Bitcoin befektetés – tapasztalatok

A Bitcoin bányászásról – hacsak nincs épp egy felesleges szerverfarmod – le kell mondanod, így ha befektetnél, kénytelen vagy vásárolni. De hogyan is? És mikor add el? Tényleg anonim, így adózni sem kell utána?

Nagyjából kiveséztük a kriptovaluta kérdést két korábbi bejegyzésben (ide kattintva továbbá itt érhető el). Nem volt – és most sem – egyértelmű a kép a terület megítélésével kapcsolatban. Maga a technológia (blockchain), amire a kriptovaluta épül, zseniális, és ma még csak halványan látszik, de forradalmasíthatja az életünket, többek közt az Internet of Things (IoT) biztonságosabbá tételével, ami az életünk szinte minden területén éreztetni fogja hatását. Az IoT-ról fogunk írni hamarosan.

Befektetői oldalról vizsgálva kettős képet látunk. Egyrészt a múltra tekintve – ahogy a 6 hónapos árfolyamképen látszik – elképesztő a hozampotenciál, még akkor is, ha időnként akár 20-30%-os korrekciót produkál az árfolyam.

Másrészt ez a görbe, különösen, ha nem csak fél évet, hanem 5 éves múltat nézel, amely időszak alatt ezerszeresére (!!!) nőtt az árfolyam, és belegondolsz abba, hogy mindez gyakorlatilag minden fundamentum nélkül történt, kötelező legalább elbizonytalanodnod egy kicsit.

Az egyetlen fundamentum ugyanis az az idea, hogy a hagyományos pénzrendszer fenntarthatatlan, és idővel a Bitcoin lesz „a” pénz. A hagyományos pénzrendszer fenntarthatatlanságával egyet lehet akár érteni, de hogy az egyedüli megoldás erre a bitcoin lesz, azért az kérdés. „Divat” lett ugyanis a blockchain technológián alapuló kriptovaluta, és rengeteg követője akadt a Bitcoinnak, sőt egyre több startup dönt úgy, hogy kriptovalutát (tokeneket), kibocsátva gyűjt tőkét.

1602-ben nyílt a világ első tőzsdéje Amszterdamban. Néhány évtizeddel később meg is történt az első buborék kialakulása. Ez volt a tulipánhagyma buborékként elhíresült eset (ennek részletes leírása a HVG-n >>>). Kísértetiesen hasonlít erre a szituációra az, amit a Bitcoinnál láthatunk.

Anonimitás?

Úgy tűnik, a sokak által előnyösnek tartott anonimitás mítosza is szertefoszlik. Egy kaliforniai szövetségi bíróság elrendelte, hogy a Coinbase azonosítsa azokat a felhasználókat, akik 20. 000 dollárnál többet vásároltak, adtak el, küldtek vagy fogadtak a fiókjukon keresztül egy éven belül, a 2013 és 2015 közötti időszakban. A Coinbase-nek több mint hatmillió felhasználója van, ennek ellenére az USA területén kevesebb mint 1000 amerikai állampolgár jelentett be kriptovaluta befeketetést az adóhatóság felé.

Nyilvánvaló, hogy nem egyedi esetről van szó, és a jövőben az adóhatóságok fokozott figyelmet fordítanak majd a kriptovalutákra.

Döntés után jöhet a kérdés: Hogyan?

A fenti bizonytalansági tényezők arra kell késztessenek, hogy ha be is fektetsz kriptovalutába, azt csak „játékpénzzel”, azaz olyan összeggel tedd, ami nem fog nagy fájdalmat okozni, ha netán teljes egészében elvész.

A technológiából – és annak tőkepiaci szempotból szabályozatlanságából és nem teljes elfogadottságából – adódóan nem is olyan egyszerű Bitcoint birtokolni. Ráadásul időről időre röppennek fel hírek arról, hogy kifosztottak Bitcoin egyenlegeket.

Egyszerű befektetőként – ha nem akarod (itthon csupán néhány hely van) fizetőeszközként használni a Bitcoin-t – jó megoldás lehet, valamely 100%-ban Bitcoin-ba fektető alapot, ETF-et vásárolni. Emellett az sem árt, ha van megfelelő tapasztalatod, és nem remeg meg a kezed, ha egy-egy komolyabb árkorrekciót látsz az árfolyamban.

Egy jó példa

Alapvetően nagyobb kockázatát látjuk jelenleg a kriptovlutáknak, mint amit egy kisbefektető vállalhat. Ennek ellenére egyik megízónk – intelmeink mellett is – ragaszkodott ahhoz, hogy legyen Bitcoin a portfóliójában, így szeptember elején a vagyonkezelő vásárolt is neki, egy 100%-ban Bitcoin-ba fektető ETF-et. Ezt követően egy kisebb hullámvasút látszott az árfolyamban. Ekkor jöttek a hírek a Bitcoin ellen Kínában hozott szankciókról. Komoly esés következett, de a teljes összeomlást vizionáló elemzőknek ekkor (még?) nem lett igazuk, és a Bitcoin ezt is kiheverte.

A portfóliómenedzser az elmúlt néhány hét emelkedését követően – szűk három hónappal a vásárlás után – a 80% feletti – profit realizálása mellett döntött.

Hogy hogyan tovább? Az idő eldönti, de nem tervezünk újabb ilyen „kalandozást”, mert bár csábító a hozampotenciál, de minden fundamentális alapot nélkülöz a befektetés ezen formája, így nem igazán illeszthető be vagyonkezelési stratégiánkba. Ezt a szabályt erősítő kivételt is szigorúan csak kifejezett megbízói kérésre, és a portfólió csupán néhány százalékának értékében tettük.

A gazdaság több területén zajlanak egyébként is forradalmi váltzások, amelyek fundamentálisan megalapozottak, és közép- illetve hosszabb távon (3-5 éves távlatban) kimagasló eredménnyel járulhatnak hozzá a vagyonépítésedhez.

  • Érdekelnek az új technológiák, mint a blockchain, a mesterséges intelligencia vagy az elektromos autózás terjedése?
  • Nem csak érdekelnek a fentiek, hanem profitálni is szeretnél belőle?
  • Túlhúzottnak tartod a részvénypiacot, és olyan megoldást keresel, amely megőrizheti vagyonod értékét akkor is, ha a tőzsde lejtmenetbe kapcsol?

Az alábbi űrlap segítségével jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra, amelyen részletes tájékoztatást kapsz, felteheted kérdéseidet, sőt, akár a személyes befektetési politikád is elkészülhet, amely a portfóliókezelés felé tett első lépés lehet.

[include file=script/avk.txt]

 

Összegzés
Bitcoin befektetés - tapasztalatok
Bejegyzés címe
Bitcoin befektetés - tapasztalatok
Rövid leírás
A Bitcoin bányászásról - hacsak nincs épp egy felesleges szerverfarmod - le kell mondanod, így ha befektetnél, kénytelen vagy vásárolni. De hogyan is? És mikor add el? Tényleg anonim, így adózni sem kell utána?
Közzétette
HozamInfo
2017-12-02T14:18:21+01:002017 december 1.|0 Comments

Leave A Comment