megváltozik, 2016. június 23-a bekerül a történelemkönyvekbe, de minden további kérdés bizonytalan. Maguk a kilépésre szavazó britek sem tudják, hogy mi következik, hiszen a döntésük érzelmi alapon született. Sokkal bonyolultabb és sokrétűbb az EU és Nagy Britannia kapcsolata annál, hogy bárki – beleértve a szakértők hadát – egyértelműen bizonyítsa akár a maradás, akár a kilépés egyértelmű előnyét.

Magyar szempontból az egyik első kérdés, hogy mi lesz az Angliában dolgozó magyarokkal. Nyilvánvaló, hogy az angol font árfolyama komolyan le fog értékelődni (ez már ma reggel is látszik), amely az ő jövedelmüket igen negatívan fogja érinteni. Továbbá a külföldiek Angliában történő munkavállalásának jogi környezetében is mindenképp változások várhatóak.

A magyar államadósság finanszírozása szempontjából ebben a helyzetben kifejezetten örülhetünk annak, hogy egyre nagyobb arányban a magyar befektetők kezében vannak a magyar állampapírok. Ettől függetlenül egy meggyengülő Uniónak vagyunk a tagállama, és általánosságban is igaz az, hogy nem tudjuk függetleníteni magunkat a Brexit okozta nemzetközi hullámveréstől.

Befektetői szempontból is érdekes a szituáció. Most mutatkozik meg az a szükségszerűség, amelyről folyamatosan írunk itt a blogon. Egyszerűen nonszensz az, hogy valaki saját maga kezelje befektetési portfólióját egy ilyen helyzetben, hiszen sem tudása, tapasztalata, sem pedig technikai felkészültsége nincs hozzá. Kell egy csapat, akinek az a dolga, hogy minden eshetőségre felkészüljön, gyártsa az elemzéseket és forgatókönyveket, kezelje a kockázatokat és keresse az adódó lehetőségeket, és végre is hajtsa a szükséges lépéseket ennek érdekében. Ezt a komoly értéket adja meg a portfóliómenedzsment. Megbízóink portfóliójánál például a viszonylag magasan tartott készpénzarány most lehetőséget biztosít arra, hogy kihasználhassuk  a napokban egyértelműen várható árfolyamesés miatt adódó jó beszállási pontokat. Mindez jó alap lehet egy az év első hónapjaiban már megtapasztalt komoly hozam újabb eléréséhez.

Szeretne többet megtudni, jöjjön el hozzánk, és beszélgessünk egy kávé mellett:

 

2016-06-24T09:08:33+02:002016 június 24.|0 Comments

Leave A Comment