Bitcoin – Kell ez nekünk? Ez kell nekünk?

A 2008-as válságnak sok következménye közül az egyik, hogy megjelent a kriptovaluta fogalma. A Bitcoin-nal kezdődött minden, de mára már tucatnyi trónkövetelő bontogatja szárnyait.

Alapvetően egy mindentől – kormányoktól, bankoktól – független fizetőeszköz megteremtése volt a cél, amelynél nincs, illetve minimális a tranzakciós költség. Hogy pontosan mit is jelent ez, annak bárki utánanézhet az interneten (pl. Wikipedia >>>).

A részletek helyett inkább egy videót osztunk itt meg arról, hogy a világ pénzemberei közül néhányan hogyan vélekednek konkrétan a Bitcoinról. A videó alatt pedig próbálunk segíteni abban, hogy kialakítsd a saját véleményed.

Lelkesedés, hit, bizalom

Bármennyire is furcsa, a pénzrendszert – és annak egyes elemeit is – nem csak, és talán nem is elsősorban a számszerű tények tartják egyben, és mozgatják. A lelkesedés, hit, bizalom érzései azok, amelyek meghatározóak.

Ma, amikor például a dollár (de vehetnénk bármely fizetőeszközt példának) mögött már csak nyomokban található fedezet, a közmegegyezésbe vetett bizalom és az elmúlt évtizedek, évszázadok tapasztalatán alapuló hit az, amely miatt kenyér vásárolható érte a boltban.

A kriptovaluták esetén ugyanez a helyzet. A felhasználási területek sokszínűsége, mint vásárlási/fizetési lehetőségek, és egyéb előnyök (pl. anonimitás) mellett leginkább a beléjük – és a jövőjükbe – vetett bizalom határozza meg azt, hogy mennyire lehet, mennyire kell őket komolyan venni, és nem utolsó sorban milyen értéknövekedése várható. Természetesen minden fejlesztés illetve felhasználási lehetőség bővülés pozitívan hat a bizalomra is. A Bitcoin esetében beszélhetünk arról, hogy egyre több termék, szolgáltatás fizethető Bitcoinnal, emellett már több száz (Magyarországon kettő) Bitcoin ATM automata is működik.

Vegyes lehet azonban az érzése annak aki a Bitcoint fizetőeszközként akarja használni a mindennapokban. A CNBC riporterének tapasztalatai szerint – aki egy hétig próbált úgy élni, hogy csak Bitcoin-nal fizet – még New York-ban sem dúskálnak a kriptovalutát elfogadó helyekben, ráadásul átlagosan 40%-kal többet fizetnek az aktuális árfolyamhoz képest, mint ha a megszokott dollárban fizetnének a mindennapokban, és maga a fizetési folyamat sem pillanatok műve:

Még egy érzelem – A félelem

Leginkább egy szintén érzelmi tényező, a félelem az, amely a kriptovalutákba vetett bizalom – és ezzel az árfolyamok – csökkenését eredményezheti.

Az ebből eredő kockázat sokrétű. Befektetői szemszögből az alábbi ábrára – a Bitcoin elmúlt 8 éves illetve néhány hónapos árfolyam grafikonjaira – tekintve vegyesek lehetnek az érzéseink (a képre kattintva megjelenik teljes méretben):

 • Elképesztő hozam (33000% !)
  • Pro: Venni kellett volna 2013-ban
  • Kontra: Ilyen nincs, ez csak lufi
 • Gyors felfutások,
  • Pro: Gyorsan lehet nagy profit
  • Kontra: Hosszú stagnáló vagy épp lecsorgó időszakok
 • Rövid távon igen komoly árfolyammozgás bármilyen irányba
  • Pro: Gyorsan lehet nagy profit
  • Kontra: Gyengébb idegzetűeknél szívroham veszélye

Update (2017.08.15.): A bejegyzés megszületésekor még 3800 USD árfolyam, szűk egy héttel később már a 4400 USD szintet ostromolja.

Kockázatok

 • Szabályzás
  Ahogy lenni szokott, minden éremnek, a Bitcoin és egyéb kriptovaluta „érmeknek” is két oldala van. A garantált anonimitás kétségtelen szimpatikussága ugyanis gyakorlatilag melegágya a bűnözésnek, adóelkerülésnek, pénzmosásnak (netán a terrorizmus finanszírozásának). Így kérdéses, hogy a szabályzók engedni fogják-e – és ha igen, meddig – ennek az egyre nagyobb terjedését. Az Egyesült Államok korábban már tett lépéseket ezen a téren, egyelőre sikertelenül.
 • Konkurencia
  A Bitcoin népszerűségének növekedése sok fejlesztőt arra késztetett, hogy megalkossa saját kriptovalutáját. Ezek közt – szakértők szerint is – vannak olyanok, amelyek sok szempontból jobbak is lehetnek a Bitcoin-nál, így kérdés lehet, hogy a jelenlegi vezető szerepét megtarthatja-e. Emellett több, MLM-ben működő kriptovaluta kezdeményezés is megjelent a piacon, nem egy esetben botrányos végkifejlettel, amely összességében a szektorra is rossz fényt vethet, rombolva a bizalmat.
 • Bizalomvesztés – fedezetlenség – árfolyam zuhanás
  Egy negatív forgatókönyv esetén – többek közt a szabályozatlanság miatt is – gyakorlatilag pillanatok alatt a földbe állhat az árfolyam, és az összes ebbe az eszközbe fektetett tőke lenullázódhat. Tekintettel arra, hogy itt csupán elektronikus jelekről van szó, nem bízhatunk abban, mint egy részvénynél, vagy az aranynál, hogy van mögöttes fizikai érték.

Összességében a bizalmon múlik minden, amely az eltelt évek alatt tud erősödni. Nincs tehát tuti tipp. Annyi azonban kijelenthető, hogy a nagyobb tőkével rendelkező, az elszenvedett esetleges veszteséget könnyebben elviselő befektetők számára lehet elgondolkodtató a kriptovaluta, mint befektetés. Egy nagyobb portfólióban még egy kisebb tétel is számottevő hozamot jelenthet, és egy árfolyamzuhanás esetén sem kell komoly vagyoncsökkenéssel szembenéznie a befektetőnek. Konkrétan például egy 100 000 eurós portfólióban egy egységnyi Bitcoin jelenleg ~3800 euró kitettséget jelent (legrosszabb esetben ennyi a veszteség), de néhány év alatt akár tíz-százszorosát érheti. Konklúzió: Ne az utolsó néhány százezer forintoddal akarj sokmilliót kaszálni! Főleg úgy nem, hogy a jelenlegi – „már a háziasszonyok is Bitcoin-t vesznek” feeling nem feltétlenül jelent jó befektetési indikációt, hiszen általában a csúcsközeli állapotban, buborékszerű árfolyamgörbéknél van ilyen érzésünk.

Összefoglalva a Bitcoin tehát valójában hit kérdése. Ennek megfelelően vagyonkezelt számlával rendelkező megbízóinknak – 25-50ezer euró tőkeméret fölött – van lehetőségük arra, hogy kriptovaluta – illetve azokhoz kapcsolódó értékpapír – egészítse ki stratégiai portfóliójukat, természetesen azt követően, hogy minden kockázattal megismertettük, és kifejezetten szeretnének Bitcoin-ba fektetni.

Gyere el hozzánk egy kötetlen beszélgetésre, és megmutatjuk, milyen formában célszerű portfóliót építeni, amely az új trendek adta lehetőségeket is maximálisan ki tudja használni. Jelentkezz az alábbi űrlapon!

[include file=script/avk.txt]
2017-08-15T07:20:19+02:002017 augusztus 9.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment